Spring naar inhoud

Je lijf heeft niet altijd gelijk

We hadden het over vrouwenlichamen, verdwaalde vlinders en jaloezie. Hoe kinderen alles veranderen, hoe schrikwekkend intens die liefde kan zijn. En hoe alles ook weggeveegd kan worden als het plots niet meer gaat in een relatie. We zitten allebei in een leeftijd, waar het soms dicht en (bij mij gelukkig) veraf passeert: dat je iemand nieuw leert kennen en er besluit mee te kappen. Met dit huwelijk, dit leven en alles wat daar van engagement aan vasthangt.

18646332_229657370859227_4155025179753316352_n (1)‘We oordelen niet, weten dat alles makkelijk lijkt als je het niet overkomt. Maar toch’, zegt ze. ‘Je lijf heeft niet altijd gelijk.’ Treffender kon ze het niet zeggen. Grappig als je vraagt aan iemand hoe het echt gaat, wat er naar boven kan komen. En hoe iemand, die op het eerste zicht een totaal andere leefwereld heeft, los van kinderen, daar ook zo over denkt.

Kinderen krijgen brengt een ongeziene impact op je relatie. Ik begrijp dan ook niet wat iedereen altijd loopt te zeiken dat alles verandert als je getrouwd bent. Alles verandert van zodra je elkaar leert kennen, verliefd wordt, gaat samenwonen, trouwt, kindjes krijgt. Alles verandert áltijd. Omdat geen enkele situatie voorspelbaar is, geen enkel gevoel te verwachten.

In mijn hoofd is er geen plan B, ook niet als het om mijn huwelijk gaat, maar je voelt aan alles dat je niet meer dezelfde persoon bent als toen je 20 was en haar voor het eerst leerde kennen. Omgekeerd geldt hetzelfde. Ook zij is veranderd, meegegroeid, anders geworden. Zou ik indertijd verliefd geworden zijn op mijn vrouw die ze vandaag is? Of omgekeerd? Ik denk het wel, al begrijp ik dat die verliefdheid of liefde niet altijd mee verder groeit in je relatie.

18889054_1728337394126191_2768449457014964224_n‘Dat beeld groeit mee, denk ik’, benoemde ze alweer mijn gedachten. ‘Ik denk dat het ideale beeld van de vrouw ook voor mijn man anders is geworden.’ Ik begrijp het als geen ander. Het krijgen van kinderen laat sporen na en je kijkt hoe dan ook anders tegen je vrouw aan. Ze is nog steeds diezelfde, maar ze heeft er als het ware zichtbaar een paar eigenschappen bijgekregen: mama, verpleegster, organisator, bemiddelaar… Zaken die ze misschien vroeger ook al was, maar nu pas komen bovendrijven, waardoor je alles vanuit een ander perspectief bekijkt. Ook fysiek is ze niet dezelfde. Hoe zeer we daar ook oogkleppen op zetten, vooral in de media, er valt niet aan te ontkomen. Ook niet aan die verdwaalde vlinders of vreemde gedachten. En als onze buik of ons hoofd geen gelijk heeft, dan blijft er nog dat hart over. Want heel misschien heeft dat wel altijd gelijk.

 

3 gedachten over “Je lijf heeft niet altijd gelijk Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: