Spring naar inhoud

Entertainment met of zonder mening?

5In The New York Times verscheen vorige week een interessant stuk over Jimmy Fallon, de man van The Tonight Show, dat ook bij ons te zien is. De show is zowat het vlaggenschip van de laatavondprogrammatie van NBC, waar Fallon al vier jaar het gezicht van is. Ook bij ons is het te zien. The Tonight Show bulkt altijd van de Hollywoodsterren, die na wat gezwans en een promotioneel klapje voor hun nieuwste film of cd ook nog eens meedoen aan onnozele spelletjes. Heel vaak dikke fun, van een waterpistoolgevecht tot een lip sync battle die uit de hand loopt, maar die lichtvoetigheid heeft nu ook een prijs. Eén interview doet Fallon nu zichzelf en de show in vraag stellen, nadat een pak mensen dat al voor hem hebben gedaan.

Op 15 september vorig jaar kwam de toen nog presidentskandidaat Donald Trump langs. Fallon staat erom bekend om sterren als Brad Pitt of Johnny Depp te bejubelen en overdreven bewieroken, maar de kijkers hadden toch een zekere sérieux van hem verwacht. Zeker omdat Trump in die dagen opnieuw enkele controversiële uitspraken op zijn naam mocht schrijven. Jimmy verviel in zijn klassieke routine, vroeg heel enthousiast of diens achtergrond in de businesssector een impact heeft op zijn campagne en waarom kinderen president moeten willen worden. Hij sloot het interivew af, met de vraag of hij eens door diens haar mocht wrijven. Het leverde unieke, maar ook tenenkrullende televisie op.

nup_175387_1204

Fallon kreeg na de aflevering de wind van voren. Via Twitter uiteraard, maar ook van andere media. Zo schreef Variety een snoeihard stuk over hoe Fallon figuurlijk zijn broek afstak. Ze vroegen zich af of hij echt bij iederéén zou giechelen en waar hij eigenlijk de grens trekt. Voor een presentator is het niet erg om als soft of te vergevingsgezind omschreven te worden, maar het wordt pas een probleem als ze ook zijn integriteit in vraag stellen.

Late Night With Jimmy Fallon - Season 4Kort daarna maakte hij zijn tweede fout: hij dacht dat de hetze wel zou overwaaien, dus sprak hij zich nooit openlijk uit over het interview. Hij gaf in het stuk in The Times toe dat het niet goed was, een fout zelfs. Dat het publiek meer dan recht heeft om kwaad te zijn. Maar dat het nu ook te laat is om zijn excuses aan te bieden en hij nu maar gewoon verder doet waarmee hij bezig is. Hij had het naar eigen zeggen niet gedaan om Trump menselijker te maken, maar begrijpt dat het wel zo overkwam, zo liet hij optekenen.

Bovendien, zo trad een van de producers hem bij, zag iedereen het op voorhand als een soort gimmick, omdat ze er heilig van overtuigd waren dat Hillary Clinton zou winnen.

trump-fallon

Uiteindelijk waait dergelijke kritiek wel over, maar toen kwamen de kijkcijfers binnen. Eind vorig jaar, drie maand na dat bewuste interview, was er nog niets aan de hand. Hij haalde met gemak 3,5 miljoen kijkers. Maar de verkiezing van Trump als president zorgde niet alleen voor een aardverschuiving in de politiek, maar dus ook in de media. Zijn rechtstreekse concurrent Stephen Colbert, die bij CBS The Late Show presenteert, zag zijn aantal kijkers serieus stijgen, door zijn uitgesproken mening tegen Trump. Ooit was de kloof bijna een miljoen kijkers. Vandaag haalt Colbert de kaap van 3 miljoen, terwijl Fallon blijft steken op 2,7 miljoen. Volgens de Times haalt Colbert regelmatig een stevig keukenmes boven, terwijl Fallon in het beste geval zwaait met een botermesje.

Het is logisch dat de show an sich dat na Fallon nu ook de show zelf in vraag wordt gesteld. Al zou dat eigenlijk niet mogen, want na zestig jaar is de show nog steeds een icoon in televisieland.

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon - Season 1

Maar de polarisering die Trump aan de dag legt, zorgt ook voor een bitsige tweestrijd van mensen die voor en tegen zijn. Zijn voorganger Jay Leno omschreef het perfect: “We live in an era now where if you don’t take sides, both sides hate you.” Leno haalde de vorige presidenten ook geregeld door de mangel, maar hij moest naar eigen zeggen nooit hun patriottisme in vraag stellen, enkel hun inschattingsvermogen. Het is zover gekomen, zegt hij, dat je al blij zou zijn als er een dag eens géén nieuws is rond Trump, zodat je nog eens goeie moppen in je monoloog kan stoppen.

Ook comédienne Tina Fey, die ooit nauw samenwerkte met Fallon, nam het voor hem op. “Hij is geen political comedian, dus moet je dat ook niet verwachten van Fallon. De schuld voor de politieke situatie vandaag kan je ook niet bij hem leggen.”

151208130433-jimmy-fallon-bandage-780x439Maar zo’n uitgesproken mening werpt wel zijn vruchten af voor een presentator van zijn kaliber. Kijk maar naar de speech van collega Jimmy Kimmel. Hij hield onlangs een bijzonder mooi en emotioneel pleidooi voor de gezondheidszorg nadat zijn pasgeboren zoon in de problemen kwam. Eerlijkheid en integriteit waren de twee woorden die het publiek op hem kleefde. Twee zaken die ze minder terugvonden bij Fallon. Bovendien doken alweer berichten op over zijn vermeende drankprobleem. Een hele tijd geleden werden een aantal valpartijen, met enkele gebroken vingers als gevolg, daaraan geweten door een loslippige medewerker. Iets wat hij altijd met klem ontkend heeft en dat vandaag nog steeds doet. “Het tempo waaraan ik werk, dat kan je niet als je elke avond een stuk in je kraag zuipt. Dat soort berichten zijn een goedkope slag onder de gordel.”

Jimmy kreeg dus flinke klappen de laatste maanden, maar hij blijft ook verbeten bij zijn aanpak. Hij is ervan overtuigd als iedereen uitgeraasd is, dat plezier maken altijd voor een ommekeer kan zorgen. Maar achter de schermen maken ze zich wel zorgen hoe lang dit tijdperk van gepolitiseerd én gepolariseerd denken blijft duren, ook in de entertainmentsector. Al maken de grote bazen zich weinig zorgen over die dalende kijkcijfers. De adverteerders zijn immers wél gebleven.

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon - Season 1

En geen kat die Jimmy kan opdringen wie hij moet zijn. Hij heeft immers zijn succes op vandaag te danken aan wie hij is en als je daaraan sleutelt, dan houdt hij géén integriteit meer over. Bovendien was er in de tijd van Carson, ook wel eens een terugval in kijkcijfers, maar keerden ze altijd vroeg of laat terug, net omdat ze bleven vasthouden aan hun waarden.

Geen van de bazen stelt voorlopig ook Fallon zelf in vraag, net omdat hij een creatief werkpaard is, die heel veel energie in zijn show steekt. “Ooit zullen we het ons kunnen permitteren om even rust te nemen”, zo zegt hij zelf. “Wanneer, weet ik niet, maar het is zeker nu niet.”

 

Bron: The New York Times. Foto’s: NBC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: