Spring naar inhoud

Heeft u de Speculoos-emoji al?

screen696x6962Nee, waarschijnlijk. Want standaard zit ze niet in het pakketje emoji’s dat we uit ons klavier ge-WhatsAppt krijgen. Je kan ze wel in stickervorm krijgen als je ze gaat downloaden via de appstore van iTunes. Ze zitten immers sinds een half jaar in het pakketje stickers van vliegtuigmaatschappij Delta Airlines. Zo speciaal is dat eigenlijk niet, ware het niet dat de koekjes al jaren strontpopulair zijn op hun vliegtuigen – en ver daarbuiten. 

Alleen kennen ze ze niet als speculoos, maar als Biscoff. Die naam klinkt behoorlijk fancy, maar is eigenlijk afgeleid van de woorden BIScuits & COFFee. Het bedrijf Lotus Bakeries, dat nu 85 jaar bestaat, zorgde ervoor dat wij al generaties lang vertrouwd zijn met speculoos. Dankzij Expo 58 leerde Europa het befaamde koekje kennen, maar het maakte pas de oversteek in de VS in 1986.

Enter Michael McGuire, een vertegenwoordiger die tijdens een reis naar Europa gecharmeerd raakte door het koekje en het voorlegde aan de grote bazen van Delta, die er meteen letterlijk en figuurlijk verlekkerd op waren en een contract afsloten. Al snel stond het bekend als ‘the airline cookie’.

LOTUS_BISCUITS_CUP

Alhoewel het na een paar jaar te koop was op bestelling, zou het twintig jaar duren vooraleer Kroger en Walgreens, twee grote supermarktketens, de koekjes in hun gamma opnamen. Toen de speculoospasta enkele jaren geleden werd uitgevonden, ging de Amerikaanse markt opnieuw overstag. 

tmg-gift_guide_defaultDe koekjes in de winkel zijn overigens niet dezelfde als bij Delta. Aan boord zijn ze iets groter dan de klassieke variant en staat de naam van het bedrijf er op. Ondertussen zijn ze ook op onder meer America Airlines te verkrijgen. Omdat er geen kunstmatige smaken of kleuren aan toegevoegd worden én ze veganistisch zijn (en geen noten bevatten) spreken ze een breed publiek aan. En de Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze geen eigen twist aan het koekje geven. Wat dacht je van een recept met speculooskoekjes, wafels en… kip? Maar ook aan boord zijn er enkele populaire hacks. Zo zijn er passagiers die een extra limoenschijfje vragen, dat uitknijpen op het koekje en meteen verorberen. Ook populair: kleine chocopotjes en een banaan meenemen op de vlucht, om je koekje mee te ‘versieren’.

In december nam Delta nieuwe pindanootjes en pretzels op in hun gamma, samen met granolarepen. Ze zijn van plan om elke zes maanden een nieuw gamma vliegtuigsnacks voor te leggen. Drie keer raden welk koekje altijd onderdeel zal blijven van dat gamma?

Lotus_Bakeries_-_LembekeVoor Lotus eindigt het verhaal niet, want in 2019 open ze een bakkerij in North Carolina. Voor het eerst in de geschiedenis zal de productie niet alleen in Lembeke in België (foto) gebeuren. Het bedrijf heeft filialen in onder meer Nederland en Zweden, maar daar worden de befaamde Lotuskoekjes niet gebakken. Voor de Amerikaanse bakkerij investeert Lotus Bakeries bijna 50 miljoen dollar. Het gaat overigens allerminst slecht met het bedrijf: in 2016 realiseerden ze voor het eerst een omzet van 507,2 miljoen euro. In 2012 was dat nog 288,5 miljoen euro. De ambitie van de nieuwe koekjesfabriek? De volledige Amerikaanse productie in handen nemen, wat de ecologische voetafdruk gevoelig moet verminderen. En die is groot, als je weet dat er op de vluchten van Delta alleen al jaarlijks zo’n 60 miljoen koekjes uitgedeeld worden. De VS is dus een gigantische afzetmarkt.

Met straks een Amerikaans filiaal en nu een eigen emoji/sticker maakt het nu dus ook definitief deel uit van de Amerikaanse cultuur.

Categorieën

Trivia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: