Spring naar inhoud

Hashtag not perfect

Vier jaar geleden begonnen we de dag met een ontbijt met vrienden, maakten we ons elk apart klaar, moest ik na een halve kilometer terugkeren omdat ik de trouwringen vergeten was en beleefden we een schone dag, met meer vrienden dan poespas.

18512901_803147656506342_1724472009779314688_nVanmorgen werden we wakker rond 5.45 uur toen de jongste het op een huilen zette. Een contrast met de fijne ochtend op Moederdag, met ontbijt op bed. Ze slaapt nogal onrustig, omdat haar bedje opnieuw in onze dressing staat. Ik had mijn vrouw beloofd dat het maximum twee dagen zou duren, die schilderwerken. Het zijn intussen twee weken geworden. Haar kalmeren door ze bij ons in bed te nemen, lukte moeilijk. Lees: een peutervoet in mijn gezicht draagt niet bij tot mijn ochtendhumeur. Toen mijn vrouw haar teruglegde, viel ze na een paar minuten toch stil, om even snel die stilte te doorbreken met wat gekreun en een goor geluid. Licht opnieuw aan. Zucht. Gevloek.

“Ze heeft in bed gekakt.”

Ik kan er nog steeds niet bij dat mijn broers kinders hebben in dezelfde leeftijd en toch geen horrorverhalen als het over kak gaat. Wij kunnen zo stilaan een pocketboekje volschrijven.

Een goed uur later, als ze heeft gegeten, aangekleed en weer in slaap is gevallen, is broer aan de beurt. Ik ruik het al meteen als ik binnen kom. Meneertje zit rechtop, wijst netjes naar zijn pamper… die open ligt. Heeft niet alleen gekakt, maar ook zijn pamper opengeprutst. De schade valt gelukkig mee. Dit had erger – en slapper – kunnen aflopen.

18444835_149226782284473_2286822772313161728_nEen half uur later is hij ook klaar om te vertrekken. In huis lijkt weer een bom ontploft, met dat verschil dat ik straks als eerste thuis kom en ondertussen mijn vrouw of een reeks kaboutertjes nog niet zijn gepasseerd. Terwijl ik nog snel eens alles check, gaat hij vrolijk naast zijn zusje zitten, fluistert haar lieve woordjes toe en geeft ze een zoen op haar voorhoofd.

“Ik was het niet vergeten, hoor”, stuurt ze als ik aan mijn bureau arriveer, nadat ik al mijn eerste deadline van de dag heb gehaald aan de schoolpoort. We hebben geen bloemen voor elkaar, geen kaartjes of cadeautjes, maar ik stuur haar of we ’s middags niet iets kleins gaan eten. Het is gezelliger dan ’s avonds. Dan eet zij haar slaatje van die middag uit een Tupperware-potje terwijl ik een simpele boterham naar binnen speel, maar smaken doet het al snel niet meer als de hond aan onze voeten een scheet laat.

Het is niet romantisch, niet perfect en niet geestig, want we zijn allebei behoorlijk doodop als het weekend nadert, fysiek en mentaal. Dat betekent overigens niet dat we ongelukkig zijn, integendeel. Maar soms is het… veel.

17126500_421133071561806_2899156397142835200_nIk las de oproep van Erika Van Tielen, die pleitte dat we maar eens moeten ophouden met die schijn op te houden. Ik zeg dat al een hele tijd, want het lijkt mij vooral vermoeiend. Mijn foto’s op Instagram zijn ook zoals ze zijn: mooie momenten, maar verre van perfect belicht of goed bewerkt. Wat een ander vindt, kan me gestolen worden. Ik blijf erbij dat we allemaal maar doen wat denken dat goed is. Zij die dat durven toegeven, zijn de knapste mensen. Zij die durven zeggen dat ze hun kinderen wel eens aan de muur kunnen hangen, dat hun buren vast denken dat ze te veel op hun kinderen roepen of dat ze simpelweg vermoeiend kunnen zijn.

Mijn vrouw heeft zich weer op de strijd tegen kilo’s geworpen, maar haar lichaam blijft de littekens dragen van onze kinderen. Vindt zichzelf niet altijd mooi, twijfelt soms zo belachelijk hard aan zichzelf. Ik vind het verspilde energie, maak mij kwaad, maar zie haar ook liever dan ooit. Ze is een geweldige vrouw en een nog betere moeder. Het enige wat ik vanmorgen kon denken toen ze mij wakker maakte, was dat ik over vijftig jaar ook nog wil wakker worden naast haar en ze  nog steeds mijn vrouw hoop te noemen.

Misschien vragen we ons dan af wie van ons twee in bed gekakt heeft.

Categorieën

Persoonlijk

One thought on “Hashtag not perfect Plaats een reactie

  1. Mooi! Ik ben ook pro imperfect maar het is niet evident om dat aspect te belichten hé in een IG-wereld waar baby’s getagd worden met de perfecte merken, waar moeder er hipster uitzien terwijl ze een koffie slurpen uit een beker achter hun perfecte kinderwagen. hmja. Proficiat met de huwelijksverjaardag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: