Spring naar inhoud

De blik van Bourlon

In boekhandel Theoria in Kortrijk kwam Hans Bourlon spreken, medeoprichter en CEO van Studio 100. Officieel stelde hij er zijn boek ‘De blik van Bourlon’ voor, een verzameling van columns – of kroniekjes zoals hij het zelf omschrijft – die hij schreef voor De Tijd, maar aangezien het om een samenwerking met VOKA West-Vlaanderen ging, kwam vooral het aspect ondernemen naar voren. Maar hij raakte ook enkele andere boeiende segmenten uit zijn carrière in. Deze quotes bleven me bij:

IMG_20170515_185119_452“Elke jonge mens is een potentiële Barack Obama.”

“Geluk is belangrijk, maar je moet het ook ruiken. Soms moet je ook wat geluk hebben, natuurlijk, maar je moet het ook willen zien. Ik geloof heel sterk in de jeugd en in de 10.000 uren-regel. Als je maar tijd genoeg steekt in iets, dan kan je het ver schoppen. Jacques Brel stond op het podium van Knokke voor een talentenwedstrijd waar hij laatste werd, maar hij bleef werken, speelde op straat en zocht zijn eigen sound. Tien jaar later was hij absolute top.”

“Hoogmoed is een constante dreiging.”

‘Als CEO is het belangrijk dat je je niet omringt met mensen die altijd naar je mond praten, echte ja-knikkers. Kijk maar naar de fraude bij Volkswagen. Ik kan er niet bij dat hij in een vergadering heeft opgeroepen om die fraude op poten te zetten. Nee, het gaat om de mensen onder hem die absoluut die moeilijke targets wilden halen en daar alles voor over hadden. Al ligt de eindverantwoordelijkheid voor die situatie natuurlijk bij de CEO.”

ST00-2016-000723
Hans Bourlon. (Foto Studio 100)

“Niets is vanzelfsprekend.”

“Het mag gemakkelijk lijken, een pretpark overnemen. Maar de eerste jaren was dat echt zoeken en zelfs verlies draaien. Vandaag hebben we zes parken en drie miljoen bezoekers, maar dat opbouwen is keihard werken. En ook geluk hebben, want er bestaat geen perfecte formule. Kijk maar naar Samson & Gert, Kabouter Plop… het waren de juiste producten op het juiste moment.”

“Aan de regels voldoen, is niet meer genoeg.”

“We beseffen dat we heel vaak een voortrekkersrol spelen, maar daardoor vangen we ook veel tegenwind. Als we koekjes maken voor kinderen, dan krijgen we commentaar dat er chocolade of suiker in zit. Als we dat vervangen dan doen we zogezegd aan platte marketing. Maar geloof mij, we doen ethisch echt ons best. Ik heb in China foto’s genomen van de fabrieken waar onze producten gemaakt worden, om te zien of we dit ook bij ons kunnen doen. Maar technisch doet niemand dit hier nog. Om over de kostprijs nog maar te zwijgen. Als we hier een bloesje van Bumba zouden laten maken, ligt dat voor 100 euro in de winkel. We proberen zo correct mogelijk te zijn, maar de mensen willen niet weten in welke omstandigheden hun jeansbroek van 8 euro in de Primark gemaakt wordt.”

“De nieuwe iPhone zal niet ontstaan op een ministerie.”

“Jonge mensen moeten uit hun kot komen. Als ik hen één raad mag geven, is dat ze openminded moeten zijn. Ik krijg vaak de vraag wat ze dan moet ondernemen. Ik geef ze de raad om echt in heel beperkte kring rond te kijken, wat hen interesseert, en daar iets mee te doen. En blijven werken, natuurlijk.”

 

Hans Bourlon had overigens nog een spitante opmerking, toen de perceptie van het hedendaagse ondernemen uit The Sky is the Limit ter sprake kwam, net als zijn petekind Abdulfatah uit Somalië. “Begin dan maar eens over normen en waarden als hij Temptation Island ziet op televisie. Ik heb gevraagd of Vier (waar zijn kompaan Gert een contract heeft) geen programma wilde maken dat ‘Russische Roulette’ heet. Eén iemand wint tien miljoen euro, de ander krijgt de kogel. Of ze het een goed idee vonden? (grijnst) Ze vonden het een goede vraag.”

De blik van Bourlon, 144 pagina’s, uitgegeven bij Manteau, nu in de boekhandel.

Categorieën

Gelezen

One thought on “De blik van Bourlon Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: