Spring naar inhoud

Met de meest luxueuze trein ter wereld door Japan

Ik gebruik het openbaar vervoer niet meer sinds mijn hogere studies, maar zelfs niet-gebruikers zien hoe het in ons land zo vaak in de soep loopt. Jarenlang werd er slordig omgesprongen met overheidsgeld, ontbrak elke vorm van structuur, swingden de prijzen de pan uit en ook naar de toekomst toe laat niets blijken dat er een weldoordachte visie op tafel ligt.

jr-east-train-suite-shiki-shima-designboom-05-02-2017-fullheader

Enfin, in Japan loopt het iets gestroomlijnder en pakken ze nu uit met de Shiki-Shima. Een champagnegoudkleurige vijfsterrentrein van de East Japan Railway, die bestaat uit tien wagons, die 34 passagiers in 17 suites kunnen huisvesten. Die zijn overigens groter dan een doorsnee appartement in Tokyo. Een zitje in de duurste wagon kost iets meer dan 7.500 euro, voor twee personen evenwel.

lounge_bg

Op 1 mei maakte de trein zijn eerste rit, maar wie ook mee wil rijden, moet al minstens wachten tot april 2018. De eerste zitjes waren zo populair dat ze verloot moesten worden. Leuk detail: de trein heeft zelfs een eigen perron.

Train-Suite-Shiki-shima-1

De Shiki-Shima, wat Japans is voor het ‘eiland van de vier seizoenen’, ademt luxe. Vijf van de tien wagens zijn – nuja – standaardwagens, drie hebben een badkamer met douche en toilet en de overige twee zijn luxesuites. Op het einde van de trein heb je een ‘observatiewagon’, waar je kan uitrusten én lekker eten, want het restaurant wordt geleid door een Michelin-chef. Relaxen kan je in de pianobar.

domecar_bg

Erg snel gaat de trein overigens niet, tot 110 km/uur. Dat is drie keer trager dan de befaamde bullettrains in Japan. Ze hebben zowel elektrische als dieselmotoren aan boord. De trein werd ontworpen door Ken Okuyama, die eerder al werkte in opdracht voor Ferrari, Maserati en Porsche. Voor die laatste heeft hij onder meer de nieuwe generatie Porsche 911 ontwikkeld.

C7OFYM-X0AIspOy

Een ‘klassieke’ rit bestaat uit twee dagen en drie nachten. Na het eten op de eerste avond krijgen de gasten een voorstelling te zien dat gebaseerd is op een traditionele folkloredans. Op de tweede dag maken ze een overstap op de Tohoku Emotion, een andere luxetrein die al in roulatie is sinds 2013 en een open keuken heeft. Na de terugkeer naar hun eigen trein en een ritje langs verschillende landschappen houden ze halt in een welnesscentrum. ’s Avonds stoppen ze in een Ichinoseki, waar ze een wetenschappelijk project bezoeken en de bus nemen naar een oeroude tempel. Daarna gaat het ’s nachts terug richting Tokyo. Eat that, NMBS.

Categorieën

Trivia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: