Spring naar inhoud

Nieuw in Ieper: Ben’s Bar

IMG_65291Sinds kort vind je in Ieper een nieuw topadresje: Ben’s Bar is een barbecue- en grillbar slash pub in de Boterstraat, pal in het centrum. Achter de grillplaat staat de Brit Patrick Smart, achter de toog zijn vrouw, de immer charmante Fanny.

Patrick is afkomstig van Colchester bij Essex. Hij leerde er Fanny kennen, een rasechte Ieperse. De twee runden er een wijnbar, toen ze besloten – op initiatief van Patrick overigens – om naar Ieper te komen en hier hun leven en gezin verder te zetten. In de Patersstraat bouwden ze een gelijkaardige bar uit met hapjes, tot ze in februari 2009 enkele huizen verderop dus begonnen met Trattoria Alloro. Het werd een klein, gezellig en authentiek Italiaans restaurant, met respect voor de producten en hun afkomst.

all images are copyrightedZe zagen de zaak als een soort verlengde van hun eigen keuken: ze serveerden alleen maar eten dat ze echt konden aanraden, zochten altijd wel iets speciaals uit voor de gasten en er was ook maar één shift, dus je zat er écht op je gemak. De laatste keren dat we er kwamen, hoefde ik niet eens een menukaart te zien, want verrassen deden ze sowieso. Maar na een paar jaar leek het Italiaanse verhaal op voor Patrick. Hij wilde zich meer verdiepen in vlees en de pasta afbouwen. Het koppel bedacht een nieuw concept, verkocht hun zaak en begon een boogscheut verder opnieuw helemaal van nul. Hun nieuwe zaak groeide van idee uit tot een droom en langzaam maar zeker een erezaak. Letterlijk en figuurlijk.

Want het moest en zou de naam dragen van Ben.

10940556_1608991906002169_4466658694214443103_n
Patrick (onder) en Ben (boven) waren twee handen op een buik. (Foto Facebook In memory of Ben Smart)

Ben was de broer van Patrick. Ze waren twee rusteloze zielen, bourgondiërs in hart en nieren en twee handen op een ronde buik. Ook fysiek leken ze erg op elkaar. Ben trok Europa rond en keerde in 1995 terug naar zijn geboortedorp. Hij nam er met Patrick de populaire Roberto’s Bar over. Maar hij kon de lokroep van het avontuur niet weerstaan en na vier jaar verkocht hij zijn aandeel aan Fanny, toen nog de verloofde van Patrick. De flamboyante Ben trok opnieuw Europa rond, maakte overal vrienden en bleef onder meer acht jaar plakken in Lanzarote. Af en toe keerde hij nog terug naar Colchester, maar hij vestigde zich uiteindelijk in Frankrijk, waar hij werkte in een skiresort.

Patrick had intussen zijn leven opgebouwd in Ieper. Allebei waren ze perfect gelukkig, tot Ben op 4 januari 2015 plotseling ziek werd. Omringd door zijn ouders overleed hij compleet onverwacht 17 dagen later in Frankrijk. Hij was net veertig jaar. Een schok voor de familie en de vele vrienden die hij wereldwijd had. Zijn as werd op 10 mei 2015 uitgestrooid op Spinalonga in Griekenland. De familiebanden zijn sindsdien nog hechter en elk jaar op zijn verjaardag en zijn sterfdatum komen ze samen om hem op een gezellige manier te herdenken.

Ben en Patrick hebben nog twee zussen. Eén van hen was van plan om rond te trekken en bouwde dat plan verder uit als een soort eerbetoon aan Ben. Ze richtte een eigen bedrijfje op, Ginger & Fraggle, dat leuke prints en kaartjes verkoopt. Ook Patrick besloot zijn dromen te volgen en nog bewuster in het leven te staan. Maar ook meer te genieten. En dat doet hij nu volop in Ben’s Bar.

IMG_64942

Ben’s Bar is een plek waar je je meteen op je gemak voelt, bijna thuis. Het is geen café, maar het neigt eerder naar een Britse pub, waar je ook kan eten. Geen plek waar je tot een gat in de nacht aan de toog blijft plakken, maar waar je afspreekt met vrienden. En dat is er aan te merken. Opvallend veel jonge mensen passeren de revue, maar alle leeftijden zitten er broederlijk naast elkaar aan de toog. In de hoek zat zelfs een groepje vriendinnen die er een erezaak van maken om elke vrijdagavond af te spreken.

IMG_64901Het voelt aan als een foodtruck, maar dan in een gebouw. En dat is ook de bedoeling, stelt Fanny. De kaart zit knap ineen: ze hebben meer dan 40 (!) verschillende bieren in huis, van een Amerikaanse Tank 7, een zogeheten Farmhouse Ale uit Kansas (dat sinds 2013 in handen is van het Belgische Moortgat), tot een Italiaanse trappist, met een afdronk van eucalyptus. Maar ook als je een gin of Italiaanse wijn vraagt, wéét Fanny waarover ze het heeft. Je kan er ook hapjes bestellen, van een klassieke ham tot lollipops van lamsvlees.

De chicken wings met bourbonbarbecuesaus: oh sweet heaven.
Voor tien euro kan je er een hamburger bestellen, maar ook daar maakt Patrick weloverwogen keuzes. Zo heeft hij zijn vermaarde Secreto opnieuw op de kaart gezet, net als in Trattoria, met handgesneden frietjes, wat rozemarijnzout en chorizoketchup.

Patrick maakt graag een praatje in de keuken die in de zaak is verwerkt. Zijn heerlijke no-nonsense Britse humor krijg je er gratis bovenop. Patrick en Fanny zijn het soort mensen die léven voor hun werk, en hun zoon Killian.

IMG_65131

Elke eerste vrijdag van de maand is Ben’s Bar langer open en brengen ze een aangepaste menu. Voor de vegetariërs heeft Patrick ook een portobelloburger in huis, maar vooral vleesliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Alles wordt er klaargemaakt op de green egg. Het buikspek dat hij thuis 8 uur heeft gerookt: niet te versmaden. Ga je niet voor het eten, dan moet je op zijn minst eens passeren voor de sfeer en de gastvrijheid. Een mooier eerbetoon aan zijn broer, levensgenieter pur sang, kon Patrick niet bedenken. Kortom: een aanrader!

IMG_65001

Ben’s Bar in de Boterstraat 28 in Ieper is elke dag open van 9 uur tot 19 uur. Op woensdag is de zaak gesloten. Info: www.bensbar28.be.

Categorieën

Uitgetest

One thought on “Nieuw in Ieper: Ben’s Bar Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: