Spring naar inhoud

Starbucks gaat voor the next level

Het blijft hard gaan voor de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Ze kunnen stevige cijfers voorleggen, zowel in hun thuisbasis als in China. Op jaarbasis steeg hun opbrengsten met zo’n 6 procent tot 5,3 miljard dollar. Het laatste jaar openden ze meer dan 2.200 nieuwe filialen wereldwijd. Dat zijn er zes per dag, een onwaarschijnlijk cijfer.

Maar ze zetten niet alleen op expansie, maar ook verbreding. Dat zag je de afgelopen jaren al in hun gamma. Ook hun interieurs gaan meer de classy toer op. Van de klassieke bakstenen en groene plakkaten is al lang geen sprake meer. Ze schakelen bekroonde architecten uit en zetten meer in op de populaire industrial look-and-feel. 

Starbucks_Reserve_Roastery_19

Maar omdat hippe koffiebars al een hele tijd als paddenstoelen uit de grond schieten, moet Starbucks opnieuw de voortrekker gaan worden. En dat doen ze meteen door een versnelling of twee hoger te schakelen, met het concept Reserve Roastery.

De Reserve Roastery is een afgeleide van hun klassieke koffiebars, waarbij je de koffiebonen ziet binnenkomen, verwerkt en geroosterd worden om ze uiteindelijk in je koffie te zien arriveren.

kPwJRSMh-2400-1585

Beleving is nog steeds hot in marketingmiddens, net als authenticiteit, al valt over dat laatste uiteraard te discussiëren gezien het commerciële gehalte. Dus moet dit concept wel aanslaan, denken ze bij Starbucks. Waar ze overigens ook hun eigen topmerk of premium brand, Starbucks Reserve, lanceren.

De eerste Reserve Roastery openden ze eind 2014 in hun ‘geboortestad’ Seattle. Het werd de meest succesvolle opening van een Starbucks ooit. Volgend jaar is New York aan de beurt en in 2019 mikken ze op  Chicago, waar ze een filiaal openen op North Michigan Avenue, een van de belangrijkste winkelstraten in de miljoenenstad.

751c3db2ba22613591b23b176e7de97c

X1aPrBI9-2400-1559De Seattle Reserve Roastery is al indrukwekkend, maar de twee geplande filialen zijn behoorlijk next level. In New York (rechts) komt de nieuwe zaak in Chelsea, vlakbij de hippe Chelsea Market en niet toevallig in de buurt van The High Line. Dat hele stadsdeel van New York was jarenlang verloederd, maar is al enkele jaren hot en happening, zeker wat betreft nieuwe trends.  De New York Reserve Roastery zal maar liefst 1.850 m² groot zijn. Het Amerikaanse magazine Esquire omschrijft het passend als “Willy Wonka’s Chocolate factory for coffee lovers.”

Maar ook de plannen voor het filiaal in Chicago ogen zonder meer imposant: vier verdiepingen, goed voor 4.000 vierkante meter. De witte gevel en het vele glas vallen meteen op. Starbucks heeft trouwens een goeie band met de stad: in het verleden probeerden ze al verschillende zaken uit in de grootstad. In de drie filialen wordt er overigens meer dan koffie gemalen, je zal er ook artisanaal brood kunnen verkrijgen van de Italiaanse bakker Rocco Princi, aangepast aan het ontbijt, lunch en avondeten.

1493332829-landscape-1493238327-chicago-roastery-1
De grote baas van Starbucks liet vorig jaar nog optekenen dat ze wereldwijd twintig tot dertig Roastery’s willen openen. Shanghai, Tokyo en Milaan zouden de volgende zijn. Milaan is geen toeval, aangezien de bakker Princi van ginder afkomstig is. Het koffieconcern wil ook een duizendtal afgeleide Reserve’s openen, waar de koffiebonen ook verwerkt worden, maar beduidend kleiner zijn dan de flagship stores in Seattle, New York en Chicago. Vandaag zijn er al een twintigtal, waarvan drie in Chicago. Als het concept aanslaat, mogen we het vroeg of laat dichter bij huis verwachten.

Categorieën

Trivia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: