Spring naar inhoud

13 redenen waarom…

…je 13 Reasons Why moet bekijken. Haha, see what I did there? Ahum, begin deze maand verscheen de reeks op Netflix, maar ik hoorde er pas van toen ik een stuk zag in Knack Focus, waarom het ondanks de vooroordelen wel de moeite loonde. Die vooroordelen waren blijkbaar de term ‘highschooldrama’ en ‘producer Selena Gomez’. Omdat mijn madam nogal houdt van dat soort reeksen (en ik eigenlijk wel nieuwsgierig was), hebben we er ons aan gewaagd. En het loont inderdaad de moeite.

13-Reasons-Why-soundtrack-coverHet verhaal? Clay is een ietwat bedeesde tienerjongen, die kort na de zelfmoord van zijn beste vriendin zeven cassettes in handen krijgt, waar ze haar verhaal heeft ingesproken. Die moet hij beluisteren en doorgeven naar de volgende. Haar verhaal werpt een heel ander licht op de gebeurtenissen van de afgelopen weken en maanden en leidt tot één grote vraag: wie is er echt verantwoordelijk voor haar dood?

Dertien redenen vinden waarom je het een kans moet geven:

1. Het is geen highschooldrama.

Enfin, het is het wel, maar het is een pak serieuzer dan de klassieke drama’s van uit elkaar gaan, spieken en roddels. Zelfmoord en verantwoordelijkheid zijn niet bepaald lichte thema’s. En iets over halfweg gaat het wel een heel donkere kant uit.

2. Het maakt zelfmoord bespreekbaar.

En hoe. Het gooit alle taboes overboord. De kritiek luidt dat het zelfmoord verheerlijkt, haast romantisch maakt, is bullshit. De hele reeks zit vol gutwrenching momenten die aantonen wat de gevolgen zijn en hoe het voorkomen had kunnen worden. Er is altijd een uitweg, zei iemand op Twitter, en dat klopt. Maar dit verhaal toont aan dat we niet alles kennen. En wat voor ons ‘niet genoeg is’ om die stap te wagen, is het voor een ander misschien wel. Het geeft ons ook een inkijk op cyberpesten en de gevolgen ervan.

Scumbags

3. Het spreekt verschillende generaties aan.

Als tiener herken je veel problemen, als twintiger zijn ze nog bijna tastbaar. Als dertiger zie je the bigger picture, terwijl je als veertiger steeds meer inleeft in hetgeen de ouders doormaken. En ook dat is geen prettig zicht.

4. Ignorance is a bliss.

Als de tapes er niet waren geweest, was de waarheid dan aan het licht gekomen? Hadden ze allemaal hun leven kunnen verder zetten, met Hannah als dat eenzame meisje op school, waarvan ze eigenlijk echt nooit wisten wat de reden voor haar zelfmoord was?

b80d040e07d38fc1_13RW_107_01158R

5. Ignorance is a bitch.

Het duurt lang vooraleer Clay het hele verhaal kent. Tergend lang. En dat vreet aan hem, omdat hij de waarheid nooit geweten heeft daarvoor, maar ook als kijker is het bijzonder frustrerend/spannend.

6. De cast is top.

Net als bij Stranger Things zien we een onbekende cast opduiken, met slechts hier en daar een bekend gezicht, en dan nog in een bijrol. Dylan Minnette (Clay) is amper de twintig gepasseerd en speelde al in Prison Break (de jonge Michael Scofield), Lost (de zoon van Jack, godbetert) en Scandal (de zoon van de president), maar had ook bijrolletjes in Grey’s Anatomy, Ghost Whisperer, Supernatural, The Mentalist, Lie to Me en Agents of S.H.I.E.L.D. Katherine Langford (Hannah) maakt dan weer haar debuut. En wat voor een.

13reasons-news

7. We’ve all been there.

We moeten niet zwanzen. We hebben allemaal wel iemand gekwetst op school, iets lelijks gezegd of iemand uitgesloten, als we het al zelf niet hebben meegemaakt.

8. Het brengt ook hoop met zich mee.

De thema’s mogen dan wel zwaarwichtig zijn, toch staat vriendschap voorop. Tony is het levende bewijs. Hij is ook een van de belangrijkste redenen waarom Clay dit hele proces kan doormaken.

13-reasons-why-season-two

9. Het bewijst dat we allemaal maar wat doen.

Je begrijpt in eerste instantie niet waarom bepaalde mensen anderen kwetsen of beslissingen nemen met verstrekkende gevolgen. Maar bij sommigen wordt naderhand wel duidelijk dat het niet zomaar is. Zo is Justin misschien een lafbek omdat hij zijn vriend verdedigt, maar zijn redenen kan je begrijpen. Natuurlijk kan je ze niet goedkeuren, maar je kan er op zijn minst wel inkomen waarom hij het doet.

10. De Star Wars-referenties.

Het moet ook niet allemaal serieus zijn, hé.

11. Het zit slim ineen.

Door te spelen met chronologie en perceptie, puur je verhaallijnen uit en kan je nieuwe en boeiende richtingen uit. Alleen hoop ik niet dat ze in een eventueel tweede seizoen het zo ver gaan zoeken dat je de richting van Pretty Little Liars uitgaat, waarbij de geloofwaardigheid intussen heel ver te zoeken is.

13-reasons-why-book-vs-show-149124017912. Het geeft je goesting naar dat tweede seizoen.

Enfin, geen idee of er effectief een tweede seizoen komt, want de reeks volgt netjes het tien jaar oude boek (waar geen vervolg op kwam). Hoe ze dat gaan klaarspelen, is ook niet duidelijk, maar er zijn wel heel wat hints en verhaallijnen die smeken om groter gebracht te worden. En als je ziet hoe het leeft, dan kan dat haast niet anders…

13. Er zit een heel krachtige verborgen boodschap in.

Je hebt je vast afgevraagd waarom de tijdstempel in de video in de laatste aflevering verwijst naar 10 november 2017. Het gebeurt vaak dat dergelijke shows zich zogezegd vandaag afspelen, maar zelden in de toekomst. Concreet betekent dat dat Hannah in ons universum nog zou leven (lees: dat het nog niet te laat is om er iets aan te doen). Het moet de kijker aanzetten om er extra bij stil te staan: kan ik nu nog iets doen voor iemand?

Categorieën

Televisie

3 gedachten over “13 redenen waarom… Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: