Spring naar inhoud

The Crystal Ship Run: een dikke aanrader!

Mocht u het in Keulen Oostende horen donderen: The Crystal Ship is een ambitieus streetartproject in Oostende, waarbij internationale kunstenaars hun imposant werk tonen op de gevels van de binnenstad. Oostende, dat qua citymarketing de afgelopen jaren heel straf bezig is, lokte vorig jaar zo’n 50.000 extra bezoekers en dit jaar doen ze daar ongetwijfeld nog een schep bovenop.

20170415_1109342Blogster Karin, van het fijne MomRunsTheCity, stak in samenwerking met Toerisme Oostende last-minute een funrun van 8 km ineen, langs een groot deel van het parcours, dat je overigens ook perfect te voet of met de fiets kan afleggen. Wie alle werken wil zien, heeft 29 km in de kuiten, maar laat u dat niet afschrikken, integendeel, want ook buiten het centrum vind je een pak imposante werken, zoals mijn topfavoriet van Gentenaar Bué The Warrior, pal tegenover Zeemanshuis Godtschalck. Je vindt er vlakbij nog werken van twee collega’s, waarmee Bué het collectief Buck vormt.

17819385_1304733246272345_2480407952050094080_nNaast Belgen overigens opvallend veel Zuid-Amerikaanse street artists. En elk werk heeft een eigen verhaal. Het werk van Strook boven de toeristische dienst bijvoorbeeld: dat lijkt op het eerste zicht een reeks geschilderde houten planken die een portret vormen, maar de Belgische artiest werkt uitsluitend met lokaal gesprokkeld hout. In dit werk zit onder meer hout van een strandcabine, de Mercator én een gezonken boot waarbij twee vissers het leven gelaten hebben.

20170415_123001.jpg

Zelfs het meest simpele werk blijkt opeens een diepe of zware boodschap met zich mee te dragen, zoals het verborgen anker in het knappe werk van Alexis Diaz, maar evenzeer krijgt het een extra dimensie. Letterlijk overigens bij dit werk van de Amerikaan Cyrcle, een imposant gevelwerk van vorig jaar dat gemaakt werd vlak na de aanslagen in Zaventem. Het brengt iets monumentaals mooi naar voren, dankzij de bloemen en het diepte-effect. De datum verwijst ook duidelijk naar de gebeurtenissen.

20170415_1154452

Piep ook zeker even om de hoek want daar vind je een werk van Isaac Cordal, één van de urban interventionisten. Dat zijn street artists, die vaak met stencils of simpele stickers, kleine kunstwerkjes op een gevel verwerken. De lijst dit jaar is indrukwekkend. Karin ontdekte tijdens haar eerste run zelfs nog extra werkjes. En je moet ook eens verder of hoger durven kijken: zo kijk je al snel over de plassende straatwerker aan de hoek van koffiehuis Marcelline.

Heel wat werken liggen in straten waar je als toerist of bezoeker zelden of nooit arriveert, maar die wel de moeite zijn. Heel fijn dat Karin als local met gemak nog leuke tips of toffe adresjes uit haar mouw schudde, net als geestige of persoonlijke anekdotes over de werken en dat op een bijzonder begeesterende manier. Het gebeurde vaak dat passanten of bezoekers opeens dichter kwamen bij onze loopgroep om hun oor te luister te leggen. Starten en aankomen deden we op het Achturenplein, waar je overigens de meeste werken op een kleine locatie vindt. Zoals het werk van de Argentijn Bosoleti, die zijn werk in negatief schilderde. Je ziet de echte afbeelding pas als je de kleuren omdraait, zoals je hieronder kan zien.

17881314_1313937641974859_891416145842667520_n

En ik kan het maar niet genoeg benadrukken: het verhaal achter de kunstwerken is minstens even interessant. Dus neem een gratis folder mee waar de uitleg over de werken en de artiesten op staat. En je vindt in de binnenstad ook nog heel wat werken van de vorige editie, zoals het knappe werk van Eversiempre aan het station, Disorderline aan het zwembad of van de West-Vlamingen Jeps & Jucte aan het gemeentehuis, dat een eerbetoon is aan Oostendse zangers als Marvin Gaye, Lucy Loes, Arno en Johannes Verschaeve van The Van Jets. Ik keer zeker nog terug voor het werk van Sebas Velasco, Exel Void en Wouter Persyn.

17883172_721066151407018_8064911111062814720_nKlinken op een geslaagde Crystal Ship Run deden we overigens op de perfecte locatie: Beausite op de Zeedijk. Een imposant gebouw en voormalige galerie waar kunst nog steeds een centrale plek krijgt, maar waar je vandaag vooral lekker kan gaan eten. De street artists van The Crystal Ship gingen er ook eten en waren naar verluidt onder de indruk. Kan ook moeilijk, met zo’n prachtig zicht op onze kust en heel wat smakelijke gerechten op de kaart. Uitbaatster Ann Rommelaere, overigens één van de negen Ostend City Queens, zorgde voor een heel warme ontvangst en ze had trouwens helemaal gelijk: de zeegarnalenburger was niet te versmaden. Een plek waar je als doorsnee toerist niet aan denkt om binnen te stappen, maar echt wel de moeite. Alle info vind je op hun website.

Wie mij kent, weet dat ik nooit gratuite reclame maak voor een product of dienst waar ik niet tevreden over ben of niet geweldig vind, maar check zeker The Crystal Ship eens uit, of het nu te voet, met de fiets of al lopende is. Ik kan alleen maar hopen dat het Oostende inspireert tot meer ‘toeristische’ runs of andere gemeenten tot gelijkaardige initiatieven. En wie nog meer leuke tips wil halen: snuffel eens rond op Momrunsthecity (zo ontdekte ik al het hele lekkere Passe-vite) of bij die andere sportieve local: Heidi Vandenbussche van Living by the Sea.

Info: thecrystalship.org.

Categorieën

Uitgetest

3 gedachten over “The Crystal Ship Run: een dikke aanrader! Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: