Spring naar inhoud

Proficiat, Disneyland Parijs!

Vijf jaar geleden was ik er bij, zat ik in het Disneyland-hotel met officiële ambassadors uit de hele wereld, de bedenkster van de prachtige Disney Dreams-vuurwerkshow én mocht ik Tony Baxter interviewen, de man die de Disney-parken mee vorm heeft gegeven. Vandaag ben ik er niet bij, maar is het aftellen naar ons bezoek binnenkort en nog enkele gerelateerde blogposts plannen, zoals de nieuwigheden en dé tips van de grootste Disneyland-kenner van ons land.

25th_Celebration_Disneyland_Paris_Disney_12Op 12 april 1992 opende Euro Disney Resort de deuren. Sindsdien zijn er meer dan 320 miljoen bezoekers het park binnengestapt. Elk jaar worden er 20 miljoen maaltijden geserveerd. Nog zo’n imposant cijfer: het team van Disney-fotografen produceerde al meer dan 50 miljoen souvenirfoto’s sinds de opening. Het park wordt gerund door meer dan 15.000 Cast Members, met 500 verschillende jobomschrijvingen, 100 nationaliteiten en 20 talen. Met de onrechtstreekse jobs in de streek komt de teller op bijna 50.000 jobs. De twee themaparken tellen in totaal 59 attracties. Maar aan groen ook geen gebrek: meer dan 35.000 bomen, 450.000 struiken en meer dan 1 miljoen geplante bloemen per jaar.

Disneyland Parijs – het kreeg die titel sinds 1995, dus rot eens op als ge nog Euro Disney durft te zeggen – is vandaag het meest bezochte attractiepark van Europa.

Maar wist je dat?

  • DSC4194De huidige locatie werd verkozen uit 1.200 mogelijke opties, waaronder zelfs een oude mijnsite in Limburg?
  • Dat er in de overeenkomst tussen Disney en de regering ook stond dat het een Europees karakter moest krijgen en dat net dat de reden is dat er attracties opgebouwd zijn rond bijvoorbeeld Jules Verne?
  • De plannen voor het tweede themapark er al waren van in het begin? Het zou er vier jaar na de start moeten komen, maar zou uiteindelijk nog duren tot 2002.
  • Dat ze pas na drie jaar voor het eerst goeie omzetcijfers haalden? Regelmatig kwamen ze met rode cijfers naar buiten, maar de grote bonzen zorgden ook even vaak voor een stevige kapitaalsinjectie. Het is drie keer van het faillissement gered.
  • DISNEYLAND_PARIS_25_ANS_10Disneyland zijn start niet had gemist? Aan het eind van 1992 hadden ze al 8,4 miljoen bezoekers, tegenover 6 miljoen bezoekers voor de Eiffeltoren dat jaar.
  • Er geen stop staat op de groei? De groep Euro Disney S.C.A. had tot dit jaar de tijd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren voor een eventueel derde park, maar die periode werd verlengd tot 2030.
  • Dat tien procent in handen is van een Saoedische prins? Hij heeft naar verluidt zelfs vaste kamers in het Disneyland Hotel.
  • Veertien procent van de bezoekers uit de Benelux komt? Iets minder dan de helft komt uit ons land.
  • Dat de streek van Marne-La-Vallée er binnenkort nog een toeristische attractie van jewelste bij krijgt, in de vorm van Villages Nature?

Info: www.disneylandparis.be.

Categorieën

Trivia

2 gedachten over “Proficiat, Disneyland Parijs! Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: