Spring naar inhoud

Are you lonesome tonight?

Ik kopieer nooit klakkeloos, probeer altijd mijn eigen verhaal te zoeken, maar gisteren belandde er iets heel moois in mijn mailbox. Lies is een van de mensen die de communicatie verzorgt voor televisiezender VIER. Eén van de weinigen in dit televisievak die zo professioneel en menselijk tegelijk is. Die iets verkocht krijgt, maar dat enkel doet omdat ze het méént.

Het was geen persbericht, stond er in de titel, zomaar een gedachte leek het wel. Maar eentje die ik absoluut niemand wil onthouden, omdat het mij zo keihard doet geloven dat het ooit ergens allemaal wel goedkomt met ons allemaal, als we het maar benoemen, al die liefde, en het simpelweg ook doen, al dat graag zien. Het is des te meer het bewijs dat Hotel Römantiek veruit het meest hartverwarmende programma van dit voorjaar was. Veel echter kan het niet worden, ook niet in mijn mailbox. Here goes:

Of je eenzaam bent vanavond? Niet alleen. Eenzaam. Heb je dat al ooit gevraagd aan iemand? Heb je dat ooit al eens gedacht bij iemand? Heb je dat ooit al eens gevoeld bij iemand?

generiek-_1_

Ik ben niet geheel onpartijdig, perscontact voor Hotel Römantiek. Maar ik hoef dit ook helemaal niet te schrijven, want de kijkcijfers zijn prima en de reacties hartverwarmend. Bovendien bestelde VIER zopas een tweede seizoen van het programma en ook op de internationale radar werd het programma opgemerkt. Morgen nemen we afscheid van Zwitserland met een voorlopig laatste aflevering.

Vijfendertig vrijgezelle mannen en vrouwen, allemaal ouder dan zestig, en allemaal even hard op zoek naar iemand om de rest van hun leven mee te delen. Ondanks de hoge dosis roze in elke aflevering doe ik daar liever niet te romantisch over. Want wat is het toch oneerlijk. Dat ouder worden. Het aftakelen. Eenzaam zijn.

generiek-_27_

Hoe kwetsbaar is een man die beseft dat hij plots te oud is om aantrekkelijk te zijn voor een steeds grotere groep vrouwen.  Hoe confronterend is het voor een vrouw die haar lichaam, waarop ze zo lang kon vertrouwen, voelt weigeren. De rugzak die steeds zwaarder wordt om dragen. En die je tijdens een steile wandeling plots niet meer kan doorgeven.

Ze verloren hun partner aan een koppige ziekte. Ze gingen na veertig jaar huwelijk uit elkaar. Ze zagen hun kinderen en kleinkinderen vertrekken naar verschillende continenten. Sommigen omringen zich. Anderen niet.

generiek-_10_

Je kan best wel veel leren van hen. Het is niet omdat je samen bent, dat je niet alleen leeft. Het is niet omdat je niet alleen leeft dat je je niet door en door eenzaam kan voelen. Het is niet omdat je veel doet, dat je ook veel voelt.

Verliefdheid is zwaar onderschat. Het doet je hart slaan. Kwetsbaarheid is kostbaar. Het overwint de schaamte. Eenzaamheid is een plotse handicap. Het maakt van jou een ander mens.

generiek-_12_

Daarom hield ik zo van dit programma. Omdat het terugvecht in een niet te winnen duel tegen de tijd. Omdat het de onvermijdelijke downfall met zoveel liefde verzacht. Omdat het de sparkle toont in ieder van ons. Omdat oude wonden opengaan en de etter wijst op genezing. Omdat het hoop geeft aan een universeel leed. 

En het kan geen kwaad af en toe aan iemand te vragen of die zich eenzaam voelt.
Om de tijd wat te doden.

Lies

Categorieën

Uncategorized

2 gedachten over “Are you lonesome tonight? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: