Spring naar inhoud

Sesamstraat zet autisme centraal

Sesamstraat is al bijna 50 jaar oud en nog steeds een fenomeen in de VS. Sinds vorig jaar heeft het zijn stek gevonden op HBO. Het is een programma waar hele generaties mee opgroeien. Halfweg de jaren 90 had zelfs 95 procent van de peuters het programma ooit al gezien. De educatieve insteken waren ook nooit veraf, al is er niets van aan dat Bert en Ernie een homokoppel zouden zijn. De productie heeft dat altijd ontkend.

cover-julia-1490015656020Vanaf april doet echter een nieuw opvallend personage zijn intrede: Julia. Lief en speels uiterlijk, rood haar, houdt van zingen, maar ze reageert vaak onvoorspelbaar of toch niet zoals het verwacht wordt. Julia heeft immers autisme. Ze zwijgt als anderen zich voorstellen, is gevoelig voor veel lawaai maar ook hyperactief als ze enthousiast is.

De schrijvers besloten het personage aan boord te halen omdat de diagnose van autisme de afgelopen decennia alleen maar is gestegen in de VS. Ze vinden het naar eigen zeggen dan ook hun morele plicht om de kinderen te leren hoe ze daar mee omgaan. Meer nog: dat ze er even goed bevriend mee kunnen zijn, omdat iedereen wel een tikkeltje anders is.

Julia Muppet
Credit: Gil VakninJulia wordt gespeeld door Stacey Gordon, een vrouw uit Arizona. Zij was al van kindsaf gefascineerd door marionetpoppen omdat haar grootvader ze maakte. Ze keek als kind ook naar Sesamstraat. Toen ze volwassen was en een job zocht kwam ze terecht bij een oppasorganisatie, waar er iemand gezocht werd om gezinnen te begeleiden waarbij de kinderen het autismespectrum hadden. Ze deed dat tot ze zwanger werd. Later bleek dat haar zoon ook autisme had. Ze bleef thuis om voor hem te zorgen en specialiseerde zich in marionetpoppen. In 2006 richtte ze een improvisatiegroep op en een tijd later begon ze met een webshop. Al een aantal jaar reist ze rond om optredens te doen en les te geven. Toen ze hoorde dat de makers iemand zochten om het personage van Julia te vertolken, is ze meteen het vliegtuig opgesprongen.

Het toont aan dat onze kinderen belangrijk genoeg zijn in onze samenleving“, zo liet ze optekenen. “Hadden de vriendjes van mijn zoon deze vertolking gezien, dan waren ze misschien niet zo bang geweest van autisme of waren ze niet altijd meteen ongerust als hij huilde. Ze zouden weten dat hij ok was.”

JuliaSesameStreet.0

Het personage Julia werd eerst in een online tekenfilm geïntroduceerd, maar vanaf 10 april zal ze ook ‘levensecht’ op Sesamstraat te zien zijn. Stacey hoopt uiteraard dat het figuurtje een belangrijke rol zal spelen op lange termijn. In 2013 was nog een pop te zien wiens vader in de gevangenis zat. In andere landen worden er ook vaak ‘aangepaste’ personages geïntroduceerd die een lokale problematiek onder ogen brengen. In Afghanistan is er een marionetpop die ijvert voor meer vrouwenrechten, terwijl de Zuid-Afrikaanse versie een personage heeft dat besmet is met HIV. Voor Stacey is de grootte van de rol niet zo belangrijk. Eigenlijk heeft ze vooral een andere wens: “Het zou geweldig zijn als ze niet dat kind met autisme zal zijn in Sesamstraat. Ik hoop dat ze gewoon Julia mag zijn.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Sesamstraat zet autisme centraal Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: