Spring naar inhoud

Binnenkijken bij de Holy Food Market

Sinds dit weekend is de Holy Food Market geopend, een imposante en ambitieuze eethal in het hart van Gent. Zo’n 17 standjes brengen er de wereldkeuken binnen handbereik.

Juwelier Vanhoutteghem - Holy Food Market - Ladislas LeysBezieler van het project is Ladislas Leys die dankzij zijn jonge leeftijd – 27 lentes – al een stevig palmares op zak heeft. De Oost-Vlaming volgde les aan de land- en tuinbouwschool om zich te verdiepen in bloemschikken, werd interieurarchitect en verdiepte zich in de horeca. Dat laatste kreeg hij als kind met de paplepel ingegeven. In Waregem runde hij een tijdje een bistro, tot hij op het verhaal van de 16de eeuwse Baudelokapel aan de Ottogracht in Gent botste. Het gebouw stond te koop en bij Ladislas rees het idee om daar naar het voorbeeld van Barcelona een overdekte markt met eet- en drankstandjes in te richten. Maar met een geklasseerde kerk doe je niet zomaar wat je wil, zeker niet als Mozart er nog gespeeld heeft als achtjarige. De dienst Monumentenzorg wilde nauw op de werken toezien, een groot deel van het dak moest vervangen worden en ook met de bouwheer liep niet alles even vlot. Heel wat werken zie je ook niet: zo bevatte de kerk geen nutsvoorzieningen. Een koude kerk verwarmen doe je ook niet zomaar: er ligt maar liefst voor 3 kilometer aan vloerverwarming. Maar de werken zijn nu afgerond en 2,5 jaar later ziet Ladislas nu zijn droom gerealiseerd.

Opvallend veel Antwerpenaren tussen de standhouders. Sommigen doen hun ding al in de Mercado in Antwerpen, maar aangezien dat (normaal gezien toch) sluit in april, zoeken ze een nieuwe bestemming. Je hebt een aantal zaken die heel duidelijk zijn in hun opzet, terwijl anderen dan nog een extra leuk verhaal herbergen.

puntzak_2558-5426Bubba bijvoorbeeld. De zaak uit Ninove – met een Bruggeling aan het roer – bestaat al 20 jaar en is inderdaad een knipoog naar Forrest Gump. Zij brengen kroketten in alle vormen en dus ook – hoe kan het ook anders – garnaalkroketten. Uniek is dat ze daarbij nog steeds artisanaal worden gemaakt én dat het in samenspraak gebeurt met de North Sea Chefs. Wat helemaal geweldig is, dat ze een kroket hebben op basis van een bouillabaisse van steenbolk en/of heek, twee spotgoedkope vissoorten die minder populair zijn dan de bijna bedreigde vissoorten. Lekker én met respect voor de visser: daarom alleen al zijn ze de moeite om uit te checken. Eerder kon dat al op Tomorrowland.

Ook bij de jongens van Malar’s straalt de passie en goesting van af. Dat merk je vooral als ze het hebben over de rijke geschiedenis van de Maleisische keuken die ze brengen, met de invloeden die er mee gepaard gaan. Ondergewaardeerd is het codewoord. Net als toewijding. In Antwerpen serveren ze bepaalde gerechten in bananenbladeren, terwijl je ook in Gent weer hun zelfgemaakte thee kan krijgen, die ze nu willen commercialiseren.

16908910_1762853247376990_2185916857905577984_nVoor de Instagrammers en snoepers onder ons, is de Magnum Pleasure Store een must, omdat je het volledig naar je eigen (kleurrijke) goesting kan samenstellen. Het is overigens een primeur in de Benelux, want een dergelijke store vind je voorlopig enkel in Milaan, Rome en Warschau. Het wordt gerund door een bedrijf dat al meer dan 50 jaar gespecialiseerd is in vriesverse producten. De uitbater kreeg pas drie weken geleden de vraag en vloog snel eventjes heen en weer richting Milaan om uit te checken wat zo’n store precies inhield. Om de winter te overbruggen, serveren ze ook een Holy Waffle. Wie echt zot wil doen, kan daar zelfs een Magnum in krijgen. Wees gewaarschuwd: de Holy Franciscus (wafel + Magnum + slagroom + banaan) is een caloriebom om u tegen te zeggen.

16908909_1109772859134636_8916611342132051968_nUiteraard mikt zo’n markt ook op hipsters en daarbij is AVO ook een plus, zij serveren alles in het teken van de avocado, tot zelfs olie toe. Vleesliefhebbers komen dan weer aan hun trekken met Karnivoor, Frank & Brut (dat champagne en hot dogs combineert) en Burgers & Booze.

De exotische keuken ontdek je bij Taberna Lisboa waar je Portugese tapas vindt; streetfood uit Beiroet krijg je bij Yalla Yalla, de Oost-Europese keuken ontdek je bij Marussia en authentieke pizza bij Iovine’s. Zij brengen Napolitaanse pizza, maar het merk is afkomstig van Parijs. Verser kan het niet, met zelfs een pizzaoven achter het standje. En jonge wijnboeren, van een nieuwe, beloftevolle generatie, stellen er ook hun Bordeaux-wijnen voor.

16789428_221687938302888_4151205205775482880_n En wie in een voormalige kerk wijn serveert, moet ook hosties bovenhalen. Die vinden we bij Hos-T. Achter de toonbank zien we Nico Saveyn, die furore maakte in De Keuken van de Meester in 2011 op VTM en later nog in een editie van Mijn Pop-Uprestaurant. In dat eerste vond hij Johan Cuypers en in die laatste nam hij patissier Lander Stevens mee. Met Hos-T brengen ze hapjes in kleine ronde vormen en dat gaat van een simpele croque monsieur tot een hapje met banaan en choco.

Sea Me combineert dan weer fruits de mer en wijn. Die stand wordt gerund door de familie van Ladislas. In de Market is er overigens nog een extra stand ingebouwd, dat tijdelijk kan gehuurd worden.

Maar het stopt overigens niet bij lekker eten en drinken. Momenteel wordt nog volop gewerkt aan de bovenruimte, dat zal dienst doen als clubruimte. De standjes worden dan netjes afgesloten, de bar beneden geopend en je krijgt boven de H-Club en beneden de Below Club.

press-holy-food-market-01

De Holy Food Market is elke dag open van 11 tot 22 uur. In het weekend zijn ze een uurtje langer open. Je vindt de kapel aan het Beverhoutplein 15 in Gent. Alle info op www.holyfoodmarket.be of via hun Facebook-pagina. Foto’s 1, 2 en 6 via The Wicked.

Categorieën

Uncategorized

3 gedachten over “Binnenkijken bij de Holy Food Market Plaats een reactie

  1. Ik schreeuwde al jaren dat er een dergelijk project in Gent zeker welkom is: superblij dat het eindelijk zover is! Bovendien fijn dat de kerk weer in ere gerestoreerd is en dat de zaken die er in huizen vrij uniek zijn. Eventjes vreesde ik ervoor om enkel ketens zoals McDonalds en Starbucks terug te vinden in de kerk, mooi om te zien dat dit niet het geval is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: