Spring naar inhoud

West-Vlaamse Gins: Alidor (2)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Op de tweede plaats zien we de Alidor, misschien wel de meest eenvoudige én familiale gin in het lijstje.

14031602_1081854395247111_1611880436_nPieter Verhoye (25) uit Meulebeke valt onder de categorie jong, ambitieus en (no pun intended) opvallend nuchter. Geen hoogdravende marketingpraatjes of onrechtstreekse zelfverheerlijking, integendeel. Aan de keukentafel zit een eerlijke en integere jongeman, zoals velen van zijn leeftijd lichtjes gegeneerd als zijn moeder zich mengt in het gesprek. “Ik wist al vrij snel dat ik iets wilde doen in de horeca”, vertelt Pieter onverstoord. Hij volgde hotelschool aan Ter Duinen in Koksijde en later nog hotelmanagement. Pieter werkte onder meer in het sterrenrestaurant Boury en zelfs in het Sheraton-hotel in Tenerife. Tot vorige zomer werkte hij voor cateringdienst Ma Kwizien in Tielt.

14650297_362858517438882_6915000405042106233_nToen zijn goede vriend Mattias Maertens het nieuwe restaurant M Bistro in Nieuwpoort opstartte, ging Pieter mee in dat verhaal. Mattias volgde ook les in Ter Duinen en deed ook al ervaring op bij Boury. Pieter kon zich meer profileren in de keuken. De verplaatsing naar de kust heeft hij er graag voor over.

“Ik dronk al eens graag een gin. Ik hou van de citrussmaken, ook in de keuken.” Het idee groeide om een eigen gin op de markt te brengen. Hij werkte na zijn uren zorgvuldig aan een eigen recept en kwam online bij Bas van Ostaden terecht, die in Ruiselede een ministokerij heeft. “Omdat Bas met pure en biologische producten werkt, was hij meteen gefascineerd door mijn verhaal. Want ik wilde vooral terug naar de basis en werken vanuit die citrus, aangevuld met klassieke kruiden uit de keuken zoals wilde tijm, wilde laurier en basilicum. Er zitten uiteindelijk 25 botanicals in de gin.
pieterverhoye
Maar Pieter had al meer dan een recept uitgedokterd. Hij wist ook perfect wat het product moest uitstralen: iets klassiek, authentiek en familiaal. De naam Alidor verwijst naar zijn overgrootvader. Alidor Vandeginste werd geboren begin vorige eeuw en had jarenlang zijn eigen café, genaamd Prins Albert, op ’t Hooge in Kachtem. “Hij is zowat de enige binnen de familie die net als ik vertrouwd is met de horeca.” Als eerbetoon aan zijn overgrootvader werd ook hoppe in de gin verwerkt. Voor het logo klopte hij aan bij het bedrijf Comma merkenmarketeers uit Zedelgem.

“Ik ben heel blij met het resultaat, dat in het verlengde ligt van de sfeer die het product uitstraalt.” Ook de fles is vrij uniek en ademt de tijd van toen uit. Het is immers een glazen jeneverfles geworden, met daarop de beeltenis van zijn overgrootvader. Pieter ging niet over één nacht ijs en dus ook verstandig om met zijn budget. Op voorhand dokterde hij een uitgebreid financieel plan uit. “Al helpt het wel dat mijn schoonbroer en zus boekhouders zijn”, glimlacht hij.

15589638_402600883464645_7785674090095364920_nDe chef-kok focust zich momenteel op de horeca als het over de verdeling gaat van zijn gin. Want hij weet als geen ander ook dat de markt vrij verzadigd is. Maar hij gelooft wel heel sterk in zijn eigen gin en niet geheel onterecht als je de score voor zijn gin ziet. In zijn masterplan was dan ook een duidelijk commercieel aspect voorzien. Pieter verzorgt ook events met een heuse Alidor-bar. Maar ook daar is het familiale niet veraf.14666277_361932110864856_5470763536739471804_nDe bar werd immers gemaakt door zijn… grootvader, de schoonzoon van Alidor dus. “Hij is 80 jaar oud en heeft altijd met hout gewerkt. Ik had online een plannetje gevonden voor een bar en toen ik het hem voorlegde, ging hij meteen aan de slag. Drie dagen later was het al af. Hij heeft echt dag en nacht gewerkt. En trots dat hij was. En ik ook. Elke keer als hij binnenkomt, gaat hij toch nog altijd een kijkje nemen.” (lacht) Eén van de eerste flessen schonk hij overigens aan zijn grootmoeder, de dochter van Alidor. Niet verwonderlijk dat er daar ook tranen mee gemoeid waren.

Pieter steekt niet onder stoelen of banken dat het verhaal niet stopt bij Alidor. Hij droomt er immers van om zelf in de cateringssector te stappen, waarbij een gin als Alidor niet het enige is binnen zijn gamma. “Het is wel nog te vroeg om aan een tweede gin te denken, omdat ik me eerst concentreer op het in de markt zetten van Alidor. Maar ik sluit niets uit. Ik ben misschien laat begonnen met het maken van een gin, maar ik geloof oprecht dat er altijd ruimte is voor iets kwalitatiefs in de markt.” Amen.

Perfect serve

Alidor (44°) serveer je het best met de klassieke Britse tonic van Franklin & Sons, met daarbij een limoenblaadje en limoenschijfje. Citroengras is ook een optie. Je kan de gin ook puur drinken als digestief, bijvoorbeeld door hem even in de diepvries te steken.

Alle info vind je op www.alidor.be.

(Foto’s Alidor – Tekst Bert VDB)

Categorieën

Uncategorized

One thought on “West-Vlaamse Gins: Alidor (2) Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: