Spring naar inhoud

Vijf marketingstrategieën achter The Band op VTM

Vanavond start The Band op VTM, een nieuw programma waar de zender op zoek gaat naar een nieuwe boysband mannelijke popgroep met Nederlandstalige inslag. Op zich een klassieke talentenjacht, maar eentje die wel doordacht is.

The Band1. Herkent u het deuntje?

Nu nog niet, nee. Maar in de finale zal het liedje waarmee The Band uitpakt u ongetwijfeld bekend in de oren klinken. VTM flikte het ook al met K3 zkt. K3: de tune was het refrein van het nummer dat de nieuwe K3 lanceerde. Voor de kijker was het meteen herkenbaar. Ook nu doen ze dat weer, zo kreeg ik bevestigd. Subliminale marketing heet zoiets.

2. De Mancave is niet toevallig.

Het programma mikt hoegenaamd op tieners en twintigers. Die zijn reclamegewijs moeilijk te overtuigen om live te kijken, dus zorg je ervoor dat ze op vrijdagavond in een vertrouwde omgeving zitten. Geen klassieke backstageruimte dus, maar een ‘slecht’ verlichte ruimte met veel hout, inclusief een pool- en kickertafel, dat er uit ziet als een bar. Bovendien is het onthaal, waarbij de persoon ‘gescand’ wordt, een speeltje waar deze generatie van houdt. En in de zaal wordt met veel oranje en paarse lichttinten gewerkt, die vooral zacht ogen.

The Band

3. Snellere montage.

De oudere kijkers zappen niet zo snel weg, maar de generatie waar ze met The Band op mikken, is snel verveeld. Dus hoeft het geen betoog dat je met een programma van dik twee uur de kijkers moet blijven scherp houden. En dat doe je door met afgewerkte montages (de openingsscène in de Mancave is een knap voorbeeld) en door met stijlen en flitsende beelden te experimenteren. De voorstelling van de kandidaten zijn ook zo kort mogelijk gehouden, net als de reacties achteraf. En hoe korter iets lijkt, hoe vervelender het wordt als je moet doorspoelen.

The Band4. Boysband 2.0.

In onze moedertaal zingen is altijd populair geweest, tot de industrie zichzelf verziekte door er in de jaren 80 en 90 een soort persiflage op te maken. Het werd iets te Tien om te Zien om nog als authentiek bestempeld te worden. De mannen van Gorki en Noordkaap bewezen dat daar wel nog ruimte voor was, maar het grote publiek had er genoeg van. In het Nederlands zingen is sinds een tijd terug van nooit weggeweest. Je hebt jonge mensen met een heel eigen stijl, die gewoon hun goesting doen. Kijk maar naar Netsky of Oscar and the Wolf: ze trekken zich geen fluit aan van trends, maar gaan voluit voor hun eigen ding. Hetzelfde met zingen in het dialect. Of het nu Antwerpse of Kempense rap is of West-Vlaamse neofolk: als het goéd is, mag het ook getóónd worden dat het goed is. Kijk maar wat Bazart flikt. Geen wonder dat VTM de term boysband zoveel mogelijk probeert te bannen: het klinkt nog altijd iets te veel als Get Ready en consoorten.

The Band

5. De Qmusic- studio.

Officieel staat hij er om de bandleden ‘gewend te maken aan interviews’, maar je kan zoiets bezwaarlijk mediatraining noemen, integendeel. Weinig mensen weten overigens dat Qmusic ook in Nederland bestaat en dezelfde eigenaars heeft (50% Roularta Media Group, 50% De Persgroep). Zelfs het logo, de slagzin en de acties à la Het Geluid zijn er hetzelfde. Nadat ze het sterke merk van Q hier in Vlaanderen nauwer verbonden hadden met de televisie (met de omschakeling van 2BE naar Q2) is het logisch dat ze hun belevingsopzet nog meer uitbouwen. Simpel gesteld: het kost hen amper iets, maar elke vrijdagavond zetten ze hun radiozender op de voorgrond voor een miljoen kijkers. Reken daarbij nog het Nederlands publiek en ze zouden gek zijn als ze het niét doen. – (Foto’s VTM)

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Vijf marketingstrategieën achter The Band op VTM Plaats een reactie

  1. ik heb het vorige week vrijdag voor het eerst gezien, ik vond het nog entertainend 🙂 (maar ik ben dan ook heel vlug content als het over tv gaat 🙂 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: