Spring naar inhoud

West-Vlaamse gins: Blind Tiger (3)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Binnen de top drie zien we Blind Tiger, de gin met het meest tot de verbeelding sprekende verhaal.

14572256_1399393070078384_5411102906916865385_n

Achter elke sterke man staat een vrouw, klinkt het cliché. In het geval van Thomas Baert en zijn vrouw Sophie Gheysens uit Kortrijk staan ze náást elkaar. Thomas was al jaren actief als grafisch vormgever en ook Sophie had een vaste job als managementassistente. Geen van de twee had in 2014 durven inbeelden waar ze vandaag zouden staan. “We dronken graag al eens een gin, nog voor de hype dus. Ik kreeg het idee om zelf iets creatiefs te gaan doen met gin. Voor mijn vrouw was dat geen verrassing, ik heb af en toe wel zo’n idee. (lacht) Maar ze steunde mij van meet af aan.”

Thomas begon letterlijk van een leeg blad, deed zijn eigen ding en keek daarbij niet naar de ander. “We volgden ons buikgevoel. Ik wilde een vrouwelijke gin, en een gin voor mannen die wat krachtiger was.” De ene werd een florale gin, acht keer gedistilleerd, met zoethout, vlierbloesem en oranjebloesem. De kruidigere variant onderging zeven distillatierondes in de ketel.

13696812_141423579618623_1301258388_nVoor de naam hoefde hij niet ver te zoeken. “Op vakantie passeerde vaak het nummer Bonnie And Clyde van Serge Gainsbourg. Dat werd zowat ‘ons’ nummer, dus toen een naam gezocht werd, was het al vrij snel duidelijk wat het zou worden. De mystieke sexappeal van het legendarische overvallerskoppel sprak ook duidelijk het publiek aan. We zetten toen in op mond-aan-mondreclame. Geen grote marketingcampagne, geen grote oplage, maar het sloeg wel aan. Van zodra de mensen wisten dat Bonnie & Clyde uit was, waren we al bijna uitverkocht. Het werd zowaar een hype. Nog een onbedoeld effect was dat veel vrouwen liever de Clyde dronken, en veel mannen een voorkeur hadden voor Bonnie.” Ook Sophie drinkt ironisch genoeg liever Clyde.

Omdat Bonnie & Clyde moeilijk was om in de markt te zetten als merknaam, begon Thomas opnieuw van nul, met een nieuwe gin. Hij zette de Deluxe Distillery op poten en verdiepte zich in de periode van Bonnie en Clyde. Zo kwam hij uit bij de drooglegging, de befaamde periode in de VS in de jaren 20 waar geen sterke drank meer mocht verkocht worden. Van daaruit botste hij op de naam Blind Tiger voor zijn nieuwe gin. Zo werd indertijd een bar genoemd waar er toch illegaal sterke drank werd geserveerd. Er stond een afbeelding van een blinde tijger of een blind varken op de deur.

15876933_357557341266929_5429818249694937088_n“Een zogezegde rariteit die mensen konden bekijken, mits betaling van een ticket of jeton. Daarbij kregen ze een gratis drankje. Zo probeerden uitbaters de alcoholwet te omzeilen.” Intussen maakten ze – je zit nu eenmaal in de marketing of niet – zelf jetons, voor op degustaties en feestjes.

Een jaar lang deed Thomas bijna een dubbele job, tot de situatie onhoudbaar werd en hij voluit koos voor de gin. Kort nadien maakte zijn vrouw ook de overstap. Blind Tiger is een heel andere gin geworden dan zijn voorgangers. “In Bonnie & Clyde zaten er meer dan veertig botanicals”, stelt Thomas. “Hoewel de gins heel lekker waren, was dat misschien toch een beetje van het goede te veel. Het werken met smaken is voor ons een leerproces geweest, maar nu weten Sophie en ik steeds beter welke richting we uit willen. De Piper Cubeba moest in elk geval strakker, meer gestroomlijnd.”

En zo geschiedde: Sophie en Thomas proefden, wikten en wogen, en kwamen uiteindelijk uit op een mix van vijftien kruiden voor de Piper Cubeba. “We willen een diepte in onze gin steken; een gelaagdheid“, gaat Thomas verder. “Telkens wanneer je hem proeft, komt er een andere smaak naar voor.”

blindtiger2

Onlangs verscheen Blind Tiger Imperial Secrets, waarbij het aantal botanicals teruggebracht van vijftien naar elf. Na de distillatie worden drie soorten thee uit de Oriënt toegevoegd: één uit het Indische Assam, één uit Kasjmir, waar het Himalayagebergte zich bevindt, en één uit Yunnan in China.

“Ik wilde sowieso iets doen met thee”, zegt Thomas. En die theesmaak komt mooi naar boven met een Ginger Ale. Met tonic gaat het ook goed, uiteraard, maar het mag al duidelijk zijn dat Thomas niet bepaald de man is van strikte conventies .

marywhite_collage“Daarom zijn we in maart vorig jaar begonnen met de productie van een eigen vodka. Die doopten we Mary White. Met opnieuw een link naar de drooglegging.” Mary White was de Uncrowned Queen of the Bootleggers, de ongekroonde koningin van de drankensmokkelaars dus. Agenten dachten er niet eens aan om onder de rok te kijken of daar flessen verstopt zaten. Met Mary White mikken Thomas en Sophie ook resoluut op de vrouwelijke consumenten. “We wilden eigenlijk vooral een statement maken”, aldus Thomas. “Terwijl iedereen nog een extra gin op de markt brengt, pakken we uit met vodka.”

Mary White, gepresenteerd in een maagdelijk witte fles met een origineel marmermotief, wordt gedistilleerd uit granen, waarna gemoute gerst wordt toegevoegd. The sky is the limit, lijkt het wel. Ondertussen probeert Thomas nieuwe smaken uit in zijn kleine distillatieketel thuis. Een special edition komt er misschien nog wel, maar een nieuw ginmerk sluit hij voorzichtig uit. “We werken aan een barrel-aged gin. Onze focus ligt vandaag vooral op onze huidige merken en om die verder in de markt te zetten.” En een eigen stokerij op poten te zetten, dat is ook een grote droom van Thomas. Sophie verklaart hem voorlopig gek. “Maar twee jaar geleden deed ze dat ook”, glimlacht Thomas.

Perfect serve

De Blind Tiger (47°) bevat onder meer jeneverbessen, koriander, gember, kaneel, gemoute gerst, citroenen, appelsien en oranjebloesem. De Piper Cubeba serveer je het best met Fever-Tree Indian Tonic en een zeste van sinaas. Imperial Secrets Tonic scoort met Fever-Tree Mediterranean Tonic en een zeste van sinaas. Imperial Secrets Ginger Ale is top met Fever-Tree Ginger-Ale en een zeste van limoen. In alle drie de bereidingen kan je ook drie jeneverbesjes toevoegen. De Mary White Vodka drink je het best puur.

Alle info vind je op www.deluxe.be.

(Tekst Bert VDB – Foto’s Blind Tiger)

Categorieën

Uncategorized

One thought on “West-Vlaamse gins: Blind Tiger (3) Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: