Spring naar inhoud

West-Vlaamse gins: The Message Exclusive Gin (4)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. The Message Exclusive Gin, nummer vier uit de reeks, is ongetwijfeld de meest kruidige in het lijstje.

HeinzVanRoye

Als Jezus vandaag had geleefd, had hij ook gin-tonics gedronken“, glimlacht Heinz Van Roye. Met zijn imposante baard, kan hij makkelijk onder de categorie hipster vallen, maar de 45-jarige Bruggeling bekijkt het leven vooral creatief. De grafische sector heeft hem altijd al geboeid. Na zijn studies daarin, ging hij aan de slag bij verschillende drukkerijen en wat later richtte hij zelf eentje op. Toen hij dat overliet, besloot hij les te gaan geven. Het vertrouwen dat hij won van de leerlingen, is iets dat hem op vandaag nog altijd bijgebleven is.

Maar Heinz is niet bepaald een man van lang stil te zitten – snel verveeld misschien – maar na het lesgeven, runde hij een kinderkledingzaak in Oostkamp. Wat later besloot hij het alweer over een andere boeg te gooien en werd hij fotograaf. “Mijn vader is altijd hobbyfotograaf geweest en thuis hadden we een donkere kamer. In het eerste middelbaar volgde ik een eerste fotografieopleiding. Ik heb er nooit iets mee gedaan, tot ik enkele jaren geleden bijscholing volgde om dat digitale onder de knie te krijgen. Ik doe sindsdien vooral trouwfeesten en andere fotoshoots. Het is een hele drukke job, zelfs in de winter.” Sinds een zestal jaar is hij zelfstandig.

14724567_10208607351874469_4046287191298852112_nVan zijn vader erfde hij nog een andere passie: whisky. Al meer dan 20 jaar is hij er door gepassioneerd. Vandaag heeft hij zo’n 250 flessen staan. Heel vaak limited editions en dus ook investeringen. Zo zijn whisky’s als de Glenrothes John Ramsay en de eerste editie van Octomore maar enkele pronkstukken. “Ik kan nog altijd heel blij worden van een fles. Zo kon ik een tijd geleden een Italiaanse whisky van mijn geboortejaar op de kop tikken.”

Toen Heinz hoorde dat de Meyer’s Gin, van de stokerij Spirits by Design, zou voorgesteld worden in de buurt, vroeg hij of hij mocht langsgaan en foto’s nemen. “Ze waren heel tevreden. Omdat het mij boeide en ik al eerder verkoop had gedaan, bood ik aan om een dag per week voor hen te werken. Ik deed vooral de horeca aan en daarna drankencentrales. Toen ik een maand of zes bezig was, spraken de mensen van Bruut mij aan om hun eigen gin te ontwikkelen. Ik heb hen voorgesteld. Later zouden ook Kristof (Marranes, van Lobstar, red.) en Matthias (Feys, van Bardo 27, red.) bij mij aankloppen.”

Ondertussen rees bij Heinz ook het idee om een eigen gin te maken. Eerder per toeval kwam hij bij een andere stokerij terecht, die van Bas van Ostaden. “Ik wilde vooral een kruidige gin, eentje die er uitsprong, tussen de rest. Ik had de kruiden in mijn hoofd, die ik al 25 jaar ken en proef. Met alcohol die we zelf stoken , twee keer gedistilleerd.” Heinz werkte met mirre, kamfer en alsem, niet bepaald klassieke botanicals. In totaal zijn er dertien, maar hij houdt de samenstelling liever voor zichzelf.

HeinzVanRoyeHet zijn wel één voor één geneeskrachtige kruiden, die ik al 25 jaar gebruik tegen kleine kwaaltjes. Dat verhaal wilde ik graag tonen aan de buitenwereld. Een soort boodschap. Vandaar de naam The Message Exclusive Gin.” Ook aan de fles ging heel wat denkwerk vooraf.

“Ik wilde af van de klassieke vorm, dus was er het idee om met een wijnfles te werken.” Heinz wilde ook geen sobere bedrukking. “Het was eerder een ingeving van het moment. Ik zag ergens een indrukwekkend brandglas en ik speelde met het idee voor het laatste avondmaal. Centraal staat mijn evenbeeld, omgeven door enkele vrouwen en hipsters. En nee, ik vereenzelvig me niet zozeer met Jezus. De knappe tekening door Samuel Vancanneyt uit Kortrijk, was snel beklonken, maar ik wilde dat de look-and-feel ook nog erg barok toonde.” De gin was klaar, haast symbolisch, op de verjaardag van zijn vader. Heinz verdeelde voortaan nu ook zijn eigen gin, maar zijn positie bij Spirits by Design was logischerwijze onhoudbaar, aangezien zijn gin bij een concullega werd gemaakt.

Heinz blijft in eerste instantie fotograaf, maar blijft gins verdelen en heeft ook zijn eigen bar waarmee hij beurzen en tastings aandoet. Hij is ook lid van The Bruges Gin Society. Zijn eigenzinnigheid en creativiteit komt nog steeds tot uiting in alles wat hij doet. Zo is hij bezig met een whisky die drie jaar op vat blijft liggen. “En die zou wel eens heel wat mensen kunnen verrassen”, klinkt het.

Perfect serve

The Message Exclusive Gin (44,4°) bevat naast jeneverbes vooral kruiden als engelwortel, alsem, myrre, saffraan, senneblad en rabarberwortel. De gin wordt het best geserveerd met Schweppes Premium Mixer Ginger & Kardemom en met een zeste van limoen.

Alle info vind je op www.themessagegin.be.

(Foto’s Tom Brinckman – Tekst Bert VDB)

Categorieën

Uncategorized

One thought on “West-Vlaamse gins: The Message Exclusive Gin (4) Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: