Spring naar inhoud

De tien mooiste gebouwen in New York

Laat er geen misverstand over bestaan: New York mag dan wel het schoolvoorbeeld ogen van de moderne stad, toch vind je er heel wat architecturale pareltjes van weleer. Ik heb er uit de tientallen die online te vinden zijn een persoonlijke lijst gemaakt van gebouwen die zonder meer indrukwekkend zijn. Ze staan overigens gesorteerd per bouwdatum.

1. St. Patrick’s Cathedral

Gebouwd: 1858 – Verdiepingen: niet van toepassing – Locatie: 5th Avenue.

saint-patricks-cathedral-new-york-750x400

Op het domein dat oorspronkelijk in handen was van de jezuïeten, die er een kapel op bouwden in 1810, vestigden zich later Franse paters. Die zouden er een weeshuis van maken, maar de val van Napoleon noopte de Fransen om terug te keren naar hun thuisland. In 1840 werd het een opvangcentrum voor doven en stommen. Later besliste het bisdom om op die locatie een kathedraal te bouwen. Het duurde twintig jaar voor die volledig klaar was. Ze is 53 meter breed en 101 meter lang én hoog. Er kunnen zo’n 3.000 mensen binnen. Het imposante orgel bevat 9.000 pijpen. Opmerkelijk: in de crypte onder het hoogaltaar liggen de negen voormalige aartsbisschoppen van New York begraven.

2. The Potter Building

Gebouwd: 1883 – Verdiepingen: 11 – Locatie: 145 Nassau Street.

41289665

Op de huidige locatie stond in de 18de eeuw een kerk. Orlando B. Potter, een belangrijke politicus met een groot aandeel in veel vastgoedholding, liet in 1883 het afgebrande World Building, waar de krant New York World was ondergebracht, herbouwen. Het nieuwe gebouw moest zo goed mogelijk bestand zijn tegen brand. Naast een stalen constructie en ijzeren zuilen waren ook de muren tot wel één meter dik. Het werd gebouwd in een combinatie van een neo-Griekse en een Britse barokstijl met rode terra-cottastenen. Het is een van de weinige resterende gebouwen in die stijl en stenen. Voor een appartementje mag je al snel 2 miljoen dollar ophoesten.

3. The Ansonia

Gebouwd: 1899 – Verdiepingen: 18 – Locatie: 2101–2119 Broadway.

historic_ansonia_1209_broadway_nyc

William Earle Dodge Stokes was een erfgenaam van een kopermagnaat die een aandeel had in een klokbedrijf, genoemd naar de industrieel Anson Greene Phelps. Stokes wilde het grootste hotel in Manhattan laten bouwen en werd de hoofdarchitect. Opvallend: Stokes had een utopische visie voor het Ansonia, dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend moest worden, dus liet hij een boerderij installeren op het dak, vlak naast zijn appartementje. Meer dan 500 kippen, een pak eenden, zes geiten en zelfs een kleine beer leefden er. De gasten hadden elke dag verse eieren en wat over was, werd verkocht vanuit de kelder. In 1907 werd de dakboerderij gesloten door de dienst voor Volksgezondheid.

De hotelkamers waren bijzonder luxueus. Elke verdieping had bovendien een centrale keuken, zodat de gasten altijd snel en vlot bediend konden worden. Naast een grote balzaal en Turkse stoombaden was er zelfs een fontein in de lobby, waar – true story – levende zeehondjes in zwommen. Het was het eerste hotel in New York dat over airconditioning beschikte en ook het grootste residentiële hotel in die tijd. Er verbleven dan ook heel wat hoogwaardige gasten. De hotelkamers werden later omgebouwd tot grote studios, maar de stijl van het interieur bleef bewaard. In de jaren zestig was er sprake dat het gebouw tegen de vlakte zou gaan, maar dat werd uiteindelijk verhinderd door de vele artiesten die er verbleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er eind jaren zeventig een swingersclub geopend werd in de kelder. Drie jaar later werd die gesloten. Eerder was daar al een homosauna, waar niemand minder dan Bette Midler de muziek verzorgde. Tien jaar geleden werden de kleinere appartementen weer omgebouwd tot grotere, zoals weleer. Vandaag is het nog steeds onderdeel van de campus van de American Musical en Dramatic Academy.

4. The Dorilton

Gebouwd: 1900 – Verdiepingen: 13 – Locatie: 171 West 71st Street.

163816329

In de periode dat de Ansonia (nummer drie in de lijst) werd gebouwd en de Beaux Arts-stijl floreerde, deelde ontwikkelaar Hamilton M. Weed de visie van de architect: allebei wilden ze heel graag een New Yorkse variant van de Champs Elysée. Het gebouw bulkte van de ornamenten en werd door critici omschreven als schreeuwerig. Het werd niet beschouwd als een van de meest prestigieuze, maar wel een van de spectaculairste gebouwen in New York, op architecturaal vlak. Zo heeft de ingang een boog dat reikt tot aan de negende verdieping. Weed slaagde in zijn doel: de kamers werden gehuur door de hogere sociale klasse. Maar het gebouw raakte na jaren verwaarloosd. In de jaren vijftig braken zelfs ornamenten af. Eind jaren zeventig was het ronduit troosteloos, maar het zou nog een vijftal jaar duren vooraleer de renovatiewerken plaatsvonden. Die duurden uiteindelijk tien jaar, door onder meer de volledige vervanging van het dak. De lijst rondom het dak, de sneeuwluifel zo u wil, werd vervangen door een trompe-l’oeil. Het gebouw werd in zijn glorie hersteld én in zijn eer. Architecten zijn het er vandaag over eens dat de drukke gevel een perfecte weergave is voor het drama en optimisme, eigen aan dat tijdperk.

5. Flatiron

Gebouwd: 1901 – Verdiepingen: 22 – Locatie: 175 5th Avenue.

image-1

Het Flatiron Building is ronduit iconisch, dankzij de strijkijzervorm. Oorspronkelijk werd er op die hoek een gebouw neergeplant, met in het bekende uiteinde twee reclamepanelen. Architect Dinkelberg kwam af met het idee voor de vorm. Het frame bouwen verliep zodanig vlot dat er per week een verdieping werd afgewerkt. Uiteindelijk was het hele gebouw in minder dan een jaar klaar. Vandaag zijn er heel wat bureaus in gevestigd, die overigens een mooi uitzicht bieden op de Empire State Building. In 2009 kocht een Italiaans immobedrijf de meerderheid van de aandelen op het bedrijf. De plannen om het gebouw om te vormen tot een luxehotel zijn intussen goedgekeurd, maar er moet tien jaar gewacht worden tot het contract met de huurders is afgelopen. De kans is dus groot dat je er binnen enkele jaren een kamer kan boeken dus.

6. Knickerbocker Hotel

Gebouwd: 1903 – Verdiepingen: 16 – Locatie: 142 W. 42th Street.

knickerbocker-2-of-63-1

Het Knickerbocker Hotel werd gebouwd in de Beaux Arts-stijl. De naam Knickerbocker stamt af van de oorspronkelijke Nederlandse stichters in de 19de eeuw, die hoog opliepen met Washington Irving die onder het pseudoniem Knickerbocker een satirisch stuk schreef over de aristocraten in Manhattan. Later werd het een bijnaam voor de New Yorker, maar die is intussen in de vergetelheid geraakt. Het Hotel genoot een hoog sociaal aanzien met 556 kamers en veel luxueuze restaurants en bars. Maar door de Drooglegging kwam het hotel in de problemen en werd het in 1920 omgebouwd tot kantoorruimte onder impuls van Vincent Astor, de man achter het Waldorf Astoria. In de jaren tachtig werden het lofts, die nog later werden omgebouwd tot showrooms om na jaren rompslomp omgebouwd te worden tot een vijfsterrenhotel met 300 kamers. In de rooftopbar heb je een prachtig zicht op Times Square.

7. Alwyn Court

luxury_design_nycGebouwd: 1907 – Verdiepingen: 12 – Locatie: 180 W. 58th Street.

Dit gebouw in de Franse Renaissancestijl bevatte oorspronkelijk twee appartementen per verdieping, elk met veertien kamers en vijf badkamers, die na de Grote Depressie werd omgebouwd tot 75 kamers. Even dreigde een grote brand, amper een half jaar na de opening, roet in het eten te gooien. Maar het werd een geluk bij een ongeluk: slechts vijf kamers waren bezet en het leverde zoveel aandacht op dat de kamers na de herstellingswerken haast meteen volzet waren.  Het interieur zou door de jaren heen nog vaak veranderen, maar de buitenkant is vrijwel altijd hetzelfde gebleven. In 1966 werd het tot erfgoed verklaard.

8. Chrysler Building

Gebouwd: 1928 – Verdiepingen: 77 – Locatie: 40 Wall Street.

chryserl

Het is zonder twijfel een van de meest knappe en opvallende Art Deco-gebouwen in hartje New York. Het was met 318,9 meter het hoogste gebouw ter wereld, tot elf maanden later de Empire State Building werd afgewerkt. Het is wel nog steeds het hoogste stenen gebouw ter wereld, evenwel versterkt met een stalen frame.

Automagnaat Walter P. Chrysler dong mee naar de titel voor het hoogste gebouw en daarvoor werd alles op alles gezet. Ze werkten op een gegeven moment aan vier verdiepingen per week. Het zilveren dak moest lijken alsof de toren een deel was van de lucht, de vuurspuwers werden gemodelleerd naar de modellen van de auto’s, zoals de Plymouth. Walter betaalde het hele gebouw uit eigen zak, los van het bedrijf, zodat hij zeker was dat zijn zonen eigenaar zouden worden na zijn dood. Het enige wat hij wilde was een bureau, leef- en eetruimte boven. En bovenal: zijn toilet wilde hij zo hoog mogelijk in het gebouw. Hij wilde naar eigen zeggen het hoogste toilet in Manhattan zodat hij kon ‘kakken op Henry Ford’.

Tot de jaren vijftig was het het hoofdkwartier van Chrysler, met een heuse showroom op de eerste verdieping. Sindsdien werd het al meerdere keren gerenoveerd en doorverkocht. Vandaag is 90 procent in handen van een investeringsgroep uit Abu Dhabi.

9. The Eldorado

Gebouwd: 1929 – Verdiepingen: 30 – Locatie: 300 Central Park West.

the_eldorado_nyc_condo_0Op de locatie van The Eldorado stond in 1902 een acht verdiepingen hoog luxehotel, dat El Dorado heette. De befaamde beurscrash zorgde ervoor dat de bouw van een nieuw hotel in moeilijke papieren raakte. Toen de economie opnieuw aantrok, slaagde Irwin S. Chanin erin om een heuse skyline uit te bouwen langs Central Park, met appartementsgebouwen die uit twee torens bestonden: The Century, Majestic, Beresford, San Remo en Eldorado. En dat allemaal binnen de vier jaar. Beaux Arts was populair, maar een vermaarde beurs in Parijs in 1925 zorgde ervoor dat Art Deco dé trend werd, eentje die snel opgepikt werd door architecten in Manhatten. Eén van hen was de Hongaar Emory Roth, die ooit op zijn dertiende de VS binnenkwam met slechts acht dollar op zak. Hij deed in zijn carrière het design van meer dan 500 appartementsgebouwen. De reeks gebouwen langs Central Park werden zijn paradepaardjes. Vandaag is Eldorado de meest herkenbare. Leuk wist-je-datje: slechts één van de torens is bewoonbaar. De ander bestaat uit een waterreservoir.

Het hotel biedt een magnifiek zicht op Central Park. Heel wat Hollywoodacteurs kochten er een appartement. Bruce Willis verkocht het zijne voor 13 miljoen dollar, nadat hij het voor 8,85 miljoen had overgekocht van Adam Clayton, bassist bij U2. Een paar jaar eerder woonde Bono er ook nog. Twee jaar geleden kwam een duplex penthouse met vijf slaapkamers en vier terrassen vrij, in één van de torens, voor maar liefst… 29 miljoen dollar.

10. Empire State Building

Gebouwd: 1930 – Verdiepingen: 102 – Locatie: 350 5th Avenue.

tdih-may01-hdZonder twijfel het meest iconische gebouw van New York. Oorspronkelijk stond daar het Waldorf Astoria Hotel (dat ik hier al eens uitgebreid omschreef). Meer dan 3.400 arbeiders, waaronder heel wat Europeanen, bouwden het in slechts 15 maanden. Er zat zo’n vaart achter omdat ze absoluut de titel van hoogste gebouw ter wereld wilden halen. Met 381 meter slaagden ze daar ook in. Het werd overigens het eerste gebouw in New York dat honderd verdiepingen telde. Er kwam heel wat bravoure aan te pas. Zo stak de toenmalige president Hoover de lichten aan tijdens de opening met één knop in het Witte Huis. Ondanks dat er heel wat vraag was naar kantoorruimte, werd het gebouw pas na 20 jaar enigszins rendabel. Vandaag is het vooral een toeristische attractie. De miljoenen bezoekers brengen meer op dan de huur van de kantoorruimte. Zowat alle commerciële radiostations hebben een antenne op de top.

 

 

Categorieën

Uncategorized

4 gedachten over “De tien mooiste gebouwen in New York Plaats een reactie

  1. Leuk rijtje aan gebouwen welke ik wekelijks live zie. Zelfs nu ik er al een tijdje woon kan ik het niet laten om mijn hoofd in mijn nek te gooien en naar boven te staren. Zo word ik er helaas meestal als toerist uitgepikt in NY en lastig gevallen door gidsen met hun flyers voor een trip naar Miss Liberty, maar hey, ik troost me met het feit dat zelfs de échte New Yorker een gebouw zoals het Flatiron of de Empire State Building diep in zijn hart draagt. Stiekem kijken ook zij nog eens naar boven om deze pareltjes te bewonderen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: