Spring naar inhoud

Tien tips voor beginnende journalisten

Dit jaar ben ik al twaalf jaar actief voor de lokale krant. Daar wordt soms al eens meewarig over gedaan, maar nieuwsgewijs en kwalitatief verschillen wij amper van nationale kranten, op positief vlak welteverstaan. Hoe lokaler je werkt, hoe dieper je moet graven en hoe persoonlijker je gaat werken. Vandaag zijn veel zaken vanzelfsprekend om uit te voeren, maar ook ik was een complete broekvent toen ik van de schoolbanken kwam. Daarom: tien tips  voor de beginnende journalist.

14033722_1717645855163560_164241840_n1. Je bent maar zo goed als je laatste stuk.

Never forget. Als je al eens een primeur beet hebt, dan voel je je geweldig. Zeker als het door bijna alle andere kranten overgenomen wordt. Dat gevoel deint al snel weg als ze niet aan bronvermelding doen én je aan je volgende stuk begint. Ga niet zweven, er bestaat niets vluchtiger dan de media. Speaking of which…

2. Durf op je bek gaan.

Je gaat op je bek, hoe hard je ook je best zult doen om dat te vermijden. En dat is helemaal niet erg, integendeel. Achteraf zijn dat de momenten waaruit je het meest leert. Ik zie op de redactie mensen die hier bijna dubbel zo lang zitten nog janken soms. Fuck it, raap uzelf samen en ga ervoor. Geef niet zomaar op, want hoe lang je ook bezig bent, je gaat nog altijd op je bek, hoor. Het enige wat je kan doen is…

13557140_1047477505321267_1379564670_n3. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven.

Het maakt niet uit of je een dagboek bij houdt, een blog of onnozele stukken over de bolletraclub schrijft in je vrije tijd. Train jezelf door veel te schrijven. En met veel bedoel ik héél veel. Experimenteer met schrijfstijlen, laat een ander het nalezen, vraag tips, probeer eens iets nieuws. Kijk eens over alle muurtjes heen. Wat je daarvoor moet doen?

4. Kom uit je kot.

Nieuws raap je niet op vanachter je pc. Soms wel, natuurlijk. Maar de meeste nieuwtjes hoor je door eens te blijven plakken op een receptie, na een gemeenteraad of oldschoolgewijs op café. Spreek mensen aan, bel hen op. Je vindt daar altijd een andere kant van het verhaal. En nieuws is nieuws, of dat nu onder de kerktoren is of niet. Wat mij bij het volgende brengt:

14052367_979396625517159_37731001_n5. Mensenkennis is het sleutelwoord.

Niet iedereen staat te springen om met zijn of haar gezicht in de krant te komen, zeker als het niet bepaald nieuws is om trots over te zijn. Doe zoveel mogelijk mensenkennis op, verdiep je in de psychologie van de mens en probeer je in iemand anders zijn of haar gedachtengang in te leven. Op dat vlak ben je het meest gebaat met het volgende:

6. Wees eerlijk.

Er komen momenten waar het gemakkelijker is om een leugentje van bestwil toe te passen. Soms opent het simpelweg meer deuren. Heel vaak moet je je ook ergens inlullen, maar ook hier klopt het cliché dat eerlijkheid het langst duurt. Maar gedraag je ook professioneel, onder alle omstandigheden. Want je vertegenwoordigt een bedrijf, dus:

14279005_1114028235344231_889195942_n7. Blijf weg van een politieke mening en alcohol.

Tijdens een interview drink ik nooit alcohol, tenzij ik ergens op een receptie sta en een glas in mijn hand gestopt krijgt. Een interview afnemen is je werk en daarvoor heb je – zeker in ons vak – een heldere geest nodig. Drink gerust na het interview nog een pint met je gast in kwestie (als het het laatste interview van de dag is), maar overdrijf niet. Gedraag je ook altijd apolitiek, sta open voor elke mening op dat vlak. Maar…

8. Wees ook kritisch. Vorm een mening.

En vooral geïnformeerd kritisch. Niemand houdt van een artikel en/of journalist dat niet alle feiten weergeeft en waarbij klakkeloos één kant wordt gehoord. Soms kom je bij charismatische personen terecht, die je moeiteloos kunnen inpalmen. Maar neem daarna even afstand. Ga niet meteen op straathoek staan schreeuwen, maar zet eerst alle feiten op een rij. Vorm vooral een gefundeerde mening. Sta niet stilzwijgend aan de kant. Er schuilt een heel bijzondere kracht in woorden, van slaan tot zalven. Vergeet nooit dat je mening veel verder reikt dan wat je aan de toog uitkraamt. Wees indachtig dat je op jouw beurt óók kritiek kan krijgen. En daarom:

14262827_314227735604777_2020059672_n9. Zorg voor jezelf.

Face it: rijk zul je nooit worden van journalistiek, maar het vergt wel heel veel (vaak onbetaalde) uren werk. Het brengt je wel op plaatsen waar je anders nooit zou komen en in elke ontmoeting zit een brok levenservaring en wijsheid die je onderweg opraapt. Maar even goed is journalistiek ook topsport, waarbij je fysiek maar ook mentaal klaar moet staan. Work hard, play hard, care hard. Dus verzorg lichaam en geest. En last but not least:

10. Wees nieuwsgierig. Overal.

Groot nieuws schuilt in kleine hoekjes. Soms is het iets kleins dat een ander laat vallen, iets wat je zelf boeit of opvalt. Stel vragen, informeer je. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar eigenlijk vind je overal een verhaal, de mooiste op plekjes waar je het nooit verwacht. Dat is de kracht van journalistiek en de schoonheid van ons vak. Koester het.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: