West-Vlaamse gins: Mister Y (7)
Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Eén van de jongste gezelschap, nummer zeven, is Mister Y.
Eigen gin is goud waard. Bij Jules Delaere mag je dat letterlijk nemen. Hij is amper zijn tienerjaren ontgroeid of hij kan al een aardig palmares voorleggen. Na zijn studies hotelschool aan Spermalie, trok hij naar Brussel voor de richting hotelmanager. Die sluit hij straks af met een zes maand durende stage in Mexico. Jules deed al de nodige ervaring op in In de Wulf in Dranouter, stond in de keuken van dat ander sterrenrestaurant, Table d’Amis in Kortrijk, en trok daarna naar Hotel Damier, eigendom van Copperhead-bedenker Yvan Vindevogel, waar hij in het weekend vaak aan de slag was. De vader van Jules is overigens directeur van het Mercure Hotel in Rijsel, dus het staat eigenlijk haast in de sterren geschreven dat Jules zich volledig zal ontplooien in de hotelsector.
Jules is een bescheiden jongeman, die evenwel bulkt van de ambitie. Toen hij zag hoe de markt van gins aan het boomen was, opperde hij het idee om ook een eigen variant op de markt te brengen. Hij wilde koste wat kost iets dat er zou uitspringen en bedacht de bolle labofles dat hij in het goud liet spuiten. Opvallend: ook een goeie vriend van hem, Louis Gillemon, bracht rond dat moment een eigen gin uit: Gillemore, die onder meer op de kaart staat van sterrenrestaurant Hertog Jan, ook al in de vorm van een (weliswaar andere) labofles. Maar de samenwerking en vriendschap tussen de twee liep stuk. Officieel wil Jules daar niets meer over kwijt en focust hij zich naar eigen zeggen vooral op zijn eigen product, maar hij vindt het zichtbaar jammer hoe het allemaal verlopen is. Bovendien heeft hij al zijn energie nodig voor zijn eigen gin.
Maar met het ontwikkelen van een gin én een speciale fles, gaat een flinke investering gepaard. “Mijn ouders waren sceptisch, ja.” Maar Jules was vastberaden om het te doen slagen, al steekt hij het niet onder stoelen of banken dat hij het niet in schoot geworpen kreeg. Hij werkte hard aan een financieel plan en kon zo de bank charmeren. Een moeilijke maar heel leerrijke oefening, zo omschrijft hij het zelf. Ook zijn ouders schaarden zich achter het project, toen ze zagen dat hij het duidelijk meende. “Dat financieel plan, levensnoodzakelijk binnen de horeca, zou pas later nog aan bod komen in mijn opleiding. Omgekeerd waren ook bepaalde zaken uit mijn studies erg nuttig. Mijn vader controleert elke stap die ik onderneem. Ik kan bij hem terecht voor uitleg en ondersteuning, maar hij controleert elke euro die naar buiten gaat.”

Perfect serve
De Mister Y gin (42°) wordt gedronken met een zeste van sinaasappel of pompelmoes. Een stukje rabarber is een fijne afwisseling. Er wordt meestal gekozen voor een neutrale tonic, zoals de Indian Tonic. Ook de Schweppes Orange Blossom & Lavender is een aanrader erbij.
Alle info vind je op www.misterygin.com.
(Foto’s Mister Y – Tekst Bert VDB)
Categorieën
One thought on “West-Vlaamse gins: Mister Y (7)” Plaats een reactie ›