Spring naar inhoud

Van melk tot… speelgoed

Ik krijg al jeuk als ik de term ‘duurzaam speelgoed’ hoor. Dan zie ik houten knikkerbanen die je haast op afbetaling moet kopen of mottige puzzels die je kinderen zéker aan de kant schuiven. Dat is niet zo bij Greentoys, een Amerikaans bedrijf dat een succesvol from-trash-to-cash-verhaal brengt. Speelgoed is goed voor minder dan één procent afval op jaarbasis voor een doorsnee gezin, maar met 2 miljard kinderen op deze planeet is dat meteen een ander verhaal.

151023_greentoys_bestseller_baby_0369_1440x591

Robert von Goeben was twintig jaar geleden een van de eerste mensen die geld inzamelde via internet om jonge bedrijven te helpen opstarten in Silicon Valley. Nadat hij eerder al in de creatieve sector actief was, richtte hij in 2003 een designstudio op dat speelgoed voor jongvolwassenen ontwikkelde, in opdracht voor bedrijven als Mattel.

img_1677greentoysExact tien jaar geleden, in januari 2007, ging hij lunchen met een oude vriendin, Laurie Hyman, die hij kende vanop school en ondertussen in de marketingsector werkte. Laurie sprak honderduit over haar twee dochters. Het gesprek leidde ook naar een bezoek van Robert aan een afvalverwerkingscentrum in de buurt. Op het einde van het etentje kwamen ze tot het idee om speelgoed te ontwikkelen op basis van afval. Het bleef niet bij die lunch. De twee gingen al snel nog eens samenzitten en brachten datzelfde jaar nog een speelgoedlijn uit onder de naam Greentoys, op basis van… melkkartons.

De productie begon letterlijk in de garage van Robert. Laurie werd mama van een derde en was er meer dan ooit van overtuigd dat veilig en niet-giftig speelgoed de norm moest worden. Ze besloten alles qua productie in Californië te houden en ook voor de verpakking bestond uit gerecycleerd materiaal. Zelfs de inkt is afkomstig van sojabonen en ook voor de productie is er minder energie nodig dan bij het klassiek verwerken van PVC-materiaal. Het grote voordeel is ook dat er geen schroefje aan te pas komt en het uit één groot geheel bestaat. Vijf jaar later bestond het bedrijfje uit 14 man en werden er enkele miljoenen in het bedrijf gepompt, om zo Greentoys uit te bouwen en aan de grote vraag te voldoen. Von Goeben bleef nog een tijdlang in de directiestoel zitten, maar na een overname is hij in augustus 2016 met pensioen gegaan. Hij is getrouwd met Kathryn Siegler, die aan de bak komt als kunstenares.

151023_greentoys_bestsellers_402_1440x591

Greentoys exporteert naar bijna honderd landen en heeft de afgelopen tien jaar al bijna 50 miljoen melkkartons verwerkt tot speelgoed. Ze hebben een divers en kleurrijke lijn, die overigens niet altijd even goedkoop is (bij ons toch). Maar ze zijn perfect voor op de speelmat, in de zandbak of in bad. Als ze te vuil zijn, stop je ze gewoon in de vaatwas. En geloof mij, ze kunnen tegen een stevige stoot of duw.

Ik ontdekte Greentoys via de West-Vlaamse webshop Fairplace (en nee, dit is geen gesponsorde post), waar je nog meer geestig en leuk duurzaam speelgoed vindt. De duikboot is een dikke hit in bad en de reddingsboot met helikopter scoort zowel bij onze zoon én dochter. En de ferry staat nog op ons verlanglijstje voor deze zomer in een buitenzwembadje. Rechtstreeks bij Greentoys bestellen lukt niet: ze leveren enkel in de VS.

img_1687greentoys

Een mooi overzicht krijg je via Fairplace en Greentoys.

 

(Foto’s: Greentoys en eigen foto’s)

 

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: