Spring naar inhoud

West-Vlaamse gins: Copperhead (8)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Nummer acht in de lijst is ongetwijfeld de bekendste in de hele reeks: Copperhead.

copperhead3

Elk café, brasserie of restaurant die gin op de kaart heeft staan, heeft zonder twijfel ook de koperkleurige fles staan van Copperhead. Bedenker en drijvende kracht erachter is Yvan Vindevogel, een topondernemer uit Kortrijk. Met zijn gin keerde hij terug naar zijn allereerste liefde: die van de kruiden, een onmisbaar ingrediënt voor gin.

copperhead-1Mocht u nog nooit van Yvan Vindevogel gehoord hebben: de man ontwikkelde na zijn studies onder meer shampoos en verkocht die aan apothekers. Hij richtte in 1987 het bedrijf Omega Pharma mee op, maar toen zijn kompaan afhaakte, klopte hij aan bij Marc Coucke. De rest is geschiedenis. Toen er een overnamebod kwam in 1994, werd Yvan uitgekocht en richtte hij Vemedia op, een gelijkaardig farmaceutisch bedrijf. Een tijd geleden blies Yvan  nieuw leven in het vermaarde hotel Damier op de Kortrijkse markt. Daar kruipt vandaag nog het meeste tijd in. Maar de liefde voor geneeskunde en kruiden bleef hangen.

Enkele jaren geleden las Yvan op vakantie eerder toevallig een artikel in Humo over gin. Het slingerde hem naar eigen zeggen meteen terug naar de periode toen hij een kind van tien, elf jaar was. “Dat kind dat volop experimenteerde met buisjes, kolven en erlenmeyers in de kelder, op basis van bloemblaadjes die ik bij de buren ging plukken. Een heerlijke tijd was dat. Mijn ouders steunden mij daarin, maar toen mijn vader – die oogarts was – opeens de geur van een stinkbom (ammoniumwaterstofsulfide, bvb.) tot in zijn praktijk gewaar werd, kon hij er niet zo zeer mee lachen. Hij wilde trouwens dat ik dokter zou worden, maar ik kan niet tegen bloed.” Het werd uiteindelijk apotheker, een mooi compromis.

copperhead_packshot_flesglasVindevogel had al heel wat bereikt maar was intussen al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij brak zijn hoofd over een product dat hij kon ontwikkelen als zogeheten love brand. Eentje waar de consument een nauwe affiniteit mee kon krijgen. De strategie die Apple al enkele jaren toepast.

Het artikel zorgde er voor dat alle puzzelstukken in elkaar vielen. Een aanknopingspunt moest hij niet ver zoeken: al meer dan dertig jaar is Yvan goed bevriend met Bernard Filliers. De twee gingen rond de tafel zitten en bouwden de gin verder uit. De eeuwige jeugddroom van elke alchemist of apotheker ging in vervulling: zijn eigen versie van het elixir van het eeuwige leven. De gin werd aangevuld met de zogeheten function blends, een duidelijke knipoog naar zijn voormalig métier. “Dat zijn additieven, een soort essentiële olieën die je kan toevoegen aan de gin”, aldus Yvan. “Energeticum zorgt voor meer energie, de Aperitivum wekt de eetlust op en het Digestivum helpt de spijsvertering. Alchemie en farmacie gaan zo hand in hand.” De kleine jongen in hem leeft daarbij weer helemaal op.

copperhead_gin_-_luxury_for_men_6_De naam Copperhead komt van de slang die terug te vinden is in het symbool van de apothekers. Met zijn fles wilde hij de nostalgische sfeer van weleer bovenhalen. Het koper is niet alleen een knipoog naar de slang, maar ook naar de koperen ketels waarin de gin wordt gestookt. De glazen fles werd zo’n 8 keer belegd met een koperlaag, niet bepaald een goedkope procedure, zeker in het begin met een beperkte oplage. Nauwelijks een jaar later, bracht Yvan in 2015 een tweede gin op de markt, de Copperhead Black, waarbij geopteerd werd voor een zwarte fles, een subtiele verwijzing naar de zwarte thee en het kleur van de vlierbessen die er in verwerkt werden.

Kinderdroom of niet, Vindevogel blijft een ondernemer in hart en nieren. Hij klopte aan bij Stefaan Bettens van Jet Import, dat heel wat dranken als Red Bull, Desperados en Heineken importeert voor de Belgische markt. Sindsdien ging het snel. Op enkele maanden tijd zag hij zijn gin verdeeld in meer dan 15 landen, van Scandinavië tot Zuid-Europa. Jaarlijks gaan er meer dan 250.000 flessen over de toonbank. En het verhaal is nog lang niet ten einde.

Yvan denkt al volop aan een nieuwe limited edition, waarbij de gin op een sherryvat mag rijpen, maar een specifieke releasedatum is nog niet bekend. “Ondertussen blijven we inzetten op de groei van Copperhead, op alle niveaus.” Hij moet lachen als hij de doemverhalen hoort over gin. “Het einde is nog niet in zicht. De gin-tonic heeft de afgelopen jaren zijn plaats veroverd binnen de markt, naast wijn en champagne. Ik verwacht dus nog niet meteen een terugval of dat vermout of rum roet in het eten gooien. Alleen de kleine spelers zullen het de komende jaren misschien moeilijk krijgen.”

image_2016-02-17-16-10-16_56c48d584772e_copperhead

Perfect serve

Copperhead Gin (40°) werd gestookt op basis van jeneverbes, engelwortel, kardemom, sinaasappelschil en korianderzaad. Er zijn additieven beschikbaar, maar voor een klassieke gin-tonic kies je best voor een zeste van sinaasappel en wat koriander. Serveer met een premium tonic als Fever-Tree Mediterranean of Schweppes Ginger Kardemom.

Alle info vind je op www.copperhead.be.

(Foto’s Copperhead – Tekst Bert VDB)

Categorieën

Uncategorized

3 gedachten over “West-Vlaamse gins: Copperhead (8) Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: