Spring naar inhoud

Top tien West-Vlaamse gins

Vorige zomer heb ik me een paar maanden verdiept in de West-Vlaamse gin, wat resulteerde in 33 unieke interviews, die online werden geplaatst. Ze werden ook gebundeld in een gratis digitaal magazine, dat aangevuld werd met reportages over en met enkele West-Vlaamse experts.

Want in de winkel kiezen we heel vaak voor de bekende trouwe namen, maar het loont de moeite om niet alleen lokaal te kopen, maar ook om iets nieuws te proberen. Bekendheid is immers niet altijd evenredig met kwaliteit. De komende dagen/weken stel ik de tien beste West-Vlaamse gins voor, althans volgens gin-expert Ginurway.

7615497

Wie/wat is Ginurway?

Je hebt specialisten, experts, maniakken en daar nog eens boven vinden we de categorie waartoe Glenn Vanbellingen behoort. Deze fanaat werkt al vijftien jaar in de sector en houdt een blog bij via Facebook waar hij de gins aan een uitgebreide analyse onderwerpt en daarna punten geeft. Dat doet hij grondig: zo proeft hij ze zelfs op drie momenten van de dag, omdat je smakenpalet telkens anders is. Glenn heeft er naar eigen zeggen al 516 geproefd, dus is hij een belangrijke referentie. Hij gaat constant op zoek naar de perfecte gin-tonic, in binnen- en buitenland. Sommige ginstokers gaven het zelfs grif toe: hij is dé schrik van velen, net omdat hij brutaal eerlijk is.  Je wil als stoker geen 1 op 5 behalen en belanden in de categorie ‘goed om de afvoer mee te ontstoppen’.

De top tien?

Ik baseer me op de lijst van Glenn, waarbij slechts drie gins de hoogste score (93 op 100) behalen. Eén van hen is een West-Vlaamse gin: de GauGin. Daar zijn twee varianten van, maar die bespreek ik logischerwijze in één keer. Je vindt straks op deze blog vooral de boeiende verhalen achter de gins. Want net als bij een fles wijn is het een surplus als je aan je gasten de oorsprong kan uitleggen (al is het maar omdat het lijkt alsof je niet zomaar een fles uit het rek hebt genomen). Bovendien zijn ze niet noodzakelijk duurder dan een klassieke gin. Voor een uitgebreide smakenanalyse verwijs ik je door naar Ginurway.

Wat maakt de West-Vlaamse gin zo boeiend?

Mocht u denken dat Antwerpen of Gent dé stek is om topgins te ontdekken: think again. West-Vlamingen zijn van nature uit creatief en ondernemend. De zoektocht naar iets kwalitatiefs en authentieks sijpelt door in alles wat we/ze doen, dus is dat met gin niet anders.

13768208_119514175152488_951616662_n-2Bovendien speelt Brugge een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van gin. De middeleeuwse dichter, auteur en koster Jacob Van Maerlant schreef in 1286 in Damme ‘Der naturen bloeme’, de allereerste natuurencyclopedie in de volkstaal. Door de omschrijving van de jeneverbes als krachtig medicijn werd er geëxperimenteerd met de bes, waardoor jenever ontstond. In de 17de eeuw werd de drank uitgesproken als gin-niver (dat in ons dialect nog steeds zo wordt uitgesproken, bvb.), verkasten de distilleerders naar Groot-Brittannië en werd de gin geboren.

Durf dus eens kiezen voor iets uit eigen huis. Je gaat de gins in kwestie niet meteen terugvinden in de Colruyt, nee. Maar je vindt ze snel online of zelfs nog makkelijker via de verschillende delers en drankencentrales in de buurt.

Tot slot: gin is allerminst passé, integendeel. De cijfers van de champagneverkoop in ons land liegen er niet om, net als de verkoopcijfers in Groot-Brittannië: in de supermarkten alleen al werd er vorig jaar voor zo’n 477 miljoen euro aan gin verkocht, een stijging van 14,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Bovendien blijft niet alleen de zomer een topseizoen. De kerstperiode was zelfs goed voor een stijging van 18,3 procent tegenover dezelfde periode in 2015.

Hieronder vindt u de top tien van de West-Vlaamse gins (waarvan de links per verschenen stuk aangevuld zullen worden):

  1. GauGin I & II
  2. Alidor Gin
  3. Blind Tiger
  4. The Message Gin
  5. Bassets Gin
  6. S-Gin
  7. Mister Y
  8. Copperhead
  9. Black Swan Gin
  10. X-Gin

Categorieën

Uncategorized

3 gedachten over “Top tien West-Vlaamse gins Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: