Spring naar inhoud

Een tekening als geboortekaartje, hoe begin je daaraan?

Je kan altijd kiezen voor een standaardkaartje, maar een geboortekaartje (en dat is mijn persoonlijke mening) is het eerste visitekaartje van je zoon of dochter, dus daar mag al eens moeite in gestopt worden. Kiezen voor een uniek design of leuk ontwerp, is een tof idee, maar hoe zit dat in de praktijk? Je kan altijd aankloppen bij een ontwerper of drukker, die met zijn techniek en kennis iets moois uit zijn mouw kan schudden, met bijvoorbeeld foto’s die je zelf aanlevert of je laat hem zelf iets ontwerpen, al dan niet op basis van iets bestaands.

8034b58a74a452145332e6aba07c56a4
(c) Wouter Tulp.   (www.woutertulp.nl)

Maar wie houdt van iets unieks of écht wil uitpakken, raad ik aan om aan te kloppen bij een tekenaar of illustrator zoals dat tegenwoordig heet. In ons geval kwam ik geheel toevallig (lees: via Pinterest) terecht bij een Nederlandse tekenaar. Hij had dé stijl die we zochten: een soort Disney-flair, die rust uitstraalde en qua natuurachtergronden deed denken aan de leefwereld van Winnie De Pooh. Vandaag heeft hij bijna 15.000 volgers en werkt hij freelance voor een grote Hollywoodstudio. Kwestie van er net op tijd bij te zijn, blijkbaar.

De meeste tekenaars en illustrators werken een ontwerp uit en laten nog één of twee keer aanpassingen toe, net als in de kleuren. Met wat geluk krijg je ook een echt exemplaar in je handen, in plaats van enkel een digitaal beeld. Daarom is het belangrijk dat je zelf al een idee of beeld in je hoofd hebt en dat meegeeft. Beslis eerst wat je wil en hoe je het wil. Je baby omgeven door allerlei kleurrijke knuffeldieren, als peuter in een boomhut of iets gebaseerd op een leuke gezinsfoto… het kan allemaal. Laat je fantasie de vrije loop.

Vijf tips als je met een tekenaar wil werken:

Kleur eens buiten de lijntjes.

11223819_1607723309472399_6588144767424350129_n
(c) Tattoo Dagmar. (www.tattoodagmar.be)

Begin op tijd en zoek overal rond. Trek naar de bibliotheek en bekijk daar strips en jeugdboeken om namen en stijlen te vinden die je goed vindt. Schuim Pinterest af, check eens op Instagram of informeer via Twitter. Durf ook eens over de landsgrenzen heen kijken. Meestal gaat zoiets via mail, dus je hoeft geen vloeiend Frans of Engels te spreken face-to-face. Nederland heeft zo ook heel wat knappe tekenaars. Illustrators vind je overigens in alle maten en vormen: spiek ook eens bij tattoo-artiesten. Met wat geluk kan je op termijn de tekening op je lijf laten zetten.

Inspiratie troef op de materniteit.

victorzee_1024x768
(c) Frank Daenen. (www.frankdaenen.be)

In zowat elke materniteit hangen geboortekaartjes uit. Niet alleen aan de kamers, maar meestal ook verzameld aan een soort wall of fame. Wie trendgevoelig is, ziet zo ook meteen wat er populair is dezer dagen. Meteen ook handig voor wie niét trendgevoelig is. Spring binnen als je op controle moet tijdens je zwangerschap of als je toevallig op ziekenbezoek bent. Maak een mapje aan thuis of op je smartphone waar je tips of ideeën opslaat (Evernote is handig). Check als er een drukker vermeld is.

Informeer je goed.

tumblr_n75plm5jki1qkw00oo2_1280-png
(c) Zwoltopia.  (www.zwoltopia.tumblr.com)

Schrijf je eerste keuze aan (lees: mail) en leg je idee uit. En iedereen die creatief bezig is, houdt van een compliment. Leg dus uit waarom je graag met hem of haar zou werken. ‘Omdat je tekeningen mooi zijn’ is overigens maar lullig. Vraag hen of ze dit kunnen inplannen, wat ze precies verwachten, wat de prijs is en wat daarin is inbegrepen. Schrik niet als ze 300 à 400 euro vragen. Voor niets gaat de zon op.

Weet wat je wil.

Werk zelf al eens een idee uit. Laat het rusten en begin opnieuw. Zorg dat jullie thuis allebei op dezelfde lijn zitten. Tekenaars en illustrators hebben al geen goesting meer als ze lezen dat ze ‘hun creatieve geest maar de vrije loop‘ moeten laten.

Vergeet de drukker niet.

Kies doelbewust een drukker, want een mooie tekening verdient minstens een even knappe uitwerking. Informeer bij vrienden of mensen die al een creatief of origineel geboortekaartje hebben. In ons geval kon de drukker perfect enkele items uit het getekende kaartje Photoshoppen om te verwerken op andere delen van het kaartje. En je hoeft niet altijd te gaan voor een grote naam in drukkersland. Goeie drukkers zijn vooral bezig met hun producten in plaats van zichzelf te promoten.

Veel succes!

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Een tekening als geboortekaartje, hoe begin je daaraan? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: