Spring naar inhoud

Klaar voor een Amerikaanse fastfoodinvasie?

Zelf ben ik steeds meer een voorstander aan het worden van lokaal kopen, maar we kunnen vandaag niet rond de commerciële globalisering, met tal van buitenlandse merken op onze markt. En het ziet er naar uit dat ons landschap nog iets Amerikaanser zal worden straks. Op een Wendy’s, Applebees of Taco Bell is het nog wachten, maar deze merken zien we in 2017 opduiken bij ons.

T.G.I. Friday’s

T.G.I. FRIDAY'S LOGOIn het tweede deel van 2017 mogen we TGI Friday’s verwelkomen. Thank God It’s Friday brengt de klassieke Amerikaanse keuken en mikt straks op vier restaurants in ons land: Antwerpen, Brussel, Luik en naar alle waarschijnlijkheid ook Namen. Als die aanslaan wordt er gekeken naar extra locaties. Wereldwijd tellen ze meer dan 900 restaurants in meer dan 60 landen. Rond die tijd gaat er ook een vestiging open in Nederland. Op termijn willen ze daar 15 filialen inplanten. In 1997 was er al een Nederlands filiaal, maar dat ging na twee jaar failliet.

TGI Friday Covent Garden after re-vamp

Dunkin Donuts

dunkin-donuts-logo1De donut- en koffieketen Dunkin Donuts maakt ook zijn opwachting in ons land. Ze zijn nog steeds op zoek naar franchisepartners, net als in Frankrijk en Nederland, die ook omschreven worden als ‘markten met enorme groeimogelijkheden’. Op termijn willen ze minimaal 20 tot 25 koffiehuizen openen in grote steden in heel België. In 2000 waagden ze zich al eens aan een Nederlands filiaal, maar dat sloot na enkele jaren. Nu wil het Amerikaanse bedrijf met een degelijke basis starten. Er is nog geen timing vastgelegd, maar aangezien ze volop bezig zijn met de selectieprocedure zien we waarschijnlijk dit jaar nog het eerste filiaal opduiken in ons land.

dunkin_donuts_shop

Burger King

4944296803_2673e48c8b_bQuick is als sinds de jaren 70 de Belgische tegenhanger van McDonald’s. Ook in Frankrijk doen ze het goed met bijna vier keer zoveel vestigingen. Enkele jaren geleden was er een heus gedoe over de verkoop van de meer dan 500 filialen. Het resultaat is nu dat alle 92 vestigingen in ons land omgebouwd zullen worden tot Burger Kings, nadat Groupe Bertrand – het bedrijf achter Burger King – hen heeft overgenomen. Oorspronkelijk zouden enkel de Franse filialen omgebouwd worden, maar Groupe Bertrand besloot uiteindelijk toch om ook de Belgische om te vormen. In Noord-Frankrijk krijgen ze een make-over in maart, dus de kans is groot dat ze de lijn in het voorjaar ook doortrekken in ons land. Tegen de zomer zal de operatie hoogstwaarschijnlijk rond zijn.

burger-king-chicken-fries

Kentucky Fried Chicken

1024px-kfc_logo-svgHet is niet bepaald een verrassing dat Colonel Sanders de oversteek maakt naar ons land. Nederland is er al immers vertrouwd mee sinds de jaren zeventig en je vindt ze ook aan de Franse grens. Ondertussen zijn er al zo’n vijftig filialen in Nederland. De Amerikaanse fastfoodketen is al in meer dan 120 landen actief, maar ons land bleef een blinde vlek. Lang zal dat niet duren, want vanuit de Amsterdamse hoofdzetel wordt druk gezocht naar locaties in ons land. Dat ze dit jaar ons land aandoen, staat vast, maar over de precieze locatie zijn ze het nog niet eens. Naar verluidt zijn ze vooral op zoek naar AAA-locaties, zoals pakweg de Meir in Antwerpen.

Kentucky_Fried_Chicken_Logo31.png

Starbucks

starbucksstore-store-2014Akkoord, het is de enige naam in het lijstje waarvan er al filialen bestaan in ons land. Sinds 2008 worden er stelselmatig nieuwe koffiehuizen geopend in ons land. Zo hebben ze in Brussel, Gent en Antwerpen hebben ze al enkele filialen. Dit jaar ligt de focus vooral op de uitbreiding van hun aanbod, gaande van hun ontbijtgamma tot glutenvrije gerechten. Voorlopig staat er slechts één nieuw filiaal in de steigers: eind augustus op de Graanmarkt in Kortrijk, met verder ook twee volautomatische machines op de hogeschoolcampussen in Brugge en Kortrijk. Groeimarge is er zeker nog. Ik gok dat de volgende zal aangekondigd worden in Oostende.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Klaar voor een Amerikaanse fastfoodinvasie? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: