Spring naar inhoud

Komt Thanksgiving ook naar ons?

Al dan niet onder Amerikaanse invloed, moeten we met zijn allen vaststellen dat we – na Valentijn in de jaren negentig – steeds meer gelijkaardige feesten van over de plas overnemen. Sinds een tijdje zijn we meegestapt in Halloween, ook al een feest dat vooral een commerciële insteek heeft. En over een paar jaar moest ik nog het fenomeen Black Friday uitleggen aan mensen rondom mij, maar stilaan lijkt ook dat ingeburgerd te geraken.

pexels-photo-12813De logische vraag lijkt dus: what’s next? Memorial Day (herdenking van de doden van de Amerikaanse burgeroorlog) logischerwijze niet, Labor Day ook niet (wij hebben al 1 mei) en Veterans Day (op 11 november) heet bij ons Wapenstilstand. Dan schiet er nog over: Thanksgiving, steevast gevierd op de laatste donderdag van november.

friendsthanksgivingMaar wat is Thanksgiving nu precies? Thanksgiving ontstond in het begin van de 17de eeuw waarbij de goede oogst werd gevierd. Door de kerkelijke invloed werd het feest uitgebreid tot een heus dankfeest, waarbij alles en iedereen werd bedankt (lees: de almachtige God). Die feestdag kreeg de laatste decennia ook een commerciële insteek. Thanksgiving wordt algemeen aanzien als het officiële startschot van het kerstseizoen. Black Friday volgt altijd de dag nadien: het is de eerste dag van de kerstinkopen en dat gaat steevast gepaard met flink wat kortingen, waardoor het steevast (vandaar de naam) zwart ziet van het volk in winkels en shoppingcentra. Sinds een tiental jaar kennen ze er ook Cyber Monday, de maandag na het Thanksgiving-weekend, waarbij webshops korting geven.

turkey-profile-picture-bird-53460Hoe wordt Thanksgiving gevierd? Met een dagje vrijaf natuurlijk met als kers op de taart Thanksgiving dinner, een bijzonder uitgebreid feestmaal. Het is officieel de dag waarop de Amerikanen het meest eten. Daarbij wordt traditioneel kalkoen geserveerd. Om maar een idee te geven: vorig jaar schoof zo’n 85 procent van de Amerikaanse bevolking een kalkoen in de oven, goed voor 45 miljoen (!) beestjes die die dag opgesmoefeld zijn. Verder behoren mashed potatoes (puree), gravy (vleesjus), cranberry sauce (veenbessensaus), sweet corn (maïs) en seizoensgroentjes. Ook pumpkin pie ofte pompoentaart mag niet op het menu ontbreken. Aan tafel wordt steevast een dankwoord uitgesproken. In New York wordt ook nog de Thanksgiving Day Parade gehouden, een grootste optocht met ballonnen, die druk gevolgd wordt op televisie. Gooi daarbij nog enkele televisiespecials en speciale sportwedstrijden en het kan niet op.

kermit-985610_1920Kan Thanksgiving ook bij ons gevierd worden? Eigenlijk hebben we al een soort Thanksgiving. 15 augustus is niet alleen de dag waarop Christenen de terhemelbestijging of hemelvaart van Maria vieren, maar ook ‘halfoogst‘, waarbij gevierd wordt dat het merendeel van de oogst al binnengehaald is. Is een dag als ‘voloogst’ of ‘dankdag’ mogelijk? In principe wel, al valt daar op commercieel niveau weinig uit te halen. Tenzij het door bedrijven als een hefboom gebruikt kan worden om die ‘winterkoopjes’ en de vooravond van Black Friday er succesvol aan te kunnen koppelen. Dat laatste moet daarvoor al iets meer ingeburgerd zijn.

Bovendien valt Thanksgiving technisch gezien tussen de komst van Sint-Maarten en Sinterklaas, dat ondanks de heisa nog altijd wel een heel breed draagvlak heeft in ons land. Is de modale Belg klaar om daar nog een feestdag in die korte termijn bij te nemen? Ik vermoed van wel, al wordt het restantje verlof steevast opgespaard voor het eindejaar. Benieuwd of we daar de switch kunnen maken om een dagje mee te pikken op de laatste donderdag en/of vrijdag van november.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Komt Thanksgiving ook naar ons? Plaats een reactie

  1. Een extra vakantiedagje zie ik altijd wel zitten 😉
    Ik betwijfel of het echt ingeburgerd zal geraken. Wie kinderen heeft, is nog wel mee met Halloween. Maar ik betwijfel of het door anderen ‘gevierd’ wordt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: