Spring naar inhoud

Is Generatie Z een verloren generatie?

Ze worden alom verguisd, vaak online. Millennials, kinderen die geboren werden tussen 1977 en 2000. De verloren of luie generatie worden ze ook wel genoemd, ironisch genoeg door generaties die zelf ooit nog zo bestempeld werden.

generationylogoVolgens marketingboys behoor ik tot de Generatie Y, dat ook binnen de millennials valt. Daar ben ik niet rouwig om. Geboren in de jaren 80, opgegroeid in de jaren 90. Tijden waar alles kon, waar je je als kind nog kon of mocht vervelen, aan niet zoveel maatschappelijke eisen moest voldoen en waar het leven simpelweg… simpel was. Eigen aan opgroeien, dat gebrek aan verantwoordelijkheid, ja. Maar de wereld was ook nog niet zo verbonden als nu. Nieuws haalde je nog uit kranten, berichten gingen via brieven en voor foto’s moest je geduldig wachten tot de fotowinkel de rolletjes hadden ontwikkeld. Soms denk ik dat het voor mijn ouders niet gemakkelijk moest geweest zijn, omdat je voornamelijk op je eigen gevoel moest vertrouwen. Ignorance is bliss, weet u wel? Dat heerlijk nostalgisch gevoel van onschuld zal Generatie Z  – de kinderen die geboren werden na 2000 – nooit hebben.

Van de kernramp in Tsjernobyl herinneren wij ons niets meer, de Herald of Enterprise zonk toen wij al lagen te slapen. Van de Koude Oorlog hebben we nooit last gehad, we gingen niet shoppen in de Delhaizes waar de bende van Nijvel toesloeg. En de kans dat wij Haemers of Dutroux tegen het lijf zouden lopen, was zo goed als onbestaande. Voor Generatie Z is het andere koek.

maxresdefault-16Ze werden geboren toen de vliegtuigen zich in het WTC boorden en zouden vanaf dan nooit bepaald vrolijk nieuws horen: Afghanistan werd binnengevallen, ook in Irak vielen er duizenden doden, de euro maakte alles duurder, een dodelijke tsunami zorgde voor verwoesting in Zuidoost-Azië, Iran dreigde met oorlog, Noord-Korea ontspoorde helemaal, er werden aanslagen gepleegd in Londen en jaren later in Parijs, Hans Van Temsche schoot een oppas en een kleuter dood, een andere zot viel een kinderverblijf binnen met een mes, nog een ander viel een eiland met kinderen aan.

Haalt u gerust nog even adem.

De States wilden een raketschild tegen Rusland, alle wielrenners leken gedopeerd, de kredietcrisis barstte los met alle gevolgen vandien, vliegtuigen stortten neer en werden nooit meer gevonden, het klimaat gaat langzaam maar zeker helemaal naar de knoppen, een vulkaan barstte uit en hield wekenlang alle vliegtuigen aan de grond, er zeikte belachelijk veel olie in de Golf van Mexico, zowat elk Zuid-Europees land dreigde failliet te gaan, de Arabische Lente bleek een barre winter, Syrië moordde hun eigen kinderen uit, ISIS ontstond en bleek nog gevaarlijker dan Al Qaeda, Fukushima dreigde een tweede Tjernobyl te worden, de vogelgriep brak nog een paar keer uit…

Nee, we zijn er nog niet.

financial-crisis-wall-street-financial-crisis-wall-street-financial-crisis-wall-street-financial-crisisOp muziekfestival Pukkelpop vielen doden na een zwaar onweer, Occupy Wall Street stond op, de Costa Concordia zonk, het werd duidelijk dat we wereldwijd bespied worden via onze toestellen, de orkaan Katrina zaaide verwoesting, een hele bus kinderen kwam om in een tragisch busongeval dat nooit opgelost zou worden, kernreactoren scheurden, Ford Genk en andere grote bedrijven sloten, onze banken gingen ei zo na op de fles, er werd een bomaanslag gepleegd tijdens een loopwedstrijd, in winkelcentra, Ebola brak opnieuw uit en Rusland viel schaamteloos Oekraïne binnen. Griekenland ging failliet, Spanje kreunde onder de kredietcrisis.

Onwaarschijnlijk, hé. Nog eventjes.

imageZwarte jongeren werden neergeschoten door racisten, politieagenten of de combinatie, er ontstond een gigantische vluchtelingenstroom richting Europa, Sinterklaas werd aan banden gelegd, terroristen bliezen zichzelf op in de luchthaven van Zaventem, het ene na het andere muziekicoon stierf terwijl de wereld zich vergaapte aan de Kardashians, het politieke landschap in ons land werd nog nooit zo verdeeld met meer bekvechterij dan regeringsvormingen, er werd geschoten in een holebi-discotheek, Groot-Brittannië stapte uit de Europese Unie, een terrorist reed tientallen mensen dood met een truck op de esplanade van Nice, mensen kramen ongegeneerd racistische praat uit, jongeren randen meisjes aan op oudejaarsnacht en Donald Trump is de machtigste man ter wereld geworden.

Onschuld bestaat niet meer. En dat in amper 15 jaar tijd. Gebeurtenissen die vroeger ver van ons bed leken, komen vandaag angstaanjagend dichtbij, onder meer door de sociale media en de reguliere media die alles zo breed uitsmeren dat we elke keer weer vrezen of we aan de rand van een nieuwe wereldoorlog komen te staan.  Ironisch genoeg herdenken we de Eerste Wereldoorlog en zweren overheden plechtig dat zoiets nooit meer mag gebeuren, terwijl we toestanden meemaken waar onze achterachterkleinkinderen diep beschaamd over zullen zijn. En dan hebben we het nog niet over koning marketing, het klassieke platform om weg te steken dat bedrijven meer macht hebben dan regeringen. Journalistieke kritiek wordt in de kiem gesmoord door PR-boys en de strijd om het aantal clicks.

social-anxiety

Die stilzwijgende, rondsluipende angst zorgt ervoor dat er vandaag nog nooit zoveel mensen waren met psychische problemen. Zelfs de doorsnee huismoeder, die twintig jaar geleden gewoon wilde dat hun kinderen voor zonsondergang thuis waren, willen vandaag  elke stap – al dan niet via een gsm – kennen omdat ze ‘veilig’ zouden zijn.

Voor onze generatie en die van onze ouders is het wennen. De vorige generatie had het altijd zwaarder, maar kon ook terugdenken aan goeie jaren, aan tijden van onbezonnenheid en relatieve vrijheid. Voor Generatie Z zijn extremen dagelijkse kost geworden. We verwachten dat ze op de barricades gaan staan in plaats van Pokémon Go te spelen, zo luidt een ander cliché. Maar zelf zit onze en de vorige generatie straks weer veel eerder in met de stijging van hun internetfactuur dan met een absurde clown die de volgende president wordt. De man die niet eens volzinnen kan maken en racistische praat in een politieke agenda mag gieten, krijgt straks de nucleaire codes in handen en beslist over miljoenen levens, met een kennis die niet verder reikt dan wat hij kan lezen op Wikipedia.

Hand writing the text: Generation Z

Wees nou eens eerlijk: als u alleen maar dergelijke absurditeiten hoort in het nieuws, elk levensjaar weer, zou u dan ook niet nóg egoïstischer worden? Zou u niet dubbel zo hard van het leven genieten door te doen wat je graag doet, zolang het nog duurt? En in een hoek wegkruipen en ondertussen tussen uw tanden pruttelen dat ze allemaal fijntjes uw kloten kunnen kussen? Generatie Z gaat het straks nog meer doen. We hebben geen houvast meer en krijgen enkel maar steunpilaren als internet, dat drijft op chaos en heel vaak ook negatief nieuws.

Zijn millennials dan zo verloren? Nee, als we de kracht vinden om in onszelf en een ander te geloven, raken we er wel. We moeten niet meer hopen op een algemene golf van regeringen die ons er toe aanzetten of inspireren. Het is tijd om dat waanidee los te laten. We doen het beter gewoon zelf. Willen we gezonder eten? Kweek eigen groentjes. Willen we gezonder leven? Ga wat sporten. Willen we meer creativiteit? Zet u aan tafel en begin te schrijven, ga werken of doe iéts.

En willen we meer eerlijkheid en waardigheid? Blijf dan maar op deuren kloppen en ze desnoods instampen.

Of zoals Kahlil Gibran het ooit pakkend omschreef:

Defeat, my Defeat, my deathless courage,
You and I shall laugh together with the storm,
And together we shall dig graves for all that die in us,
And we shall stand in the sun with a will,
And we shall be dangerous.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Is Generatie Z een verloren generatie? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: