Spring naar inhoud

Thuis uitpakken met Drinks & Bites

De beste bartender ter wereld is een vrouw, net als heel wat mixologisten én de auteur van heel wat succesvolle boeken over sterke dranken: Isabel Boons uit Vladslo bij Diksmuide schreef al boeken over rum, mezcal, vermout en gin-tonic. In haar nieuwste boek Drinks & Bites waagt ze zich aan huiscocktails. Dat doet ze overigens niet alleen, maar met Kamiel en Hendrik Buysse, beter bekend als The Blend Brothers. De twee broers uit Zeeland hebben een indrukwekkende horeca-palmares, onder meer bij Sergio Herman.

img_20160929_111519Een tijdje geleden ontmoette ik Isabel naar aanleiding van de voorstelling van haar boek. Het hippe volk in de pop-upbar vlakbij de Waagnatie in Antwerpen begreep het ‘excuus-voor-mijn-warrige-uitleg-want-mijn-zoontje-van-een-maand-oud-slaapt-nog-niet-goed‘ niet helemaal. Ze zag er immers ook niet uit alsof ze die morgen op een ontieglijk vroeg uur was opgestaan en twee kinderen heeft klaargestoomd, omdat haar vriendin ook al om 8 uur op weg moest. Isabel is trots dat ze het boek eindelijk in handen heeft en wrijft zowat de cover eraf als we even met haar samenzitten.

Waarom dit boek?

“Ik ben zelf een gepassioneerde thuismixer. Er zijn duizenden cocktailrecepten, maar ik was op zoek naar iets nieuws, iets innovatiefs. We surfen vandaag nog altijd op die gin-tonichype. En ik heb het wat gehad daarmee. Het leek me leuk om een tof cocktailboek uit te werken voor de thuismixer. Ik ben uitgegaan van het idee: wat serveer ik mijn gasten thuis, of dat nu vrienden zijn die over de vloer komen of een romantisch dineetje met zijn twee. Uiteindelijk zijn we gegaan voor tien verschillende gelegenheden of momenten van de dag, gaande van het aperitief tot de hangover. (lacht) Per moment hebben we vier cocktails gecreëerd, twee daarvan nam Kamiel voor zijn rekening. Ik maak de eenvoudige terwijl Kamiel voor de iets gesofisticeerdere gaat, bijvoorbeeld met sap van oesters. Zijn broer Hendrik voorziet bij elk moment twee hapjes.”

15056535_1824383881173524_7131363749818007552_nEen maand nadat je een go kreeg van de uitgever, bleek je zwanger. En dan een boek met cocktails in elkaar flansen?

“Er stonden veel recepten klaar en ik liet veel vrienden proeven. Je kan wel niet anders dan zelf ook eens proeven, maar de eerste drie maanden heb ik dat beperkt tot een minimum. En tijdens de fotoshoots heeft mijn vriendin de cocktails opgedronken. (lacht) Ik beschouw mezelf trouwens nog altijd niet als een mixologist. Ik ben gewoon een gepassioneerde thuismixer en die kennis komt handig van pas in het schrijven van dit soort boeken. Mijn bar thuis wordt ook steeds uitgebreider.”

14373951_336055293395382_9054640960981434368_nWe hebben de afgelopen jaren een hele evolutie meegemaakt als het over drank gaat. 

(knikt) “Dezelfde evolutie zagen we ook in het eten een aantal jaar geleden. Met beperkte middelen kan je thuis op hoog niveau iets klaarmaken. Gin-tonic heeft op vlak van drank datzelfde pad geëffend. Het valt ook op dat je nu overal wel een beter drankje krijgt. Qua aperitief mag het duidelijk al eens wat meer zijn dan een lauwe martini met een ijsblok. Je ziet dat ze hun best beginnen doen.”

Je wilde ooit oorlogsjournalist worden. Ironisch en jammer genoeg zit daar een markt in, terwijl de kookboeken zowat op hun retour zijn.

“Mijn eerste echte droom was om F16-piloot te worden. Ik heb altijd wat dat avontuurlijke in mij gehad. Mijn ultieme droom is nog een roman te schrijven. Maar ik zou even graag een boek maken met toffe kinderverhalen zoals de Griezelbus. Dat vind ik de max.”

img_20160923_130922En als afsluiter: wat zijn jouw persoonlijke favorieten in dit boek?

“Qua drankje is het moeilijk kiezen. Met een goeie negroni scoor je altijd, maar eigenlijk lust ik ze allemaal, of toch op bepaalde momenten. Qua hapje is de oester met salsa chipotle, margarita-mezcal en huacatay één van mijn favorieten. Geen alledaags hapje, maar als je wil uitpakken is dit wel een topper!”

Drinks & Bites
Uitgeverij Lannoo. Richtprijs: 24,99 euro. 
Info: www.lannoo.be/drinks-bites.

Mijn mening?

Qua originaliteit is dit boek een klasbak en ook de foto’s van Kris Vlegels zijn om van te snoepen. Naast een snelle, strakke en duidelijk geformuleerde intro met alle tips & tricks over shaken en mixen, kan je aan de slag voor 45 verfrissende drankjes en een twintigtal toegankelijke gerechten en dat alles overzichtelijk ingevormd. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat je met dit boek toch wat voorbereiding nodig hebt, want – zeker voor de hapjes – heb je heel wat zaken niet standaard in huis of vind je ze niet altijd in de klassieke supermarkt. Ik denk niet dat ik in de lokale Colruyt moet vragen aan de medewerkers waar ik ergens het yuzusap, de kumquatsiroop of twee gram zilverspar kan vinden. Volgens het boek zijn het zaken die je echter wel in de buurt kan vinden. Niettemin is Drink & Bites wel een leuk (eindejaars)geschenk voor de ervaren gastheer of gastvrouw, net als voor zij die eens willen uitpakken of niet vies zijn van vernieuwing.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: