Spring naar inhoud

Influencer? Nee, bedankt!

Ik heb een tijdje getwijfeld om dit stuk online te zwieren, omdat ik eigenlijk al een bloedhekel heb aan de term ‘influencial’ en al zeker aan heel die heisa die daar rond ontstaat telkens het woord valt. Saskia Neirinckx, die al vijf jaar een PR-bureau heeft in Antwerpen, legde het onlangs nog maar eens uit, dat er geen klassieke formule bestaat om onder die hipstercategorie te belanden. Meer nog: een goed uitgebouwd sociaal medianetwerk is geen must. Het gaat om de juiste mensen vinden die een bepaald merk in de markt kunnen zetten.

Magephone

Laat ik ook maar meteen eerlijk zijn: ik heb me daar in het begin wat aan gestoord. Sinds een klein jaar heb ik het bloggen wat gestructureerder proberen aan te pakken, schrijven is mijn beroep, ik ontmoet elke week nieuwe mensen, merk hoe nationale kranten ideeën pikken uit mijn columns, kom op belangrijke evenementen, vaak ook achter de schermen, volg alle mogelijke trends van dichtbij, heb een belachelijk breed interesseveld en als ik over iets enthousiast ben of iets goed vind, dan wil ik dat de halve wereld dat weet en ook het liefst in real life. Maar in de brievenbus blijft het stil, net als in de mailbox. Geen fancy feestjes, speelgoed of boeken voor de kinders, reisjes, stofzuigers of wat dan ook.

7-content-marketing-trends-that-will-reign-supreme-in-2016De oorzaak moest ik niet ver zoeken, dacht ik. Voor veel bloggers is zo’n online dagboek een soort visitekaartje. Er zit bij wijze van spreken net geen marketingplan achter. Ze spreken hun vriendengroep aan om massaal te liken en te sharen, volgen een pak mensen in de hoop dat ze teruggevolgd worden, reageren overal op en koppelen aan elk beeld een hashtag of twintig. Het is classic marketing: als je wil dat je product verkoopt, moet je het overal in de markt zetten. Maar voor mijn blog zie ik daar weinig nut in. Ik wil gelezen worden, natuurlijk. Maar ik hoef niet te pretenderen dat ik uniek ben, we zijn dat allemaal. Bovendien schrijf ik al elke dag zoveel en beschouw ik mezelf niet als een klassieke journalist die feiten opsomt. Ik wil een verhaal brengen en een zeker gevoel opwekken.

Maar als ik nog eens eerlijk – heel eerlijk – mag zijn, ben ik eigenlijk blij dat ik wat onder de radar blijf bloggewijs. Waarom ik eigenlijk niet in dat influencersvak wil gestopt worden?

1. Principes en trots

Eén onnozelaar reageerde in de online discussie over influencers, wat je eigenlijk moet vragen als een winkel iets voorstelt. Het antwoord van Saskia was bijzonder gevat: ‘Wat is dit een business geworden, zeg. Als ik iets leuk vind, post ik het.
AMEN. Als iemand iets voorstelt en het spreekt je aan, go for it. Maar verkoop je ziel toch niet. Die persoon slaagt er trouwens in om haast bij elke Instagramfoto een merk of bedrijf te taggen. “We spelen Kubb met de wijk. Dat is een sport voor de vikings. Zeg, MobileVikings, zouden jullie niet eens sponsoren?” Jezus Christus, daar krijg ik dus het fluwelen schijt van.

2. Het is een eenzijdige wereld

fashion-laptop-1024x683Een vrouwelijke vooral. Waarmee ik niet wil zeggen dat vrouwen oppervlakkig zijn, integendeel.  Maar hoeveel mannen worden bloggewijs uitgenodigd op evenementen als het niet over toerisme gaat? Er zijn wel minder mannelijke blogs, ja, alhoewel het tien jaar geleden haast omgekeerd was. Of ligt het aan de bedrijven die enkel maar de online markt ontdekt hebben om promotie te willen maken voor yoghurt, shampoo of juwelen en die toevallig vooral vrouwen aanspreken. Enig probleem is dat alles er ook meteen hetzelfde uitziet op bijvoorbeeld hun Instagram: op een achtergrond met witte stenen, op verweerd hout, poseren terwijl je filosofisch tuurt in de verte of duckfacegewijs met drank in je hand. Sommige accounts op Instagram lijken iets te veel op mekaar en geven alleen maar het positieve weer. Ironisch genoeg declameren ze daar nog eens dat ze hun heerlijke zelf willen zijn en een hekel hebben aan fake. Als ze al eens een hangoverfoto erop zetten, dan is dat vanuit een queensize hotelbed na een fancy feestje. Ik klink misschien bitter, maar ik vind dit soort voorgekauwde kost niet bepaald inspirerend.

3. Vrijheid

blogging-tips-to-make-moneyIk mag schrijven wat ik wil. Ik hoef aan niemand geen verantwoording af te leggen, ook niet aan mijn werkgever. Ten eerste zijn ze niet op de hoogte. Denk ik. Of op zijn minst liggen ze er niet van wakker. Zolang ik niet in hun vaarwater zit en ik hen niet in diskrediet breng, is er ook geen probleem. Ik ben ondertussen oud genoeg om te weten dat ik soms mijn bakkes moet houden, al is dat nog steeds niet altijd even gemakkelijk. Ik ben dan ook niet verbonden aan producten of agency’s. Zelfs als ze mij zouden contacteren: ze moeten al stevig uit de hoek komen om mij nog te verrassen of te boeien met een product. En als ik iets graag zie, hoor of lekker vind, dan zeg ik het ook zo wel. Daar hoef ik zeker niet naar mijn brievenbus te staren voor gratis producten. Thank you very much.

Categorieën

Uncategorized

5 gedachten over “Influencer? Nee, bedankt! Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: