Spring naar inhoud

Het einde van het Waldorf Astoria

Het moet zowat één van de bekendste hotels ter wereld zijn: het Waldorf Astoria in het hart van New York. Of tenminste: was. Want het hotel bestaat niet langer, of toch niet meer op papier. Vorig jaar werd het gebouw gekocht door een Chinees concern dat het hotel volledig gaat ombouwen tot… een appartementsgebouw. Wall Street Journal maakte recent bekend dat bekend dat het hotel gaat sluiten in de lente van 2017, om pas opnieuw open te gaan in 2020. Zo’n 1.100 kamers van de 1.413 zullen omgebouwd worden tot appartementen. Er zullen nog zo’n 300 tot 500 kamers overblijven voor de reizigers. Voor de werknemers van het hotel is dat een bloedbad. Het hotel is 85 jaar oud, maar is op vele vlakken legendarisch te noemen. Waarom precies?

cd21028923ccc5286ce36bb0533b0125

1. Het hotel ontstond na een familieruzie.

William Waldorf Astor opende het Waldorf Hotel in 1893 voor vijf miljoen dollar. Zijn neef John Jacob Astor IV deed vier jaar later de deuren open van het Astoria Hotel er vlak naast. Ze maakten uiteindelijk een verbintenis tussen de twee, dat Peacock Alley werd gedoopt. Het hotel heette toen Waldorf=Astoria. Er werd geen koppelteken gebruikt, maar een gelijkheidsteken als knipoog naar die befaamde gang. Astor IV stierf op de Titanic.

QozBiFD2. Het was het eerste luxehotel ter wereld.

Het was het eerste hotel waar overal een telefoon, elektriciteit en aparte badkamers werd geïnstalleerd, wat bijzonder luxueus was in die periode.

3. Zonder het Waldorf was er geen sprake van het Empire State Building.

Weinig mensen weten dat het huidige gebouw niet het eerste was. Nee, het originele gebouw werd afgewerkt eind 19de eeuw, om in 1929 plaats te maken voor het Empire State Building. Het gebouw begon in verval te raken, nadat nieuwere en dus ook luxueuzere hotels in de buurt opkwamen. De eigenaar kocht de naam voor een symbolische euro en bouwde het wereldvermaarde Empire State Building.

C7zpwyd4. Het huidige gebouw is een vleugje Belgisch.

In het gebouw werd bijna 45 kubieke meter zwarte marmer verwerkt, dat werd geïmporteerd vanuit ons land.

5. Het was decennialang het hoogste gebouw ter wereld.

Het huidige gebouw was sinds de opening in 1931, tot 1963 het hoogste hotel ter wereld, tot een hotel in Moskou hen klopte met 7 meter. Het huidige hoogste is The Ritz-Carlton in Hong Kong, twee keer zo hoog als Waldorf Astoria.

18FDR1111.06. Er is een geheim treinstation onder het hotel.

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt gebruikte naar verluidt het roemruchtige Track 61 tot aan het hotel, het ‘geheime’ treinstation onder het hotel. Belangrijke gasten werden in private treinwagons rechtstreeks naar het hotel gebracht. Meer nog: de trein was zo groot dat de president er met zijn gepantserde wagen kon in rijden én er opnieuw uit, rechtstreeks in de lift van het hotel. Vandaag is Track 61 een verlaten ruimte, maar de versterkte ingang en vele geruchten vandaag doen vermoeden dat ze nog steeds in het geheim gebruikt wordt.

7. Het is het duurste hotel dat ooit verkocht werd.

Eind 2014 raakte bekend dat de Chinese Anbang Insurance Group het gebouw had gekocht voor net geen twee miljard dollar, een record. Opmerkelijk: door die deal zijn ze wel een belangrijke klant kwijt: de Verenigde Naties. Tot 2015 had de VN er een appartement continu ter beschikking, waar onder meer de Amerikaanse president en diplomaten tijdelijk kunnen gehuisvest worden. Die hebben ze nu verhuisd naar The New York Palace Hotel. Een officiële reden werd niet gegeven, maar door de overname van de Chinezen maken ze zich zorgen over de veiligheid na de geplande werken (lees: eventuele installatie van afluisteringsapparatuur).

Presidential

8. Elke Amerikaanse president verbleef er.

De duurste kamer in het hotel is The Presidential Suite, dat nagebouwd werd in de stijl van het Witte Huis. President Herbert Hoover (1929-1933) verbleef er meer dan dertig jaar nadat hij met pensioen ging. Sinds de start heeft elke president van de Verenigde Staten er wel eens gelogeerd. Dat zijn er -jawel- dertien in totaal!

543fd8fbc30d0_-_50575912_10-2146774 (1)9. Gasten als Buffalo Bill en de Dalai Lama sliepen er.

In het 123-jarig bestaan is ongetwijfeld half Hollywood de revue gepasseerd, maar ook het aantal hoogwaardigheidsbekleders is indrukwekkend. Zowat alle koningen ter wereld en zeker die van Europa hebben er al de nacht doorgebracht. Net als andere bekende gasten, van Nikola Tesla en Buffalo Bill tot de Dalai Lama en Muhammad Ali. Elizabeth Taylor was een graag geziene gast, net als Marlene Dietrich, en Grace Kelly werd naar verluidt verliefd op de banketmanager van het hotel. Sommige gasten hadden vreemde wensen. Li Hung Chang, een bekende Mandarijn uit de 19de eeuw, vroeg de chef om eieren klaar te maken, die hij zelf had meegebracht. Geloof het of niet, ze waren honderd jaar oud.

10. Het gebouw ademt geschiedenis.

Het idee voor het Panamakanaal ontstond er, de onderzoekscommissie naar de Titanic werd er geopend, er waren vredesgesprekken om de Koude Oorlog te bekoelen en in 1954 werden er zelfs Dodezeerollen verhandeld vanuit de kelder. Af en toe was er ook een politieke rel, zoals toen Yasser Arafat er verbleef.

5-waldorf-salad_65011. De Waldorfsalade vond er zijn oorsprong (duh!).

Kok Oscar Tschirky was een begaafde chef, die volop experimenteerde in de keuken. Hij bedacht in 1896 de befaamde Waldorf Salad. Die bestaat uit appels, walnoten, selder, druiven en mayonaise. Origineel bevatte het geen walnoten. Ook Eggs Benedict (toast, gepocheerd ei, Hollandaisesaus en spek) was zijn idee.

12. Het is ook de geboorteplaats van de Rob Roy.

In het oorspronkelijke hotel maakte een barman in 1894 een cocktail op basis van whisky. Dat deed hij naar aanleiding van een operette rond Rob Roy die toen speelde in New York, losjes gebaseerd op de gelijknamige Schotse volksheld. Vandaag is de Rob Roy een standaard geworden in veel cocktailbars.

13. Er waren nog andere primeurs in de keuken.

Het was het eerste hotel waar room service geïntroduceerd werd. In 1931 was het het eerste hotel ter wereld, waar een vrouwelijke chef werd aangenomen in de keuken.

2cf4a-73996487_10

14. Marilyn Monroe had er een vaste stek.

Marilyn Monroe noemde het jarenlang haar tweede thuis. Ze betaalde in 1955 zo’n duizend dollar per week om er te verblijven. Ze was er een jaar eerder komen wonen voor de film The Seven Year Itch, omdat ze er naar eigen zeggen de rust vond die ze in het chaotische L.A. miste. De befaamde scène met haar wapperende witte jurk werd even verderop in de straat gefilmd. Ze moest na een paar maanden door financiële omstandigheden verhuizen naar een ander hotel, maar bleef altijd een grote sympathie hebben voor het hotel.

2314150615. De piano van Cole Porter staat er nog.

Rond diezelfde periode dat Monroe er woonde, verbleef ook Cole Porter er. Hij had er zijn eigen suite in 33A. Cole Porter is een iconische pianist die stierf in 1964. Hij leefde 25 jaar lang in het hotel en vandaag is zijn Steinway nog steeds onderdeel van het vast meubilair. Zijn suite bestond uit vijf slaapkamers. Wie er vandaag een maand lang wil verblijven moet daarvoor zo’n 150.000 dollar ophoesten.

16. Frank Sinatra was verzot op de suite van Cole Porter.

Zo verzot dat hij bijna een miljoen dollar per jaar betaalde om ze als persoonlijke suite te houden. Tussen 1979 en 1988 was het zijn vaste verblijfplaats als hij niet in Hollywood vertoefde.

33A-ColePorterFoyer

17. Er werden drie miljoen maaltijden per jaar geserveerd.

Het hotel was al vanaf de beginjaren beroemd en berucht voor hun banketten. In de gloriejaren waren er maar liefst negen restaurants in het gebouw. Begin jaren 90 serveerde het hotel tot drie miljoen schotels per jaar, waaronder meer dan 13.000 kilo kreeft, 50 kilo kaviaar en 380.000 bakjes aardbeien.

Meetings-and-Events---Silver-Corridor-2048x1536

18. The Who werd er verbannen.

In 1968 maakte het personeel zich zorgen over de komst van The Who, omdat ze in het verleden al verschillende hotelkamers hadden verbouwd bij hun collega’s. Dus eiste de directie dat er op voorhand betaald werd. Toen dat niet gebeurde en ze terugkeerden na hun optreden, werd hen de toegang ontzegd en hun bagage weerhouden. Drummer Keith Moon slaagde erin om met voetzoekers de deur te forceren. Meer nog: ze werd volledig aan flarden geblazen, waarna de groep prompt de deur werden verwezen én verbannen voor het leven. Iets wat de directie blijkbaar vergeten was na een aantal jaar, want in 1990 vond er de ceremonie plaats ter ere van de intrede van The Who in de Rock and Roll Hall of Fame.

19. En toch raakte je er met veel weg. Heel veel.

Wie veel geld heeft, kan zich letterlijk en figuurlijk veel permitteren. Zo werd er ooit een gehele verdieping afgehuurd voor een groep rijke Arabieren, die hun eigen personeel hadden meegebracht. Blijkbaar liepen ze graag overal naakt rond en hielden ze er rare eetgewoontes op na, zoals het roosteren van slangen en… apen. Fidel Castro liep er ooit binnen met een groep levende kippen, en eiste dat ze meteen werden klaargemaakt.

543fd8f4edf88_-_5593992520. De allereerste pc werd er voorgesteld.

Op 12 augustus 1981 onthulde IBM hun eerste personal computer tijdens een persconferentie in het Waldorf Astoria.

21. Het hotel bood onderdak aan de kapper van Jackie Kennedy.

Kenneth Battelle, beter bekend als Mr. Kenneth, kreeg de de titel van ’s wereld eerste celebritykapper. Hij knipte het haar van onder meer Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en werd wereldberoemd dankzij de look van Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy. Hij had onder meer haar haar gedaan, net voor de aanslag in 1963. In 1990 werd zijn kap- en beautysalon vernield door een brand, waarna hij verhuisde naar het Waldorf. Hij overleed in 2013.

about_mh

Categorieën

Uncategorized

2 gedachten over “Het einde van het Waldorf Astoria Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: