Spring naar inhoud

Nieuw op Netflix: Stranger Things

Op de een of andere manier grijpen we in de zomer vaak naar boeken met een dramatische inslag, waarbij moordlust, horror of bovennatuurlijke krachten de hoofdrol hebben. Een soort tegenwicht voor de ontspanning, misschien. Netflix serveert nu iets gelijkaardigs: Stranger Things.

Stranger-Things-Netflix

Het verhaal?

Mike, Dustin, Lucas en Will zijn vier kinderen, die in 1983 dol zijn op alles wat met wetenschap en science-fiction te maken hebben. Comics, Star Wars, Tolkien… nerds avant la lettre. Niet bijster populair op school ook, maar voor elkaar gaan ze duidelijk door het vuur. Op een avond verdwijnt Will op een mysterieuze manier, net op hetzelfde moment dat iets vreemds ontsnapt uit een dubieuze overheidsinstelling vlakbij. Zijn moeder klopt radeloos aan bij sheriff Hopper, die in het uitgebluste dorp Hawkins hoopt zijn demonen uit het verleden te vergeten. Terwijl de vrienden op zoek gaan naar Will, stoten ze op de plek waar hij verdween op een leeftijdsgenootje: een bang meisje dat amper kan spreken met een mysterieus getal op de arm getatoeëerd. Het duurt niet lang vooraleer duidelijk wordt dat er meer aan de hand is. Véél meer.

strangerthingsposterStranger Things is meer dan de zoveelste reeks rond een verdwenen kind. Dat heeft alles te maken met de bijzonder knappe setting die de eighties ademt, waarbij je na één aflevering al goesting hebt om bij wijze van spreken de VHS in huis te halen, maar ook met de bijzonder slimme casting. Nochtans is het niet simpel om een reeks te laten dragen door onbekende kinderen, met enkel Winona Ryder als bekende naam in de cast. Serieus, je vergeet bij momenten simpelweg dat de kinderen acteren. En ben ik de enige die het trio aanzie als een jonge Chris Rock, die gast uit The Omen en that dude from The Goonies? In elk geval, diegene die de casting verzorgt heeft… straf! Ook de soundtrack blijft aan de ribben kleven. Die komt overigens van S U R V I V E, een band uit Austin (Texas), die zichzelf een vintage synth band noemt. Boy, zelfs de begingeneriek heeft iets weg van Nicholas Winding Refn.

Je kan er vooral niet omheen dat de makers, Matt en Ross Duffer, een eerbetoon houden aan hun jeugdhelden, met daarbij dezelfde leefwereld die ze eerder al etaleerden in de reeks Waynward Pines. Daar werkten ze al met bekende regisseurs als M. Night Shyamalan en James Foley (House of Cards). Voor deze reeks zaten ze zelf in de regiestoel, afwisselend met Shawn Levy (Night at the Museum), die optreedt als producer.

103_013r.0

Hun grootste jeugdheld is duidelijk Steven Spielberg. Naast de affiches van The Thing van John Carpenter, The Evil Dead van Sam Raimi en ook Nevermore, een knipoog naar Edgar Allen Poe, bulkt de film van referenties naar de eerste films van Spielberg. En dan heb ik het niet alleen over de poster van Jaws, maar ook cinematografische verwijzingen. Sommige scènes lijken zo geplukt uit zijn films. De schuur in de openingsscène, met de verlichte mist op de achtergrond doet denken aan E.T., het kleine zusje Holly met haar paardenstaartjes lijkt dan weer op de jonge Drew Barrymore daarin. Een rip-off is het echter niet, daarvoor heeft de reeks te veel een eigen stijl. Al is de sfeer van The X-Files nooit veraf. Naar eigen zeggen kwamen ze overigens veel vaker uit bij Stephen King dan bij Steven Spielberg.

4cs6zhh78iob-full

Heel knap is dat in dit tijdperk van duizend digitale mogelijkheden, de special effects beperkt worden tot een minimum. De grootste spanningsvelden worden gecreëerd door de eenvoud van dichtklappende deuren, muziek die onverwacht speelt en vooral het spel van duisternis en licht.

stranger-things-netflix-dungeons--dragons

Stranger Things is het soort televisie dat we vandaag te veel moeten missen in de mainstream televisiewereld, de reden dat klassieke zenders dringend meer werk moeten maken van eigen producties. De opbouw zit goed ineen en het einde bevat wat voorspelbare elementen, maar dat mag de pret niet drukken. Hieronder vind je de trailer, die de sfeer al aardig weergeeft. Maar ik zou je durven adviseren om ze niét te bekijken en meteen de hele reeks te bingewatchen. Aanrader!


Stranger Things, vanaf 15 juli op Netflix.
(Foto’s Netflix)

2 gedachten over “Nieuw op Netflix: Stranger Things Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: