Spring naar inhoud

Marvel kiest voor een verrassend nieuwe Iron Man

Lezers van comicbooks zijn al aardig wat gewend. De plottwists, nieuwe personages en soms absurde verhaallijnen vliegen hen wekelijks om de oren. Dat is altijd zo geweest, maar sinds Hollywood op de kar sprong, kunnen we ons moeilijk een andere Spider-Man inbeelden dan Peter Parker of een andere Captain America dan Steve Rogers.

Maar Marvel gooit de identiteit van hun klassieke helden de afgelopen jaren aan een sneltempo om. Opvallend: met die beweging komen ze ook tegemoet aan de kritiek dat de helden al decennialang vooral blank zijn. Waardoor er opnieuw een hetze ontstaat omdat het eerder een soort van compensatie lijkt te zijn. Enfin: er wordt de laatste tijd opvallend veel voor vrouwen en gekleurde personages gekozen. Een bloemlezing:

Spider-Man: van Peter Parker naar Miles Morales

spideydeadPeter Parker werd voor het eerst in 1962 geïntroduceerd, dus mocht het op zijn minst een schok genoemd worden toen Parker in 2012 in het 700ste nummer van The Amazing Spider-Man het loodje legde. Hoewel er een nogal mottige verhaallijn werd aan gekoppeld, was het einde toch definitief. Zijn dood zorgde in eerste instantie voor verontwaardiging, maar het bleek al snel een geniale marketingzet. Het nummer werd een waar succes qua verkoopcijfers.

milesmorales.0Anderhalf jaar later dook Miles Morales op, een zwarte jongen met Spaanse roots. Hij raakt besmet door een radioactieve spin (jawel, alwéér) uit een labo dat deze keer het bloed van Peter Parker reconstrueert. Maar die staat niet bepaald te springen om zijn rol over te nemen. Het idee voor Miles Morales ontstond volgens de makers toen Barack Obama grote kans maakte om president te werden. Voor het beeld inspireerden ze zich naar eigen zeggen op de jonge rapper/acteur Donald Glover, die door zijn gastrollen in 30 Rock en zijn vaste rol in Community bekend raakte. Fans hoopten dat hij de rol van de nieuwe Spider-Man zou vertolken, maar die ging uiteindelijk naar Tom Holland. Leuk detail: Glover werd nu wel aan boord gehesen voor de standalonefilm, maar niemand wil bevestigen of hij effectief ook Morales zal vertolken. En zijn twee Spider-Mans wel mogelijk in één Hollywoodfilm?

Captain America: van Steve Rogers naar Sam Wilson

All-New_Captain_America_Vol_1_1_TextlessSteve Rogers werd voor het eerst geïntroduceerd in 1941 als Captain America, in een tijdperk dat de VS nood had aan een all American hero die het opnam tegen boosaardige nazi’s. In 1969 ontmoet hij in de comics een zekere Sam Wilson die hij opleidt tot de superheld The Falcon, overigens de eerste African-American die opdook in de mainstream comicbooks. In 2006 lanceerde Marvel de reeks Civil War, waarin Captain America en Iron Man lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Die reeks werd ook als basis gebruikt voor Captain America 3. Het grootste en belangrijkste verschil is dat Steve Rogers het loodje legt op het einde van die comicreeks, waarna Sam Wilson de rol van Cap voor zijn rekening neemt. Er komt opnieuw een vreemde verhaallijn te pas én een vreemd testament, waarin Cap pleit dat zijn beste vriend Bucky Barnes de nieuwe Captain America wordt. Of diezelfde redenering gevolgd wordt in de toekomstige Marvel-films is niet duidelijk.

Thor: van Thor naar Jane Foster

fc2ed790-b0a6-0132-4679-0e9062a7590aOok Thor gaat al mee sinds 1962. De zoon van de mythische god Odin is de enige die de beruchte hamer Mjolnir kan hanteren. Hij maakt niet alleen deel uit van The Avengers, maar heeft ook regelmatig ambras met zijn adoptiebroer Loki. De reeks kreeg vaak een reboot, maar altijd met hetzelfde personage, simpelweg omdat er maar één Thor kan zijn. Maar Marvel zou Marvel niet zijn als ze ook die regel aan hun laars zouden lappen. In 2014 lanceerden ze een verhaallijn waarin hij zijn linkerarm verliest tegen een vijand. Een onbekende vrouw pikt daarna de hamer op en erft de krachten. Thor probeert die nog terug te krijgen, maar hij legt er zich uiteindelijk bij neer. Hij besluit daarna om door het leven te gaan als Odinson en bestrijdt het kwade met een grote bijl en een prothetische arm. De vrouw wordt later onthuld als Jane Foster, de grote love interest van Thor. De makers benadrukten dat ze geen andere naam meekreeg: ze bleef aangesproken worden als Thor. In de film wordt Jane gespeeld door Natalie Portman. Durven ze op het witte doek de switch maken straks? De opnames voor de derde film van Thor zijn volop bezig.

Iron Man: van Tony Stark naar Riri Williams

imvim2015_promoIron Man gaat al mee sinds 1963 en werd altijd al geportretteerd als het alter ego van Tony Stark, een steenrijke en briljante ingenieur/zakenman die een mechanisch pak bouwt waarmee hij het opneemt tegen een waslijst bad guys. Stark is ook een van de stichters van het superheldenteam The Avengers. Maar ook hij mag zijn boeltje pakken. Vorige maand verscheen Civil War II, waarbij Iron Man het na Captain America het nu aan de stok krijgt met Captain Marvel. Ook dat was een hit. Er werd een tweede oplage besteld twee weken voor de effectieve releasedatum. In de comic zien we hoe Riri Williams in het oog springt bij Stark nadat ze een Iron Man-pak thuis ontwikkelt. In de verhaallijn (die nog moet verschijnen) heeft Stark het lastig met de dood van zijn beste vriend Steve Rogers, de slechte papieren van zijn bedrijf en andere geheimen uit het verleden. Hij geeft daarbij de fakkel door aan Riri. Hoe dat gebeurt, is nog niet duidelijk. En ook niet als de naam Iron Man behouden blijft. De film Iron Man was in 2008 de start voor een reeks superheldenfilms, dat ondertussen uitgroeide tot een indrukwekkende en winstgevende franchise. Robert Downey Jr. zette hem voortreffelijk neer, maar na drie eigen films en voorlopig drie bijrollen lijkt zijn rol wat uitgespeeld. Zouden ze ook hier durven kiezen voor een volledig andere aanpak?

Categorieën

Disney, Film, Marvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: