Spring naar inhoud

Het is al wat geweest

Het is al een geschifte week geweest.

pexels-photo-110088

Op maandagavond zag ik opnieuw mijn bed niet voor 2.30 uur en bevond ik me (weeral) nuchter tussen een groep mensen die al stevig gezopen hadden. Amper vijf uur later ging ik nog met volle goesting werken, maar nauwelijks een uur later liep het al helemaal mis. Ik zag een trillende lip van colère, een blik alsof ik net een geweldig schattige hond had doodgereden voor een groep schoolkinderen en frustraties die nazinderden. In je hoofd is het een heel andere versie van de waarheid, klinkt het logischer en begrijp je totaal niet waarom de ander niet meestapt in je situatie. Maar tegelijkertijd besef je ook dat het begrijpelijk is, dat standpunt, dat er ook daar ergens wel waarheid in zit. En al bedoel je het goed, je koopt er niets mee voor de ander. Integendeel soms. En ook dat moet je leren aanvaarden. Ik troost me met de gedachte dat er nog mensen zijn die zich zo voelen of op hun bakkes krijgen, zelfs al vragen ze er niet om.

Het is al een geschifte maand geweest.

traffic-car-vehicle-black

Met zaken die ik onderschat had, met elke avond dezelfde belofte aan mezelf dat het toch eens tijd was om het anders aan te pakken. Dat er ooit toch eens een uitweg moest zijn uit die chaos. Uit die kermismolen van zes uur slapen en elke dag weer presteren. Dat er ooit toch een manier moest zijn om niet enkel maar naar adem te moeten happen, maar even te blijven drijven. Zonder het idee dat je elk moment kan verzuipen. Mijn dagelijkse Instagramfeed is als een dagboek geworden, eentje dat duidelijk maakt dat het allesbehalve kalm is. Maar het is ook een façade voor zo verschrikkelijk veel zaken die alleen ik kan denken of voelen.

“Ik hoop dat we misschien met zijn allen eens durven zeggen dat het genoeg is om alles te moeten, om alles te zijn en om alles te moeten zijn.”

Een festival, een interview op hotel, een trouwreceptie en dan opnieuw tot een stuk in de nacht uitgaan en dat op nog geen 24 uur tijd. Het lijkt geestig en het is het ook bij momenten. Maar het is ook zo belachelijk intens, het vreet zo onwaarschijnlijk veel energie om die façade op te houden. Je doet het jezelf aan, ja, maar soms is er geen weg terug of andere richting mogelijk. Ik troost me met de gedachte dat er nog mensen zijn die achter de schermen compleet anders zijn, even alles loslaten dan en slechts aan hun halve trouwboek hun ware gelaat durven tonen. Als ze al dat geluk hebben.

Het is al een geschift jaar geweest.

people-train-public-transportation-hurry

Ik kan alleen maar het woord intens opnieuw gebruiken. Ik heb dingen gedacht die ik nooit had durven denken, kronkels in mijn hoofd zien passeren die ik nooit had durven inschatten en zaken gevoeld die je altijd weglacht met ‘bwaja’, ‘çava’ en ‘druk’. Het lijkt alsof mijn hersenpan momenteel heringericht wordt, terwijl iedereen er rotsvast van overtuigd is dat het nog steeds dat ouwe vertrouwde interieur is. Het is bizar: hoe creatiever het wordt in je hoofd, hoe vastgeroester je handelingen worden. Hoe meer je lijk te willen, hoe minder je lijkt te kunnen. Hoe je hoopt op zaken die beter worden en hoe ze in de praktijk als een boemerang in je gezicht kletsen. Hoe groter de goesting, hoe groter het onbegrip. Hoe intenser de hoogtes, hoe intenser de laagtes. Ik troost me met de gedachte dat het ooit wel eens allemaal moet stilvallen in mijn hoofd en dat we misschien met zijn allen eens durven zeggen dat het genoeg is om alles te moeten, om alles te zijn en om alles te moeten zijn.

Bang voor het niets en bang voor het alles: deze tekst kon het bij momenten niet beter omschrijven. (Foto’s Pexel)

Categorieën

Facade, Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: