Spring naar inhoud

Lego verlegt (buitenaardse) grenzen

528777main_pia13746-43_fullIn 2012 forceerden het twee studenten al eens om een LEGO-mannetje de ruimte in te sturen door het vast te binden aan een weerballon. Met huis-, tuin- en keukenmateriaal werkten ze het geheel af: één van de moeders naaide een nylon parachute zodat het mannetje veilig terug zou kunnen keren uit de stratosfeer. Regelmatig duiken berichten op van mensen die hetzelfde proberen, maar wat NASA vandaag forceert, is ongezien.

Sinds gisterenavond vliegen drie LEGO-figuurtjes in de baan rond Jupiter. Na een reis van vijf (!) jaar kwam het ruimteschip Juno aan, vlakbij de planeet. Niet enkel om de mannetjes af te leveren, natuurlijk, maar vooral om de planeet te onderzoeken. Het initiatief om figuurtjes mee te sturen kwam er van LEGO en NASA, die zo hopen kinderen warm te maken voor wiskunde, wetenschap en technologie.

LEGO-space-minifigs

Het eerste figuurtje illustreert passend Jupiter, de koning van de Romeinse goden. Het figuurtje draagt ook een bliksemschicht om hem als god van de bliksem te tonen. Figuurtje nummer twee is Juno, een Romeinse godin én de vrouw van Jupiter. Zij staat bekend voor haar zoektocht naar de waarheid, vandaar dat ze een vergrootglas als accessoire meekreeg. Het derde figuurtje is niét mythisch: Galileo Galilei was de Italiaanse astronoom, die heel wat belangrijke ontdekkingen deed over het heelal. Hij houdt een miniatuurversie van de planeet en een telescoop vast.

De figuurtjes bestaan niet uit plastic, maar uit ongeschilderd aluminium. Er werd daarvoor gekozen, zodat de figuurtjes niet zouden aangetast worden tijdens de harde omstandigheden van de vlucht. Omdat ze niet geschilderd zijn, werden hun gezichten gegraveerd. Ze bestaan ook uit één geheel. De figuurtjes worden binnen een jaar gedropt in de atmosfeer nadat het schip al die tijd rond de planeet circuleert.

Categorieën

LEGO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: