Spring naar inhoud

Wild op Werchter?

Het is een kwestie van budget geweest, misschien een gebrek aan interesse maar vooral een gebrek aan vrienden die festivalminded waren. Een mens moet godbetert 32 jaar oud zijn geworden om voor de eerste keer op Werchter te belanden en dan nog stommelings. Wat ik weet van festivals heb ik van de vele verslagen, video’s en foto’s. Maar sommige dingen had ik toch niet verwacht:

IMG_20160701_0143421. De jeugd is belachelijk beleefd.

Tijdens het optreden van Flume haperde een jongen aan mijn rugzak die voor mij op de grond stond, waarna hij zich met een welgemeende ‘mijn verontschuldigingen’ zijn excuses aanbood. Een optreden of twee later per ongeluk een duwtje tegen mijn bovenarm. ‘Sorry!’ Misschien was het nog te vroeg, maar geen ambetante dronkaards of luidruchtige mintwintigjarigen gezien daar.

2. De jeugd is proper.

No shit. Ze zijn goed voorbereid en de verkopers van rubberen botjes hebben duidelijk goede zaken gedaan. Opvallend: heel veel jonge mensen die flesjes en lege drankbekers verzamelden. Je krijgt er wel een drankbonnetje voor, maar in mijn hoofd waren dat vroeger vooral kinderen op kleine familiefestivalletjes die dat deden.

IMG_20160701_0150413. De jeugd is verdraagzaam.

Weinig gezaag of gemekker. Ben je dik, kijk je scheel of loop je er bij als een blanke versie van Will Smith in zijn prille Fresh Prince-jaren? En wat dan fokkin’ nog. Grappig hoe de generatie Y er zo goed mogelijk wil uitzien, terwijl de millenials zich zo goed mogelijk willen voélen. Er mag dan vaak gezeikt worden over millenials, maar wie geboren werd in 2000 heeft nooit iets anders geweten dan oorlog na 9/11, kindermoordenaars, terroristen en ander gespuis. Bovendien wordt alles sinds hun geboorte in steeds meer regels gegoten en hebben ze nooit een wereld zonder internet gekend. ‘Zullen we dan zeiken over bijvoorbeeld iemand die van geslacht wil veranderen?’, lijken ze te redeneren. Ik zag er zelfs WhatsAppen met hun ouders.

IMG_20160701_0149304. Rock ’n roll is dood.

Ja, hij mag dan wel een legende zijn, maar volgens mij moest je tien jaar geleden Paul McCartney niet programmeren op zo’n main stage. En toen was hij niet minder artiest dan nu. Hoort die niet eerder op Werchter Boutique? En Ellie Goulding, hoort die daar eigenlijk ook thuis? Meer nog: opeens sta ik daar tussen een tjokvolle hangar jongeren die vrolijk met Walking Off The Earth meezingen met een cover van Adele. Wat is dit? Een trouwfeest? Waarna de frontman nog een foto wil nemen voor zijn Snapchat, roept hij door de microfoon. Stoer!

IMG_20160701_0157245. Moshpits zijn niet dood.

Je hebt moshpits waarin er flink wat toeken uitgedeeld worden en ik vereenzelvig het altijd met het stevigere werk. Staan we daar opeens vooraan tijdens Sigma, niet bepaald een rockgenre, terwijl er zich rondom ons moshpits vormen. Veel geduw, ja, maar van dat ‘gezellig’ geduw. Ik denk niet dat wij zo’n propere feesters waren toen we half zo oud waren. Amper water of bier door de lucht. En nee, ze stonden niet allemaal te gapen naar hun smartphone, integendeel. Ik zag twee brave en onzekere knaapjes staan rond kijken, waarna twee cool guys met hen een gesprek begonnen, hen een hand gaven. ‘Aangename kennismaking’. Again, zo beleefd. Neem het aan van een oude zak van 32: we kunnen nog wat van hen leren en niet alleen op een festival, denk ik.

Categorieën

Feest

3 gedachten over “Wild op Werchter? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: