Spring naar inhoud

Is de Duivelsgekte oprecht?

In de berichtgeving na de hetze die ontstond doordat Carl Huybrechts de Duivelsgekte vergeleek met Halloween – “iets dat niet echt bestaat, maar opgedrongen werd door commercie” – ontbrak er veel nuance. De situatie waarin de uitspraak werd gedaan, werd kort toegelicht, gevolgd door een brede waaier aan reacties op Twitter, de bijzonder subjectieve vox populi die in dergelijke stukken eigenlijk geen plaats mag krijgen. Of toch niet zoveel.

Een zuurpruim hier, een gefrusteerde has been ginder. ‘Alle Belgen beledigd!’, schreeuwde zelfs een webartikel. Het is allemaal zo gemakkelijk online. Had Carl het iets beter kunnen omschrijven? Uiteraard. Maar ik begrijp wel de essentie van zijn verhaal. Voor u zelf de rieken, toortsen en brandstapel tevoorschijn tovert, hear me out.

Red-Devils-

We kunnen niet om al die Belgische vlaggen heen, die duivelsoortjes, spiegelhoesjes en andere spielerei. Maar daarbij valt op dat bijna tachtig procent van alle Belgische vlaggen een levensgroot merknaam draagt. Jupiler is het meest voor de hand liggende, maar ook een pak andere bekende producten springen op de tricolore kar. Als je door een ‘supportersstraat’ rijdt, valt het pas echt op *kuch* hoeveel ‘echte Belgen’ een klassieke vlag in huis hebben. En je mag zeker zijn dat het merendeel, hoe ver we ook geraken, al lang in de kast is gestopt als we 21 juli zijn. Natuurlijk zullen het er in deze feestmaand meer dan andere jaren zijn, maar het verschil zal op zijn minst wel frappant te noemen zijn. En ik merk het zelf op de sociale media her en der. Tijdens het jaar wordt er vrolijk gebashed op de regering en de Waalse bevolking, maar tijdens zo’n tornooi schreeuwt iedereen tous ensemble hun liefde voor het vaderland uit. 

D18haluOIs de Duivelsgekte dan wel oprecht? Ja, absoluut. Voetbal leeft het hele jaar door en als we dan één team naar de overwinning kunnen schreeuwen, dan creëert dat een gevoel van samenhorigheid. Een ironisch gevoel overigens, want er zijn voetbalsupporters die het bloed kunnen drinken van een speler van een tegenstander uit de competitie, maar wel juichen als hij een doelpunt maakt voor de Duivels.

Is dat een slechte zaak, dat gevoel jegens de Duivels? Allerminst. Iedereen houdt van helden, al dan niet op sportief vlak. We kunnen overigens goed ‘Belgisch’ nieuws gebruiken, want geef toe, als ons land in de buitenlandse kranten opduikt, mag je er gif opnemen dat ons imago ergens weer een deuk heeft gekregen. Ook bij ons staan ze elke week bol van besparingen, criminaliteit en trieste ongevallen. We mogen nog zo graag het omgekeerde willen: ons land wordt maar al te vaak geassocieerd met negativiteit. Uiteraard is het een kwestie van perceptie en je kiest zelf hoe ver je daar in gaat, maar dat hele feestgebeuren is eerder een bejubeling van ons nationaal elftal dan van ons land. Want hoeveel vlaggen hingen er uit als steunbetuiging, kort na de aanslagen? Nee, er was een hashtag en een tricolore profielfoto en daarmee was de kous af.

a293cc140e889f532da646856155ec97En op dat laatste zijn de Nederlanders iets progressiever dan ons. Communautaire kwesties? Nog nooit van gehoord ginder. Wij zijn trots op ons dorp, op onze streek en op ons dialect. We houden van West-Vlaanderen, van Gent, van Antwerpen en van Limburg. Maar als we ons op de borst kloppen dat we van België houden, heeft dat een politieke bijklank, een connotatie vergelijkbaar met dat van Vlaanderen. Kan iemand nog met trots de Vlaamse vlag buiten hangen op 11 juli, zonder te horen: “Aha, ’t is dus ne Vlaams Blokker” of “Nog één die op De Wever stemt.”? Ik dacht het ook niet.

Ik ben niet gebonden aan een politieke kleur en mijn job vereist op dat vlak ook een kritische kijk. Ik heb geen Belgische vlag in huis, nee. Ook niet met twee levensgrote M&M’s op. U mag mij gerust hypocriet noemen als ik meejuich tijdens de wedstrijden op het grote scherm. Maar het blijft brood en spelen. Voor mij is het niet meer dan een goedkoop excuus voor een avond onder vrienden. Als ze uit het EK vliegen, dan zie ik vooral op tegen al die ‘zie-je-wel’-berichten, ‘ze-verdienen-nog-niet-genoeg-zeker’-stellingen en andere prietpraat. En winnen ze het EK, dan is dat gewoon een extra avond op café. Maar ’s morgens ligt het werk op je te wachten, moeten de kinderen aangekleed worden en focus je weer op het leven van alledag. Toch een klein beetje als de dag na Nieuwjaar, Pasen en, jawel, Halloween.

Categorieën

Opinie

One thought on “Is de Duivelsgekte oprecht? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: