Spring naar inhoud

Dé ster van het vierde seizoen van #OITNB: Brad William Henke

d1c6a160-16a9-0134-3614-0aacbc4f5d01

Sinds vrijdag werd het vierde seizoen van Orange is the New Black op Netflix op ons losgelaten. De meeste bobo’s schrijven nu dat het eerste toch het beste was of dat het vet al lang van de soep is. Fuck it, de reeks is nog steeds onderhoudend en verrassend grappiger dan de vorige. Voor de fans is het opnieuw behoorlijk entertainend dankzij enkele leuke verhaallijnen, originele personages en wat nieuwkomers. Eén van hen is de heerlijk arrogante hoofdcipier Desi Piscatella, gespeeld door Brad William Henke, met een al even imposante baard als postuur. Nog nooit gehoord van de man? Laat staan gezien? Think again.

Wie is Brad William Henke?

MV5BNTk1Mzg5ODgyMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMjI0MzMxNzE@._V1_SY1000_CR0,0,672,1000_AL_Brad William Henke had altijd al een stevig postuur, met zijn 1,93 meter en een gewicht een stuk boven de honderd kilo. Voor wie studeert in de VS betekent dat maar één ding: American football. Dankzij een beurs ging hij studeren in Arizona en speelde ‘Sarge’ in 1989 een jaartje voor de Denver Broncos. Maar dan raakt hij helemaal gefascineerd door acteren. Hij wisselde de afgelopen 20 jaar kleine en grotere rolletjes af. Op de set van The Zodiac leerde hij zijn vrouw kennen. In 2006 kochten ze een huis én besloten ze een kind te adopteren. Zijn vrouw, Katelin Chesna, speelde een gastrolletje in How I Met Your Mother en True Blood maar is niet bekend bij het grote publiek. Ze heeft echter al haar handen vol als spinning- en fitnesslesgeefster.

Waar was hij in te zien?

ConfrontationHenke maakte zijn debuut in Mr. Wrong, een komedie uit 1996 waarin Ellen DeGeneres en Bill Pullman de hoofdrol speelden. Het was een druk jaar voor Henke, want hij scoorde ook een gastrolletje in Chicago Hope, Nash Bridges én de film Space Jam. De jaren nadien scoorde hij wat kleine rolletjes. Soms zo klein dat hij niet eens vermeld werd in de aftiteling, zoals in Gone in Sixty Seconds.

MV5BMTQ4NzkyNDA3Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwMDExMzk2OA@@._V1_

Dat bleef ook zo na 2000, in middelmatige Hollywoodfilms als Must Love Dogs en North Country. Tien jaar na zijn debuut scoorde hij een rol in World Trade Center en speelde hij vier afleveringen lang de seriemoordenaar Tucci in Dexter. Met een tussenstop in CSI: Miami en Law & Order had hij pas weer een vaste rol beet in Lost (foto). Zes afleveringen lang kroop hij in de huid van Bram, die werkte voor de mysterieuze figuur Jacob en de crash met Ajira op het andere eiland had overleefd. Na de dood van Jacob viel hij John Locke aan, maar die bleek het Monster te zijn en vermoordde hem.

MV5BOTQ3NTQ5NjUwMV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDk2MzE0MzE@._V1_De rol leverde hem enkele scènes op in Star Trek, ook al van J.J. Abrams, maar werd nadien er uit geknipt. In Justified mocht hij ook een aflevering of zeven opdraven, met verder ook een rolletje in Grimm, Bones (foto) en Castle. In 2013 was hij nog te zien in Jobs en Pacific Rim. Een jaar later schitterde hij naast Brad Pitt als sergeant Davis in de oorlogsprent Fury (foto). Volgend jaar is hij te zien in Split, de nieuwste film van M. Night Shyamalan. Ondertussen werkt hij ook aan andere projecten. Zo is hij straks te zien in het nieuwe seizoen van The Nightshift, een doktersserie op NBC.

Wist je dat?

  1. Sinds enkele jaren heeft hij de naam William toegevoegd als eerbetoon aan zijn vader. Henke is een echt familiemens. Hij was er het hart van in toen zijn vader eind vorig jaar overleed. Hij was al sinds de lagere school samen met zijn moeder.
  2. 12599267_942497372506939_1661217673_nHenke wordt een vaste waarde op Netflix. In maart was hij ook te zien in Pee Wees Big Holiday, een nieuwe film rond Pee Wee Herman, een soort Amerikaanse Mr. Bean.
  3. Sinds kort zit hij op Instagram. Daar zette hij onder meer een foto van zijn nieuwste aanwinst: een televisie die zo groot was dat hij hem niet in de auto kreeg en hem met winkelkarretje en al naar huis te duwen.
  4. Hij is verzot op zijn tien jaar oude hond Mr. Pugglez, een kruising tussen een Beagle en een mopshond.
  5. Henke kreeg amper tijd om zich voor te bereiden. Op dinsdag moest hij audities doen, om twee dagen later al op de set te staan. De eerste scène waarin we hem zien, is ook de eerste scène met hem die gedraaid werd.
  6. Tijdens de repetitie voor zijn eerste scène met de ganse groep (de telling in de slaapkamer) gaf hij zich helemaal: hij tierde en vloekte er op los. De regisseur dacht dat hij gek geworden was en maakte hem duidelijk dat het absoluut niet de gewoonte was tijdens de repetities. “I know”, zei hij. “I was just trying to create fearful energy.” Beest!

Orange is The New Black, nu te zien op Netflix.

One thought on “Dé ster van het vierde seizoen van #OITNB: Brad William Henke Plaats een reactie

  1. ik vind het vierde seizoen -nog bezig aan het kijken- alvast ook heel entertainend. Het valt mij op dat die ene zwarte mevrouw met haar Micky mouse-oren-haar ook wel een veel grotere rol heeft, ze komt meer in beeld dan Piper denk ik 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: