Spring naar inhoud

Zijn papablogs the next big thing?

Het is een interessante evolutie om te zien hoe er met ‘nieuws’ wordt omgegaan online. Veel mediakanalen zetten in op sociale media en willen daarbij zoveel mogelijk clicks genereren, om zo adverteerders te overtuigen geld in hun product te pompen. Sommige kranten steken al niet eens meer weg dat ze journalistieke stukken willen schrijven tegen betaling van adverteerders. Ik schreef er eerder al over, dat de lezers vroeg of laat genoeg hebben van merken die hun ziel verkopen. We zoeken met zijn allen naar authenticiteit en naar echtheid. Die vinden we vaak terug in blogs, net omdat ze niet inkomstengericht zijn.

2016-04-15_1460749179

Daarbij zijn de zogeheten mamablogs populair: jonge moeders vinden online een heuse community waar taboes en vooroordelen doorbroken worden, tips uitgewisseld en goede raad wordt gegeven. Maar even vaak gaat het ook de verkeerde richting uit: er zo perfect willen uit zien dat het zo gedwongen of fake overkomt. Als je je kind op Instagram zet, is het dan nodig om al de merknamen van het speelgoed of kleren te taggen? Of gebruik je je kind als pasmunt in de hoop gratis materiaal te scoren? En los van het nut om al dan niet je ontbijt online te zwieren: waarom heb ik zo het gevoel alsof die telkens in een studio is genomen? En moeten we nu echt geloven dat uw leven bestaat uit fancy koffies drinken, societyfeestjes bijwonen of citytrips aan de lopende band? Sommigen schijten nog net geen regenbogen.

Ik merk het vooral op de Instagramaccount van deze blog: Antwerpse shops die je volgen, foto’s liken, om toch maar een omgekeerde reactie uit te lokken. Een speelgoedwinkeltje – uit de eigen gemeente nota bene – schoot de hoofdvogel af: in twee jaar tijd een vijftal keer een melding gekregen dat ze mij volgden op Twitter, om mij twee dagen later opnieuw te ontvolgen. Ze hebben 18.000 volgers. Imposant, maar zelf volgen ze er ook 15.000. Zo kan ik het ook, ja. En mezelf meteen bestempelen als influential. Ik ben vorige week toevallig in hun straat gepasseerd: ik moest twee keer kijken, want de etalage had veel weg van het uitstalraam van een nachtwinkel, waarvan je twijfelde of die überhaupt nog open was.

“Sommigen schijten nog net geen regenbogen.”

En we moeten niet zwanzen: het is verleidelijk, want doen we ons online niet allemaal net iets anders voor dan wie we zijn bij pakweg vrienden of familie? En op mijn persoonlijke Instagram-pagina zijn er soms ook foto’s die georchestreerd zijn of berekend tot stand komen. Maar geen enkele foto is er ooit op beland om een ander te plezieren, integendeel. En daar belandt al eens iets van Disney of Lego op, maar om nadien die bedrijven te taggen? Meh. De kans is groot dat mijn blog nooit het aantal lezers bereikt die ik wil, maar liever dat dan reclame te moeten maken voor yoghurt of een kledingwinkel die toch te duur is naar mijn smaak. Vijfendertig euro betalen voor een kindert-shirt, ammehoela.

2016-04-29_1461937512

Daarom hoop ik op zijn minst dat de zogeheten papablogs the next big thing worden. Verhalen die we online te weinig lezen krijgen. En velen mogen er wel aanstoot aan nemen, dat ik dit zeg: maar ze zijn soms ook eerlijker, ja. Eerlijker, omdat we nog altijd in een wereld leven waar mannen met meer weggeraken of zich minder moeten bewijzen. En ja, dat patroon wil ik graag mee helpen doorbreken, net als het vooroordeel dat mannen en/of vaders niet in staat zijn om minstens even goed voor hun kind te zorgen als de moeder.

Ik hoop dat (nieuwbakken) blogs als Vaderklap daaraan meebouwen. Dat we overal verhalen mogen beginnen lezen, van man tot man en van man tot vrouw. Zonder commerciële inslag, maar met goedbedoelde raad, handige tips en leuke verhalen/invalshoeken. Count me alvast in.

Ohja en dit stuk van Charlie is ook interessant leesvoer: Papa telt ook mee.

 

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Zijn papablogs the next big thing? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: