Spring naar inhoud

Wordt Mexicaans het nieuwe Chinees?

Al wekenlang krijgt de Mexicaanse keuken één van de beste mediakanalen ter beschikking, namelijk volle primetime in Jalapeño Loco in het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant. Naast tiki’s drinken, gaan we met zijn allen misschien meer taco’s smoefelen deze zomer. Ik sprak onlangs met de vaste leverancier, die er zijn persoonlijke missie van maakt om Mexicaans eten meer mainstream te maken. Maar zijn voorgeschiedenis is minstens even boeiend.

12142358_526839100807327_5506498_nStijn Deschacht is een Oostendenaar pur sang. En daar is hij fier op. Heel fier. “Oostende valt met weinig te vergelijken. Het is een stad die ‘echt’ is, met mensen die een eigen karakter hebben, bloedeerlijk en het hart op de tong. Op elke plaats, van het Paulusplein tot het Westerkwartier, heerst een andere vibe. Oostende is gegroeid van vissershaven tot mondaine stad en is vandaag nog steeds een ruwe parel.”

“Ik leerde in het jeugdhuis lokale bands kennen, volgde sommige van nabij en ging uiteindelijk als freelancer aan de slag in de sector. Ik werkte voor een pak metalbands als Kataclysm, Alestorm en Sabaton. Epica was de leukste om mee samen te werken. Daar hou ik heel fijne herinneringen aan over. Toen Alestorm in 2009 op Graspop stonden, deden mijn vrienden er wat lacherig over. Maar toen de moshpit zo groot was als de nokvolle tent, dan was dat kicken. Als tourmanager stond ik vooral in voor de logistieke kant van het optreden: de preproductie, zorgen dat er een bus beschikbaar is, een hotel, dat soort zaken.”

13277726_274491679570373_1030559773_n

“In 2012, na een tournee in de States, werkte ik nog wat extra als freelance geluidstechnicus. Maar veel geld had ik niet, ginder in Texas. Dus trok ik naar de Mexicanen, waar het eten goedkoop maar vooral heel lekker was. Toen ik een jaar later thuis authentieke Mexicaanse taco’s wilde maken, vond ik online niet meteen wat ik wilde. Ik had al opgemerkt in andere landen dat Mexicaans eten aan het boomen was. Ik wilde op die kar springen bij ons, maar niet als het te laat was.”

11092982_892806060766937_496215851_n“Ik ben begonnen met een klein rekje in mijn living. Vandaag heb ik een opslagplaats en die is bijna nog te klein. Mijn doel is om Mexicaans eten standaard te maken, net zoals Chinees of Italiaans ingeburgerd is bij ons. Het is een onwaarschijnlijk gevarieerde keuken, op etnisch en geografisch vlak. Wist je zelfs dat het als een van de enige twee wereldkeukens beschouwd wordt als Unesco Werelderfgoed? Het is hard werken, ja. Vakantie ken ik niet meer, maar ik klaag niet.” (lacht)

“Ik kwam in Jalapeño Loco van Mijn Pop-uprestaurant! binnen dankzij de schoonbroer van Miete, die ik kende vanuit de hardcorescene. Ik merk dat de interesse gegroeid is. Mensen willen meer authenticiteit in de keuken, meer echtheid. Ik denk dat ons land eindelijk klaar is om Mexicaans te ontdekken.” Dat kan je bijvoorbeeld al doen via de overzichtelijke webshop van Stijn. Doen!

www.mexicanfood.be

(Foto’s Instagram – Stijn Deschacht, BertnBreakfastblog en VTM)

Categorieën

Lekker, Trends

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: