Spring naar inhoud

Dé trend van deze zomer? Tiki!

4025e1420680445o7908Tiki is een kunstvorm van de Polynesiërs en gebaseerd op de figuur die de mensheid zou geschapen hebben. De gesculpteerde beelden uit hout drongen ook door in de VS dankzij een zekere Ernest Raymond Beaumont Gantt – bekend als Don the Beachcomber. Soldaten die na WO II terugkwamen uit de Stille Oceaan en de annexering van Hawaii zorgden voor de komst van tropische cocktailbars en (kitscherig) meubilair. Na een tijd stierf dat een stille dood.

Terwijl hier vorige zomer nog vrolijk gin-tonics werden gedronken, waren steden als New York helemaal in de ban van Tiki. Ook dit jaar blijft die trend nog even overeind en sijpelt het door naar ons. Maar trends worden pas vaste waardes als ze ingeburgerd geraken. En is Tiki een blijver? Het gaat niet meteen weg, zoveel is zeker, maar bij gin-tonics is de moeilijkheidsgraad veel kleiner en hoef je slechts twee zaken in huis te hebben die je vandaag in elke supermarkt vindt. Bij Tiki is dat een heel ander verhaal.

Maar genoeg gezwans, wat is Tiki nu precies?

mai_taiTiki is een cocktail gebaseerd op rum, waar oneindig veel variaties op bestaan. De basis is altijd goeie rum. Meerdere rums bij voorkeur. Met drie rums heb je al een goede basis: een Jamaicaanse rum, Cubaanse en een Zuid-Amerikaanse variant. Wat heb je nog nodig? Vers geperst fruitsap (sinaasappel, appel…) en extra smaakaccenten zoals siropen of likeuren. Het geheim van een goeie tiki is dat je verschillende soorten rum combineert om zo een unieke smaak en diepte te genereren. Hoe duurder en exclusiever je gaat, hoe ‘beter’ ze wordt natuurlijk. Het internet bulkt van tips. Volgens sommigen zijn de Cana Brava, Banks 7 Golden Age, English Harbour 5-Year, Samaroli Demerara 1988, Hamilton Demerara en Clément Grand Réserve 10-Year de absolute toppers. Voor de Angostura kan je tot 30.000 euro ophoesten. Maar ook met enkele basiszaken kan je al veel kanten uit. Bij Colruyt vind je bijvoorbeeld de Appleton Estate uit Jamaica en de klassieke Bacardi-varianten, net als bij Delhaize waar je bijvoorbeeld ook de The Kraken Black Spiced Rum vindt. Uiteraard kan je ook in speciaalzaken terecht, maar die liggen niet dik gezaaid.

Welke soorten rum heb je?

Je hebt de klassieke witte en bruine rum. Witte (silver) spreekt voor zichzelf en wordt meestal gebruikt als basis, terwijl bruine (gold) iets pittiger van smaak is. Deze laatste wordt ook puur gedronken. Wat weinig mensen weten is dat je ook donkere of zwarte rum hebt. Kruidiger dan voorgaande en ook perfect in gerechten te verwerken. Gerijpte rum is de term voor ‘oude’ rum, eerder amberkleurig en langere tijd gerijpt. Overproof vind je het minst gemakkelijk: deze rum heeft een alcoholpercentage van minimum 75 procent tegenover de klassieke 40 procent. Tenslotte heb je ook één van de bekendste: de flavoured rum. Daar werd de smaak geïntegreerd van bepaalde kruiden of fruit. Malibu (met kokos) is bij ons een van de populairste.

Line_Up-ACR-rums

Drie klassieke Tiki-cocktails

Meestal wordt er gewerkt met ounces bij cocktailrecepten. Dat komt overeen met 3 cl of de inhoud van een jigger. Heb je dat niet, dan kan je ook met een shotglaasje meten. Here goes:

De Mai Tai

fc-of-step0-bgIngrediënten:

 • 3 cl witte rum, 3 cl bruine ruim
 • 3 cl vers limoensap
 • 1,5 cl oranje curaçao (de blauwe variant is de bekendste)
 • 1,5 cl orgeat siroop, dus op basis van amandelen
 • 0,75 cl gewone suikersiroop
 • takje munt of een schijfje limoen ter afwerking

Doe de ingrediënten in een shaker met twee kopjes ijsblokken, schud goed, zeef niét en schenk uit in een klassiek (old fashioned) glas.

De Painkiller

Missionary_s_Downfall_2_Three_Dots_And_A_Dash.0Ingrediënten:

 • 6 cl donkere rum
 • 12 cl ananassap
 • 3 cl kokoscrème
 • 3 cl sinaasappelsap
 • nootmuskaat als garnituur

Doe alles samen in een shaker gevuld met ijs, schud goed en zeef het in een gekoeld hoog breed (highball) glas met ijs in. Strooi nootmuskaat bovenaan als afwerking. De Painkiller lijkt overigens wel een upgrade van de klassieke Pina Colada, maar het is een iets zoetere versie dat niet zo mainstream is geworden, maar wel erg populair bij tikifanaten.

De Zombie

 • 28155_zombie23 cl witte rum, 3 cl donkere rum
 • 3 cl oranje curacao
 • 1,5 cl citroensap, 1,5 cl limoensap
 • 4,5 cl sinaasappelsap en 4,5 cl passiefruit (of siroop)
 • 0,75 cl grenadine
 • 2 snuifjes Angostura Bitters
 • 1,5 cl gerijpte rum (optioneel)
 • takje munt of fruit als versiering

Meng de ingrediënten in een shaker met ijs en zeef in een groot glas met ijs. De gerijpte rum, munt of fruit kan je gebruiken ter afwerking.

Nog leuke tips?

9789401432955Op de Oudburg in Gent vind je de eerste Tiki-bar van ons land. The Drifter biedt een uitgebreid gamma cocktails. Meer info krijg je via de Facebook-pagina van The Drifter.

Uitbater Tom Neijens schreef overigens met ginliefhebster Isabel Boons het boek Rum van Uitgeverij Lannoo, dat naar eigen zeggen een overzicht biedt van 600 rums, netjes verdeeld volgens smaakpatroon. Hoe serveer je een rumcocktail het best? Waar zijn de beste rumbars? En waar moet je op letten? Dat soort zaken, dus. Het boek kan je hier online bestellen.

Categorieën

Lekker, Trends

One thought on “Dé trend van deze zomer? Tiki! Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: