Spring naar inhoud

Google wordt tastbaar en ‘luistert’

Trendwatchers morren niet onterecht dat Apple op vlak van innovatie al een tijdje slabakt. Als ze al iets voorstellen is het een upgrade van hun product of wordt het al maanden op voorhand gelekt, waardoor niemand nog wakker ligt van een saai digitaal horloge à la Apple Watch. Andere grote spelers azen nu op de markt, zoals Google en Amazon. Bij die laatste kan je de Echo nu al bestellen voor 180 euro (drie keer raden via welke site?), al is het voorlopig enkel ‘echt’ bruikbaar in de States. De Echo kan eigenlijk vrij hetzelfde als Google Home dat dit najaar wordt gelanceerd en gezien de sterkte van het merk zal de Home op termijn wel in meer huiskamers terechtkomen dan de Echo. Maar wat is die Echo/Google Home nu precies?

google-home.0.0

Google Home is een nieuw speeltje dat samenwerkt met Assistant en linkt met Chromecast en Nest. Qué?!

Assistant: spreekt voor zichzelf. Dit intelligent programma is een afgeleide van Google Now, met dat verschil dat het je zoekresultaten niet alleen analyseert en ‘voorspelt’ op basis van je vorige surfsessies, maar ook terugpraat. Artificiële intelligentie dus.

Chromecast: een toestel dat via wi-fi programma’s kan streamen naar andere platformen. Zo kan je via Chromecast Netflix streamen vanop je laptop naar je televisietoestel.

Nest: een bedrijf dat opgericht werd door ex-werknemers van Apple en sinds 2014 flink aan het boomen is. De Learning Thermostat is hun bekendste product: een thermostaat dat leert uit zijn omgeving en zich zo telkens aanpast om zo efficiënt en zuinig mogelijk te werken.

nexus2cee_Screenshot-602Google Home zelf is een klein wit kegelvormig toestel, dat lijkt op de Wake-Up Light van Philips. Je kan er in eerste instantie muziek vanuit de cloud mee afspelen. Via de app Google Cast kan je het linken aan andere speakers in verschillende ruimtes en dat zo heel specifiek gaan instellen, of via Chromecast beelden naar je tv sturen. Opmerkelijk: je kan beide doen via stembesturing. Google wordt niet alleen tastbaar, maar ook aanspreekbaar. Het veelbesproken Internet of Things dus.

Door te linken aan bijvoorbeeld Nest kan je ook je lichten, thermostaat en kleine toestellen in huis linken. Slimme domotica is dus niet langer niche, maar wordt zo mainstream gemaakt. Uiteraard kan je het toestel een ander kleurtje aanmeten waardoor het zo helemaal opgaat in je interieur, maar dat is een detail.

here-are-the-most-exciting-things-google-announced-at-its-giant-conferenceVia Home (en de geïntegreerde Assistant) kan je extra vragen stellen als je iets niet meteen vindt. Je kan pakweg een boek zoeken online en eenmaal je dat gevonden hebt, vraagt Assistant als je interesse hebt om het te kopen en stelt het adressen voor waar je het dichtst en/of goedkoop kan aanschaffen. Bovendien kan je voor je vertrekt ’s morgens nog je agenda nog eens overlopen met Home. Artificiële intelligentie in huis is niet langer toekomstmuziek en zal de komende jaren alleen maar ‘tastbaarder’ worden. Programma’s als pakweg Jarvis uit Iron Man of Hal uit 2001: A Space Odyssey zullen dus binnen afzienbare tijd realiteit worden en niet langer fictie uit films. Al is er nog wel een privacy-issue: als het toestel altijd aanspreekbaar is en dus altijd luistert, roept dat ook zekere ethische vragen op.

Google Home wordt later dit jaar gelanceerd, maar wanneer precies is nog niet duidelijk. De prijs is ook nog niet bekend maar ongetwijfeld zorgen ze voor een concurrerende prijs met Amazon Echo en zal het tussen 150 euro en 200 euro schommelen. Benieuwd of Apple straks ook met iets gelijkaardigs uitpakt of toch nog een innovatieve stap verder zal gaan….

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Google wordt tastbaar en ‘luistert’ Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: