Spring naar inhoud

De tien mooiste bioscopen ter wereld

De kleine bioscoopjes die vandaag nog kunnen overleven, worden steeds zeldzamer. Er zijn de nodige technische investeringen geweest de afgelopen jaren, waardoor er maar amper geld over was/is voor verbeterde infrastructuur. Zonde, want vaak zitten daar architecturale pareltjes bij. Die vinden we overigens meestal in de VS, omdat ze daar nog de echte theaterzalen kennen. Een film gaan zien lijkt er hetzelfde als hier, maar ik kan het absoluut aanraden. De sfeerschepping en setting is er helemaal anders. Als je ooit in Hollywood bent, check dan zeker El Capitan. Die mag niet ontbreken in het lijstje van de tien mooiste bioscoopzalen ter wereld. Here goes:

  1. Orinda Theatre in Orinda, Californië.

2304115358_886769410d_o

Deze bioscoop dateert uit 1941 en onderging in 1986 een uitbreiding. Ze hebben er drie zalen met aansluitend nog extra kantoorruimte voor een dertigtal huurders. De ouderwetse neonreclame aan de gevel is erg bekend in de buurt van San Francisco, alleen al omdat het dicht bij een van de drukste snelwegen ligt.

2. Grauman’s Chinese Theatre in Hollywood, Californië.

20312.41528

Wellicht de meest bekende bioscoopgevel, centraal op de Walk of Fame. Bestaat al sinds 1927, nadat het Egyptian Theatre – ook van de hand van peetvader van de bioscoop Sid Grauman – vijf jaar eerder de allereerste Hollywood-première organiseerde. Het was toen Grauman tijdens de bouw per ongeluk in nat beton ging staan, dat zo voor de befaamde tegels met handafdrukken zorgde. Tijdens WO II werden er de Oscars georganiseerd, vandaag vinden er nog regelmatig grote filmgerelateerde evenementen plaats. Je kan er ook nog altijd naar de bioscoop.

3. El Capitan in Hollywood, Californië.

3127849084_3cf447d0a2_b

Schuin tegenover het Chinese Theatre vind je El Capitan, niet te verwarren met de bekende rotsformatie in Yosemite. Het was het derde ‘thematheater’ van Sid Grauman en architect Toberman, dat opende in 1926. Met onder meer de wereldpremière van Citizen Kane heeft El Capitan ook zijn stek in de filmgeschiedenis. Vandaag is het in handen van Disney. Elke nieuwe film van hen gaat er in première. Voor elke voorstelling (er speelt telkens slechts één film) is er een korte show, waarbij ook het befaamde orgel uit de grond komt.

4. The Fox Theater in Oakland, Californië.

The-Fox-Theater-Oakland-I-2014

Deze bioscoop werd gebouwd in 1928 en was één van de grootste in de streek met 3.200 plaatsjes. Halfweg de vorige eeuw dreigde het gebouw in verval te raken, maar werd het opgeknapt. Veertig jaar later, in februari 2009, onderging het opnieuw een makeover en wordt het gebouw sindsdien gebruikt als concertzaal met zitplaatsen.

5. Grand Lake Theater in Oakland, Californië.

10-The-Grand-Lake-Theater-I-in-Oakland

1926 was een vruchtbaar jaar, want toen ging ook deze bioscoop open. Vandaag is ze nog steeds in handen van dezelfde familie. De huidige huurder pompte 3,5 miljoen dollar in de renovatie in 1980. Sindsdien telt het gebouw vier zalen. De bioscoop is vooral bekend omwille van de grote letters op het dak, van maar liefst 15 op 20 meter, die enkel op vrijdag- en zaterdagavond verlicht wordt.

6. Electric Cinema in Notting Hill, Groot-Brittannië.

2361

Eén van de oudste bioscopen in Groot-Brittannië dateert van 1910. Het was rendabel, maar nooit een groot commercieel succes. In 1993 sloot het en dreigde het verval. In 2001 werd het opgewaardeerd door een lokale ondernemer, net als het aangelegen restaurant. Er werden ook lederen zetels en een bar geïnstalleerd om het comfort te verhogen.

7. Winter Garden Theatre in Toronto, Canada.

toronto

Van buitenaf ziet dit er een kleine cinema uit, maar binnenin is het een gigantische ruimte. Twee overigens, want de Elgin & Winter Garden uit 1913 liggen op verschillende verdiepingen. Het is de laatste in de stijl van voor WO I. De Winter Garden ligt zeven verdiepingen hoger en bood een ander genre aan. Bovenaan was vooral het sjiek volk welkom, maar het sloot 15 jaar later. Nadat het gebouw zestig jaar leegstond, ging het opnieuw open als softpornotheater. In 1989 kreeg het een volledige makeover. Het is ondertussen erfgoed geworden en nog altijd onderdeel van het Filmfestival.

8. Urania National Film Theatre, in Hongarije.

urania-nemzeti-filmszinhaz-moziterem-1920x1080

Deze bioscoop werd er pas eentje in 1916, nadat het sinds 1899 dienst deed als theater. Na WO II mikte de cinema vooral op de Russische filmscene. De bioscoop is vandaag nog in een uitstekende staat. Recent zijn er ook twee extra schermen toegevoegd.

9. Fox Theater in Detroit, Michigan.

foxtheatrehouse-01-700604

In 1928 opende deze theaterzaal als paradepaardje voor Fox Theaters, één van de grootste ketens in de VS. Met meer dan 5.000 zitjes – geopend in 1928 – werd het om de zoveel jaar opgeknapt, zelfs voor 1988 voor 12 miljoen dollar. De infrastructuur is enorm. Zo groot zelfs dat de vrouw van de grote baas er op stond dat de hele lobby in tapijt werd gelegd. Het werd het grootste tapijt dat ooit gemaakt werd, goed voor 330 m² en 1.400 kg. Die weegt ietsje meer dan de kroonluchter. De projectiecabine is een van de grootste die er bestaat tegenwoordig.

10. The Paramount Theater in Oakland, Californië.

paramount-theatre-iii-oakland-california-2014

Deze bestaat al sinds 1931 en is een pareltje in art deco. Vooral de voorgevel is indrukwekkend. In 1973 werd alles in zijn oorspronkelijke staat hersteld en vonden er ook optredens plaats. Zowat elke grote artiest heeft er opgetreden, van Marley tot Springsteen, Prince en B.B.King. Het interieur van de gelijknamige bioscoopzaal in Seattle is minstens even indrukwekkend.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “De tien mooiste bioscopen ter wereld Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: