Spring naar inhoud

Pomodori!

Angelo-DornyAl sinds het veel te vroeg gestorven Plan B op Vier, ben ik dikke fan van Wim Lybaert. Sinds ik hem ooit ook eens mocht interviewen in zijn moestuin thuis, zit hij al helemaal in het bovenste schof. Warme mens, heel goeie televisiemaker en een bijzonder inspirerende man. Ik ben ook op die moestuinkar gesprongen, maar het bleef wegens gebrek aan tijd voornamelijk bij kruiden en wat ajuinen. Sinds de geboorte van onze zoon, is het er helemaal bij ingeschoten. Toch werd er -hoera!- aan mij gedacht toen er een lezersontmoeting met onze krant werd georganiseerd, met Angelo Dorny. Hij is 25, had al 5 boeken op zijn palmares, was op tv te zien naast onder meer Sofie Dumont én heeft sinds kort een boek dat volledig draait rond, jawel, tomaten…

Waarom tomaten?

9200000054577893_1Let’s face it: zelfs wie geen moestuin heeft, wéét dat er niets boven zelfgekweekte groenten gaat. Het smaakverschil is nergens zo groot als bij tomaten. Angelo raakte gepassioneerd door de moestuin dankzij zijn grootvader, maar die geloofde niet bepaald in het kweken van tomaten, hier bij ons. De 12-jarige Angelo wel. Hij verzamelde variëteiten, ruilde zaadjes met de rest van de wereld en ging vrolijk aan het kweken. Voor zijn communie vroeg hij een serre, go figure. Als je als tiener bedankt om mee te gaan op reis omdat je liever thuis voor meer dan 150 soorten tomaten zorgt, dan is dat al snel méér dan een hobby. Zelfs de lezers die hem mochten ontmoeten, waren oprecht onder de indruk van zijn kennis. Ik ook, want hij slaagde er met gemak in om de gasten meer dan drie uur te boeien over tomaten. Jawel, je leest dat goed. Drie uur en geen enkel saai moment, straf.

Dude, hoe kan je nu een heel boek vullen over tomaten?

tomatenboekMet gemak zo blijkt, want wereldwijd bestaan er 15.000 soorten. Met al zijn vakkennis heeft Angelo er een 50-tal geselecteerd. En daar valt heel wat over te vertellen, van de Yellow Pear, Moonglow en Ananas Bleue tot Amazon Chocolate en Dancing with Smurfs, die niet genoemd werd naar de Smurfen, maar naar een aflevering van… South Park. Angelo had naar eigen zeggen met gemak een boek kunnen maken dat drie of vier keer zo dik is. Dat had voor mij niet gehoeven, want het resultaat is een bondig boek, met werkelijk alle info voor beginnelingen tot ervaren kwekers. Elke vraag die je kan hebben, wordt beantwoord in het boek. Maar er is één vraag die de meesten zullen hebben en dat is waarom je er in godsnaam zou aan beginnen als je in een doorsnee tuincentrum amper een handvol soorten vindt. Als je geluk hebt. Het internet is daarbij een grote hulp. Tik de naam van de soort in en doe zoals de moestuinier 2.0: bestel ze online. En waarom niet? We doen het met muziek, schoenen… dus waarom niet voor zaadjes?

IMG_30503Voor wie fan is van het werk van Angelo, is er ook nog zijn eigen magazine De tuin op tafel, waar hij hoofdredacteur van is. Het magazine verschijnt ook in Nederland en is goed voor zo’n 80.000 lezers. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar, met daarbovenop nog twee specials. Uiteraard kan je ook een abonnement aanschaffen (vaderdagcadeau anyone?). De meeste interviews gebeuren door Angelo zelf en ook de lay-out volgt hij van nabij. Met het boek Pomodori was dat ook zo. Hij werkte immers met fotografe Roos Mestdagh, die ook de foto’s van de boeken van Pascale Naessens doet. Alle tomaten in het boek werden overigens gekweekt door Angelo himself. Meer nog: hij heeft immers al jaren geleden een eigen soort ontwikkeld, die voorlopig nog niet op de markt is verschenen overigens.

IMG_30642Ook bij onze noorderburen doet Angelo het goed. Daar is de moestuin al veel meer en veel langer ingeburgerd. Kijk maar naar de actie rond de moestuinplantjes van Albert Heijn, die onlangs opnieuw werd herhaald. De vorige keer gingen maar liefst 44 miljoen plantjes over de toonbank. Vreemd genoeg hebben ze in Nederland geen figuren als Lybaert en Dorny, dus ligt er daar wel een ganse markt open voor hem en wordt hij ook met open armen ontvangen. Pomodori was in april overigens Boek van de Maand in Nederland, waardoor het technisch gezien in de running is om Boek van het Jaar te worden. Terecht, want het is een heel fijn boek geworden, mede dankzij de haalbare recepten, dat heel veel goesting geeft om er zelf in te vliegen. U moest het al in huis hebben!

Pomodori (24,99 euro) ligt nu in de boekhandel en is ook te verkrijgen via www.boetiekbotaniek.be. Angelo is overigens ook te volgen via Facebook, Twitter en Instagram. De bovenste drie foto’s in dit stuk zijn eigendom van Dorny.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: