Spring naar inhoud

Tien tips als je voor het eerst met je peuter gaat zwemmen

Gaan zwemmen met je kinderen lijkt vanzelfsprekend maar de eerste kennismaking zal maar beter goed zijn. Als je niet wil dat het iedere keer bleitkerremesse is, dan komen deze tien tips misschien van pas. Ondergetekende riskeerde het op eigen houtje in het Spillebad in Roeselare terwijl mama met de maand oude dochter bij het publiek zat én keerde naar huis terug met een peuter die geen traan had gelaten, integendeel.

pexels-photo-61129

 1. Maak er tijd voor.
  Riskeer niet om het snel over en weer na je werk te doen. Zorg ervoor dat je geen seconde op je horloge moet kijken want dat brengt alleen maar stress met zich mee.
 2. Zorg voor een uitgeslapen peuter.
  Als hij/zij om 14 uur zijn middagdutje doet en het zwembad pas om 14 uur opengaat zorg je er maar beter voor dat hij/zij ’s morgens kan bijslapen of dat je op een andere dag kan gaan.
 3. Trek iets makkelijks aan.
  Er is niets vervelender dan na afloop te staan klooien met je veters, je haar in de gel doen of je hemd gekreukt uit dat kastje te halen. Idem voor kindlief. Ik kan er niet van meespreken maar naar het schijnt zijn onesies voor kinders een match made in poolheaven. Een makkelijke training kan uiteraard ook.
 4. Wees voorbereid.
  Zijn ze in het zwembad zelf streng op ‘losse’ zwembroeken? Past die van je kleine wel met een pamper eronder? Hoe lang is het zwembad open? Heb je een muntje nodig voor het kastje? Zijn er grotere kleedkamers?
 5. Breng een grote tas mee.
  Want eerlijk, je mag het op voorhand  nog allemaal mooi en netjes sorteren, als je achteraf zeiknat een kind moet aankleden, dan gooi je op het einde van de rit toch alles op een hoopje om zo de tas in te duwen.
 6. Let op met foto’s nemen.
  Veel zwembaden hebben een streng beleid. Foto’s nemen zijn er soms verboden, omdat er te veel klachten binnenlopen van mensen die hun kinderen op sociale media zien verschijnen, terwijl ze dat eigenlijk zelf niet willen. Vraag het op voorhand aan de redder als je heel even, ergens aan de zijkant van het kinderbadje, snel wat foto’s mag nemen omdat het de eerste keer is. Ze gaan daar ongetwijfeld wel begrip voor hebben.
 7. Heb geduld.
  Laat hem/haar stap per stap aan het water en de diepte wennen. Laat hen het tempo bepalen. Verwacht niet dat je na een half uur al glijbanen en consoorten kunt gaan doen. Zorg er voor dat je ze altijd dicht om je heen hebt. Laat ze eens los, maar maak duidelijk dat je nooit veraf bent en dat het niet gevaarlijk is. Zonder hem/haar niet af, maar zet ze ook eens midden het kinderzwembad, waar het al drukker is dan het peuterbad, als je voelt dat zoiets lukt tenminste. Forceer niets, want dat levert geen fluit op.
 8. Hou een handdoek dichtbij na afloop.
  Als je uit het zwembad uitkomt, is er niets triester om te zien dan je kind dat staat te klutteren van de koude terwijl je al je materiaal uit het kastje haalt. Zorg dat je man/vrouw eentje klaar heeft, of leg desnoods zelf eentje aan de kant bij het binnenkomen van het zwembad.
 9. Kleed je kind eerst aan.
  Gij kunt tegen een duwtje, maar zo’n kind heeft al snel koud. Kleed het helemaal aan, op een rustig tempo, en kleed jezelf dan snel aan. Zorg dat hij/zij goed ingeduffeld is. Een muts is geen luxe, overigens, zeker als je dat nat haar niet meteen droog krijgt.
 10. Beloon jezelf en de kleine in de cafetaria.
  Als alles goed gegaan is, moogt ge uzelf trakteren op een frisse Leffe en de kleinen op een Fristi. Zo komt de kleine even tot rust en gij op adem. Breng ook een koek of een wafel mee, want na het zwemmen hebben ze meestal wel een hongerke.

Categorieën

Uncategorized

5 gedachten over “Tien tips als je voor het eerst met je peuter gaat zwemmen Plaats een reactie

 1. ja, ik geef ook altijd van die kleine koekjes terwijl hij wacht tot ik klaar ben met mij omkleden, anders doet hij gegarandeerd het hokje open terwijl ik half naakt en paniekerig sta te roepen dat hij dat niet mag doen! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: