Spring naar inhoud

Riektje gie wok die grond? Of het talent van Jasmien Aernout?

Er zijn van die interviews die een tijdje blijven plakken. De ene keer ligt het aan het verhaal, dan weer aan de situatie, maar bij Jasmien was het haar persoonlijkheid. Ze is mijn leeftijd, singer-songwriter en was teruggekeerd naar haar geboortedorp omdat het te duur werd in Gent. Haar liedjes die online stonden, bleven al voor het interview aan mijn ribben kleven en dat is eigenlijk nog steeds zo.

f806544-klein

Ze zingt, schrijft, speelt en vertelt. Broos, getormenteerd bijna, maar wel met een zeker karakter en trots. Jasmien zou in de dierenwereld – een vreemde gedachte misschien – doen denken aan een hert, en dat heeft niet alleen met haar intrigerend grote mooie ogen te maken, maar ook met haar sierlijkheid, een soort schichtige voorzichtigheid en haar liefde voor natuur en stilte. Al bestaat ze uit vlees, vel en botten, ze is geboetseerd uit de aarde van haar grond en grotten, zo zingt ze. “Ik kan me veel beter uitdrukken in het West-Vlaams. Ik zong eerst in het Engels, maar dat moet ook al heel goed zijn. Ik heb altijd liedjes geschreven, maar rond mijn vijftiende nam ik daar mijn gitaar bij. Ik volgde sinds mijn tiende muziekschool, maar ik voel me minder muzikant dan tekstschrijver.”

 Haar gitaar nam ze mee op kamp met de KSA, naar het vrij podium van het jeugdhuis of naar cafeetjes in het Gentse. Ze is geen fan van grote zalen en al zeker niet van de drukte, maar op het podium voelt ze zich goed. Dan zit ze in haar cocon, het publiek op een veilige afstand. Ze wil dat mensen vooral luisteren. Naar haar, naar haar teksten. Als jong meisje schreef ze al. Poëzie, verhalen… Sommige schreef ze zelfs tussen de bloesems, in de kruin van de Japanse kerselaar in haar straat. Tussen de schoonheid van de natuur en toch verborgen voor de wereld. Een wereld waarin ze haar moeder veel te vroeg verloor. “Ik had best donkere gedachten als tiener. Ik stelde me veel vragen bij het leven, de wereld, godsdiensten… Vragen waar ik vandaag nog altijd geen antwoord op gevonden heb. Maar we zijn hier nu toch”, glimlacht ze. “We kunnen er dan maar het beste van maken. Daarom zegt een job van 9 tot 5 me zo weinig.”

f806480-klein

Ze moest begin dit jaar haar werk opgeven, maar deed liever geen job dan eentje waar ze ongelukkig van werd. Ze speelt vandaag solo, met een band en als het kan staat ze af en toe ook nog eens op de planken. Daar zou ze heel graag nog eens muziektheater voor kinderen maken.

Jasmien heeft geen grote dromen, wel mooie dromen. Een verlaten huis in een bos bijvoorbeeld. Ontsnappen aan de wereld, maar ook vele vrienden over de vloer krijgen. Als ze op weekend gaat met vrienden, dan vind je ze al eerder in het bos dan aan de ontbijttafel. Terugkeren naar de essentie. Daarom heeft ze ook geen televisie meer. “Ik kijk series op mijn computer en volg er online de actualiteit – er is altijd iets blijven plakken van mijn journalistieke studies – maar de bagger op tv mis ik niet.” Mensen naar wie ze echt opkijkt, heeft ze niet. Laat haar maar haar eigen ding doen. Zo trok ze onlangs nog alleen naar Kopenhagen, zelfs al heeft ze het moeilijk met de controle los te laten in zo’n vliegtuig. En dan moet ik het woord laten vallen. Eenzaam. Maar dat is ze niet. Ze heeft vrienden en geniet. Ze zingt, schrijft, speelt en vertelt. Altijd maar weer.

Komend weekend speelt Jasmien op Labadoux in Ingelmunster (vrijdag om 21.30 uur). Deze zomer staat ze ook op de Gentse Feesten. Check haar zeker eens uit. Ze zingt geweldig schoon. Je kan de debuut-cd Geboetseerd (2015) bestellen via haar website. De stukken in het cursief komen uit mijn stuk over/met haar in Krant van West-Vlaanderen. Foto’s zijn van boekingskantoor Kras.

www.jasmienaernout.be

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: