Spring naar inhoud

De Prince is dood, leve… wie?

Ik had het eerder al over dat gedweep met overleden zangers. Ik heb er geen probleem mee, maar it’s just not my thing. Maar je kan er niet omheen wat al die artiesten hebben betekend voor onze muziekgeschiedenis. De dood van Prince brengt wereldwijd heel wat emotionele reacties teweeg. Ik heb me bewust niet laten meeslepen daarin, simpelweg omdat ik het stom vind om hem te omschrijven als een muzikaal genie (zelfs al is hij dat), terwijl ik hoop en al vijf platen ken. Maar onderhuids maakt het wel iets los voor veel mensen, merk ik.

Want zij zijn de laatste generatie die het opzicht van de muziek op vele vlakken hebben veranderd en wij zijn de laatste generatie die hen daarvoor nog appreciëren. Michael Jackson, Prince, Madonna, Bob Dylan, David Bowie, Bruce Springsteen, Elton John, Whitney Houston, Tina Turner, Bryan Adams… Ze behoren tot een clubje van rasartiesten die hard gewerkt hebben om te staan waar ze vandaag staan. Die het succes te danken hebben aan hun eigen bloed, zweet en tranen. En niet vooral aan een marketingmachine. rs_1024x875-160421135454-1024.Prince-Purple-Rain.ms.042116Want heb je al eens iemand als Rihanna live horen zingen? Wat blijft er over als je al dat gedoe rond Kanye West wegneemt? Artiesten als Lady Gaga, Drake, Eminem, Justin Bieber, Miley Cyrus, One Direction en Katy Perry mogen dan wel een grote aanhang hebben, maar hun oeuvre bestempelen als geniaal? Allerminst. Britney Spears zal de volgende generatie nog wel kennen en als het wat meezit voor Adèle en Lady Gaga blijven zij ook nog eventjes hangen. Maar voor de rest? Wie van die laatste heeft de afgelopen jaren een subgenre gecreëerd? Wie heeft überhaupt met zijn of haar stijl voor vernieuwing in het algemeen gezorgd? Het aantal artiesten dat twee of meer generaties kan overleven, kunnen we niet op één hand tellen.

Dat maakt het verdriet rond de dood van Prince tastbaarder. We rouwen niet langer om een artiest, maar om het letterlijk en figuurlijk uitsterven van een innoverende groep mensen die een verschil hebben gemaakt en om het feit dat er geen waardig alternatief klaar staat. Met elke dood van een van de eerstgenoemde artiesten, komt dat besef weer bovendrijven en die leegte iets realistischer. Zonde.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “De Prince is dood, leve… wie? Plaats een reactie

  1. Je hebt op veel punten gelijk dat betreft de hype rond vele artiesten. Ik denk gewoon dat over smaken niet te twisten valt! Moet een overlijden van iemand bekend uitgesmeerd worden in de pers?? Nee, maar ik heb ook geen boodschap aan de aankondiging van het 3e kind van Kim Clijsters op de 1blz van de krant!
    Van Prince kan je zeggen wat je wil, en je hoeft er geen fan van te zijn, maar als je hem live bezig gezien hebt, kan je NIET anders zeggen dat hij grootst was, ECHT grootst!! Hij had daar niemand voor nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: