Spring naar inhoud

De mooiste stilte ter wereld

2016-03-23_1458762171En toen was ze er opeens. Als een diefje in de nacht. Vier uur vooraleer ze op een geplande manier ter wereld zou komen. Ze huilde slechts eventjes, was stil toen de dokters haar controleerden. Alles is perfect, zuchtte de kinderarts. Ik had bijna niet anders durven denken, omdat alles zo snel en zo organisch ging. Als er een handleiding zou bestaan om een kind met keizersnede op de wereld te zetten, dan hadden we die simpelweg eens snel doorbladerd, want voor we het goed en wel beseften lag ze op de weegschaal en niet veel later op mijn borst. Exact een half uur op de wereld en ze viel bij mij in slaap. Het was in het holst van de nacht, geen zinnig mens die nu zijn wekker moest zetten, maar de laatste dagen voelde je zelfs ’s nachts die spanning in de lucht. Dat gevoel dat de oorlog aan onze deur stond, dat terreur straks ons leven en dat van onze amper geboren kinderen zal bepalen. Tussen al dat geweld, dat lawaai en die vele woorden, kwam zij opeens in ons leven. Helemaal stil. We zijn drie weken later en nog steeds is er die verrassende stilte.

De eerste dagen was het wat zoeken, maar na een dag of vier, vijf hoorde ik ze niet eens meer huilen. Slapen doet ze. En veel. Eten nog meer. ’s Nachts wordt ze één keer wakker om te eten, maar ze doet dat bijna zo geruisloos dat ik er niet eens wakker van word. Zelfs bij Kind & Gezin waren ze onder de indruk. Iets meer dan 300 gram per week bijgekomen en geen kik gegeven tijdens de hoortest, letterlijk en gelukkig niet figuurlijk. Het is moeilijk om niet té positief te zijn, want haar broer is ook al een geweldige slaper.

2016-04-04_1459799570Enkele maanden voor haar komst is hij langzaam maar zeker veranderd in een puberpeuter, test hij ons en heeft hij het zichtbaar soms lastig met zichzelf. Fases heet zoiets, zeker? Het verandert allemaal als hij zijn zusje ziet, die hij zo lief benadert waarna we hem moeten tegenhouden of hij knuffelt ze zo hard dat het pijn gaat doen. Zij laat het zich allemaal welgevallen. Van de drukte thuis, op het werk of in de buitenwereld, trekt ze zich niets aan. Net misschien omdat hij veel luider is dan anders, horen we haar nog amper. Hij heeft ons leven veranderd, maar zij heeft alles nu in steen geschreven. Ik heb kinderen. Ik kan die zin nog altijd niet geloven. Ik heb kinderen.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “De mooiste stilte ter wereld Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: