Spring naar inhoud

Nieuw op tv: 11.22.63 – De moord op JFK volgens Stephen King

(021216 ) James Franco in Stephen King schrijft indrukwekkende romans aan een al even imposant tempo. Na het meer dan duizend pagina’s tellende Under the Dome volgde het ook al lijvige 11/22/63. Dat laatste was opnieuw een nagelbijtend spannend boek, dat trouwens al sinds 1971 in het achterhoofd van King zat, dus nog voor zijn hit Carrie. Dat boek werd nu herwerkt in een achtdelige miniserie. Ik vond het overigens vreemd dat ze van Under the Dome een televisieserie maakten, zelfs met de medewerking van King, omdat je inderdaad wel een zekere spanningsboog onder de personages hebt, maar het einde van het boek was zo abstract dat je het amper gevisualiseerd kreeg, laat staan om dat op het scherm te zien. De serie sloeg dan ook behoorlijk de bal mis, niet alleen door serieus af te wijken van het verhaal, maar door er bizarre plotlijnen aan te breien. Het goede nieuws is dat 11.22.63 – de titel kreeg puntjes in plaats van schuine streepjes  – het verhaal waarheidsgetrouwer brengt. Al ben ik ook benieuwd om te zien hoe ze het opmerkelijke einde van 11/22/63 kunnen vertalen.

Het verhaal?

112263-james-franco-sarah-gadon-imageIn het boek 11/22/63 volgen we Jake Epping, een leraar die door een stom toeval ontdekt dat er in een lokaal restaurantje een tijdportaal zit. Daardoor kan hij terugreizen naar 1958. Hoe lang hij er ook verblijft, als hij terugkeert, zijn slechts twee minuten voorbij in onze wereld. En als hij terugkeert naar het verleden is het weer 1958, ongeacht hoe lang hij er de vorige keer was. Zijn voorganger moedigt hem aan om langer te blijven en zo de moord op John F. Kennedy te verhinderen, wat volgens hem de start was van de vele oorlogen in de moderne tijd. Jake gaat uiteindelijk akkoord, maar in die periode bouwt hij een eigen leven op en blijkt Lee Harvey Oswald tegenhouden veel moeilijker dan gedacht. Slaagt hij in zijn missie? Als het niet lukt, krijgt hij nog een tweede kans? En als het wel lukt, hoe ziet de wereld er dan uit?

Wie?

Warner Bros en Bad Robot Productions kochten de rechten voor een televisiereeks, die zou worden uitgezonden op streamingdienst Hulu en nu dus ook (vrij snel na de Amerikaanse release) zijn weg heeft gevonden naar Fox. Bad Robot, het productiehuis van J.J. Abrams, kreeg de medewerking van Stephen King en kon James Franco strikken voor de hoofdrol, die ook optrad als producer. Voor de overige rollen werden onder meer Sarah Gadon (The Amazing Spider-Man 2, Dracula Untold), George MacKay (Pride, Defiance), Cherry Jones (24), Daniel Webber (Home and Away), T.R. Knight (Grey’s Anatomy), Josh Duhamel (Transformers, Las Vegas) gestrikt, alsook Chris Cooper, die we kennen van belachelijk veel Hollywood-films.

la-et-11-22-63-show-20151230-006

Resultaat?

Eerlijkheidshalve heb ik het zelf nog niet gezien, want de laatste aflevering dateert van vorig weekend. Toch zijn de Amerikaanse critici opvallend positief. Fans van King zullen hier en daar ook een knipoog herkennen, zoals de opschriften Redrum, Captain Trips en dezelfde auto die gebruikt wordt als in Christine. Ik ben in elk geval heel blij dat er een miniserie werd van gemaakt in plaats van een seizoen, met een bij de haren gesleurde twist in de slotaflevering om een tweede seizoen aan te kondigen. Als de serie half zo goed is als het boek… dan zitten we héél goed. Van het boek zal je in elk geval niet ontgoocheld zijn, dus léés het, maar het ziet er niet naar uit dat deze serie het boek oneer gaat aandoen.

Trailer?


11.22.63, vanaf maandag 11 april om 22.30 uur op Fox.

Categorieën

Uncategorized

2 gedachten over “Nieuw op tv: 11.22.63 – De moord op JFK volgens Stephen King Plaats een reactie

  1. Ik heb het boek “11.22.63” verslonden en vond het ingenieus in elkaar gevlochten én bovendien aannemelijk (voor zover dat in zo’n fantasie-vertelling kan). Benieuwd dus naar de omzetting naar beeld 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: