Spring naar inhoud

Preview: Moana van Disney

Eind dit jaar verschijnt de (56ste) Disneyfilm Moana in de bioscoop. Na Frozen gaan we opnieuw de prinsessentoer op, wat altijd al een succesformule is gebleken. Moana is overigens de veertiende officiële Disney-prinses, de vijfde ‘Europese’ na Mulan, Jasmine, Pocahontas en Tiana.

Moana_logo

Het verhaal?

MOANA

Duizenden jaren geleden trokken ontdekkingsreizigers door de Stille Oceaan, waar ze de honderden eilandjes ontdekten die Oceanië rijk is. Maar opeens stopten die reizen en vandaag weet niemand waarom. De Polynesische Moana is een nieuwsgierige en avontuurlijke meid die zichzelf wil bewijzen en als ‘padvindster’ de zoektocht van haar voorvaderen wil afmaken en op zoek gaat naar een fabelachtig eiland. Tijdens haar tocht wordt ze bijgestaan door de halfgod Maui én twee schattige figuren: het pratend varken Pua en de haan Hei Hei. Daarbij ontdekken ze vreemde figuren, onverwachte uitdagingen maar ook een ongelooflijke omgeving die nog niet al haar geheimen prijs heeft gegeven.

Ontstaan?

Regisseurs John Musker en Ron Clements zijn anciens bij de animatiestudio van Walt Disney. Sinds de jaren tachtig maakten ze films als De Kleine Zeemeermin, Aladdin en De Prinses en de Kikker. Na die laatste wilden Musker en Clements een verfilming van het levensverhaal van Magere Hein ofte Pietje de Dood, maar ze kregen de rechten niet rond. Ze pitchten dan maar drie nieuwe ideeën bij John Lasseter, waarbij deze groen licht kreeg in 2011. Voor Musker is het gebaseerd op boeken uit zijn jeugd, waarbij hij de cultuur van de lokale bevolking uitspitte en samen met Clements tot ginder ging voor research. Moana omschrijven ze zelf als het meest ambitieuze project tot nu toe.

Vaiana_FirstLookRevised

Wie?

MOANA

Voor de stem van Moana werd een wereldwijde casting georganiseerd. Disney kwam uiteindelijk terecht bij Auli’i Cravalho uit Hawaii. Met haar veertien jaar is ze meteen de jongste Disney-prinses ooit. Vorig jaar werd Dwayne ‘The Rock’ Johnson aan boord gehesen om de stem te voorzien van Maui. Dat is niet toevallig. Dwayne werd geboren in de VS, zijn vader is afkomstig van Nova Scotia in Canada, maar zijn moeder is een Samoaanse die geboren werd in de eilandengroep Polynesië. Dwayne Johnson heeft zelfs een tijdje in Nieuw-Zeeland gewoond bij de familie van zijn moeder en een jaar school gelopen in Hawaii. Hij heeft zelfs een tattoo die zijn afkomst etaleert.

Wanneer?

De film zal bij ons te zien zijn (onder voorbehoud) vanaf 23 november. Een trailer is er nog niet, maar hieronder kan je nog eens genieten van Lava, de heerlijke kortfilm vlak voor Inside Out van Pixar, dat al een gelijkaardige tropische setting meegeeft.


Wist je dat?

  1. mauiMatchesTestComp1aDe film zal in Italië geen Moana heten, maar Oceania, omdat ze niet gelinkt willen worden aan Moana Pozzi, een bekende Italiaanse pornoster van eind jaren 80.
  2. Pua en Hei Hei zijn gebaseerd op de looks van John Musker en Ron Clements.
  3. Moana is dus een vrouwelijke padvindster, terwijl in die cultuur de meesten mannen zijn. Omdat het tijdens het zoeken belangrijk is om af te gaan op de golven van de oceaan, gaan de meeste mannen op de bodem van de boot zitten (en dat is geen grap) om de golven te voelen met hun testikels.
  4. Het is voor het eerst sinds Lilo & Stitch, de lichtjes ondergewaardeerde Disney-prent uit 2002, dat er gekozen wordt voor een tropische setting.
  5. Kinepolis brengt dit jaar opnieuw enkele prinsessenklassiekers in de bioscoop, onder meer in aanloop naar Moana. In februari kon je nog gaan kijken naar Belle en het Beest. Straks staan Pocahontas (17 april), De Kleine Zeemeermin (18 september) en Frozen (20 november) geprogrammeerd, telkens met animatie. Tickets en info via www.kinepolis.be.

(Alle foto’s zijn eigendom van Disney)

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: